Az Rh-faktor befolyása a terhességre

 In Terhesség és babavárás

Az Rh-faktor befolyása a terhességre

Az első terhességi  vizsgálat során több rutin vértesztet is el fognak végezni. Egyik ilyen vizsgálat segítségével állapítják meg a vércsoportodat (A, B, AB, 0) és az RH faktor típusát (pozitív, negatív).

Akinek az RH faktora pozitív, a vörös vérsejtek felszínén jelen van egy D antigénnek ismert protein. Akinek nincs D antigénje, az RH faktoruk negatív. A pozitív Rh-val rendelkező emberek többsége fajonként változik, 85% fehér európai, 94% afrikai, 90% ázsiai ember.

Az RH faktor ismerete fontos. Ha az édesanya pozitív, az apa pedig negatív, nagy esély van rá, hogy a magzat is pozitív RH faktorral fog rendelkezni. Azonban ha ha a negatív RH faktorral rendelkező anyukának pozitív RH faktorú gyermeke van (édesapjától örökli) komoly problémákat okozhat.

Ha a gyerek vérének egy része bejut a te vérrendszeredbe, az immunrendszered a gyerek D antigénjére úgy reagálhat, mint egy „ismeretlen vírusra” és antitesteket kezdhet el gyártani ellene. Ezt a jelenséget “érzékenységnek” nevezzük.

Ez az érzékenység nem ártalamas az első terhesség esetében, de ha megint terhes leszel és a gyereked RH faktora pozitív, az immunrendszered antitestei áthaladhatnak a placentán és megtámadhatják a gyermek vérsejtjeit, vérszegénységet, sárgaságot, súlyosabb esetekben szívelégtelenséget és májproblémákat okozva. Ennek a jelenségnek a neve újszülöttek hemolitikus megbetegedése (HDN).

 

Hogyan találkozik az RH pozitív és RH negatív vér?

A várandósság során az édesanya és a magzat vérellátása elszigetelődik egymástól, azonban bizonyos esetekben a magzat vére átkerülhet az anya szervezetébe: abortusz, méhen kívüli terhesség,  hüvelyvérzés, spontán vetélés a terhesség 12. hete után, magzatvíz vagy magzatburok mintavétel esetén, vagy ha erősen megütöd a hasad.

A te véred és a gyerekedé biztosan kapcsolatba fog lépni szüléskor, főleg ha traumás szülésed volt, császármetszésed, vagy ha kézileg távolították el a placentát.

 

Megelőzés

Attól a pillanattól kezdve, hogy a tested megtermelte az antitesteket, azok már örökké a testedben maradnak, úgyhogy a termelődésüket kell megelőzni.

Szerencsére ezt a dolgot könnyen meg lehet előzni egy anti-D immunoglobulin elnevezésű anyaggal, amit az izomba fecskendeznek, általában a combba.

Az anti-D immunoglobulin gyorsan használ, elpusztítva a magzati vérsejteket a keringésedből, mielőtt kialakulnak az antitestek. Ez azt jelenti, hogy az antitestek, amik befolyásolják a mostani és a jövőbeli terhességedet is, eltűnnek a szervezetedből. 1969 óta használják az anti-D-t és használható bármilyen lehetséges érzékenységi veszély után. Ennek köszönhetően a HDN ritkán fordul elő.

Ha a keringésedben már vannak antiestek, nem fognak az anti-D immunglobulinnal kezelni, mert ugyan ez nagyon hasznos, de csak az antitestek megelőzésében, a meglévőket eltávolítani nem tudja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search