A feladatok elvégzésének halogatása gyerekeknél

 In Lélek és pszichológia

anya és lánya a konyhábanA gyerekeknek meg kell érteniük, hogy vannak különböző felelősségeik és feladataik, amelyeket illik időben teljesíteni és nem elhalasztani azokat.

Az egyik, gyerekek által sokszor alklmazott módszer, hogy szabaduljanak a házimunka vagy a felelősség alól az, hogy kerülik és halogatják a szülőnek adott választ és segítségnyújtást, amíg az meg nem unja és inkább feladja.

A halogatás, mint ellenállás a szülővel szemben

Míg egyes szülők racionálisan azt gondolják, ”jobb, ha én csinálom meg”, meg kell értened, hogy ezzel a gyermeket csak arra készteted, hogy később hamis birtoklási érzés alakuljon ki benne. Úgy érezheti, mintha a világ tartozna neki valamivel, ő pedig nem köteles teljesíteni bizonyos kéréseket. Lehet, hogy az otthoni környezetben ez a fajta magatartás elfogadható számodra, azonban később ebből számos probléma adódhat, mert azokat a feladatokat sem fogja teljesíteni amelyeket az óvodában, majd az iskolában fog kapni.

A halogatás könnyen szokássá válhat.

Íme, egy hatékony tanács, gyermeked passzív ellenállása ellen:

„Később megcsinálom!” – Fordítás: Ha sokáig halogatom úgyis meg fogod unni a várakozást, nekem pedig nem fog kelleni semmit sem megcsinálnom. Biztos elvégzed te helyettem.

A szülő helytelen válasza: „Rendben, de meg is csináld!”.

Ha azonban hatékony választ szeretnéld adni gyermekednek, inkább ezt mondd: „Jól van! De nem kapod meg a zsebpénzed, amíg el nem végezted a teendőidet”. Vagy: „Rendben van, de nem használhatod addig a telefont, míg be nem fejezted". Lehet, hogy ezek a válaszok keményen hangzanak, azonban cél a hosszútávú eredmény.

A gyerekek felelősségre tanítása az egyik legfontosabb és talán legnehezebb feladat szülőként. Számos módszer létezik erre, azonban bevált recept nincs, mint ahogy két egyforma gyermek vagy szülő sem.  A legjobb eredményt azonban a mindennapi tevékenységek által és persze pozitív példákon keresztül érheted el.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search