A kisbaba fogzása

 In Csecsemők és újszülöttek

kisbaba
A piros és megduzzadt íny, a bő nyáladzás, a kialvatlan éjszakák, a következetlen etetés, a harapások és az idegesség mind jelei lehetnek annak, hogy úton van a baba első foga.

Ezeknek a gyerekeknek és szüleinek a fogkinövés időszaka nem szórakoztató.

Egyes szülők azt mondják, hogy belázasodik a gyermek vagy hasmenésük van, épp mielőtt a fog kibújna, de kevésbé lehetséges, hogy az első fog kinövése ilyen tüneteket okozzon, ezért kezeld őket külön, és ha aggódsz, akkor kérd ki az orvos véleményét.

Abból jöhetsz rá, hogy a gyermek fogzása elindult, amikor piros az alsó ajka és álla, amit a bő nyálazás okoz.

Töröld le óvatosan egy puha pamutkendővel anélkül, hogy megdörzsölnéd. Megvédheted úgy, hogy bekened krémmel, például vazelin alapú krémmel az állát este, lefekvés előtt, vagy mielőtt kimentek valahová, hogy megvédd a bőrét, s hogy ne legyen fájdalmas neki.


Miért fáj a gyermeknek a fogzás?

A baba fogai már az anyaméhben elkezdtek fejlődni, amikor a fogak gyökerei kialakultak az ínyben. Ahogy elkezdenek a fogak fejlődni, kezdik nyomni az ínyt, és ez okozhat irritációt, fájdalmat és duzzadást.

Emlékezz a fájdalomra, amit a bölcsességfogak okoztak neked, amikor kitörtek, csak hogy legyen fogalmad róla, mi történik gyermekeddel.

Bár úgy tűnik, hogy a nyomás enyhíti a fájdalmat, mégis szoptatás által több vér jut a megduzzadt területre és ez nagyon érzékennyé teszi. Ez lehet az oka annak, hogy elutasítja melleidet vagy a cumit, míg kinőnek a fogai.

Melyek a legjobb módszerek a fájdalmas íny enyhítésére?

• Maga az ujjal való masszírozás segíthet ideiglenesen enyhíteni a fájdalmat. Ha adsz a gyermeknek valamit, amit rághat, ugyanúgy hat, enyhíti a nyomást, így a fájdalmat is.

• Gyermeked magától is találhat olyan tárgyat, amit rághat, de jó segítség lehet számára a kemény zsemlemorzsa (nem édesítve), az ínygyűrű vagy egy megtisztított, nyers répa. Miután kibújt a baba első foga, ne adj neki több répát, mert darabokat haraphat belőle, amitől megfulladhat.

• Bármilyen hideg tárgy nyugtató hatású lehet, úgyhogy tartsd a hűtőben a rágó játékokat, vagy adj neki egy részlegesen lehűtött kis ruhadarabot, amit rághat.

• A lehűtött víz cumisüvegbe vagy csőröspohárba téve segítheti lenyugtatni az ínyét. Ha elég nagy a szilárd ételekhez, adj neki hideg almapürét vagy sima joghurtot.

Mindezek mellett lehet, hogy gyermeked mindent vissza fog utasítani – ilyenkor egy ölelés lehet a legjobb terápia.


Milyen készítményeket használhatok a fájdalom enyhítésére?

Egy kis ínyre való gyógyszertárban kapható gél tiszta ujjal bemasszírozva a gyermek fájdalmas ínyébe körülbelül 20 percre zsibbasztó hatással lehet. Viszont hat alkalomnál többször egy nap nem használhatsz ilyen gélt, és ha szoptatsz, ne használd közvetlenül szoptatás előtt.

A gél elzsibbaszthatja a gyermek nyelvét, ami megnehezítheti a szopást. Ugyanakkor elzsibbaszthatja a bimbóudvart (a bimbó körüli sötét rész), így nehézkessé téve mindkettőtök számára az etetést.

Ugyanakkor kipróbálhatsz homeopátiás készítményeket is, amelyeket patikákban vásárolhatsz meg. Ezeket kis adagokban forgalmazzák, amit a gyermek szájába kell önteni.

Nézd meg a gyártót, amelytől veszed, hogy ne tartalmazzon cukrot. A cukor a fő okozója a fogszuvasodásnak, ezért célszerű elkerülni őket.

Milyen gyógyszert adhatok a gyermeknek?

Ha a többi módszer nem válik be és a gyermeked nagyon szenved, adhatsz neki a korának megfelelő mennyiségű paracetamol tartalmú készítményt. Viszont meg kell győződj róla, hogy nem más okozza a gyermeknek a fájdalmakat.

A fül fertőzései néha összekeverhetőek a fogkitöréssel. Így, ha hőemelkedése van, el kell vidd az orvoshoz.

Mennyi ideig fog tartani a fogzás a gyermeknél?

Úgy, ahogy nincs pontosan meghatározott idő az első fog kitörésére, ugyanúgy meghatározhatatlan az idő, ameddig tart a fogak kinövése.

Egyesek csak pár napig lesznek felzavarva, mielőtt kijön az első fog, mások minden fog kibújásával járó tünet hónapokig jelen lehet.

A jó hír az, hogy legtöbb gyermeknek az első fog kinövése a legnehézkesebb. A fogak kinövésével kapcsolatos problémák biztosan eltűnnek addig, míg el nem kezdenek kinőni az őrlőfogak.

Ez nem valószínű, hogy megtörténik az első életévben, ami időt nyújt neked és gyermekednek, hogy helyrejöjjetek ezután a nehéz és egyeseknek stresszes időszak után.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search