8 tipikus nevelési hiba, amit szülőként ne kövess el!

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A gyerekek nevelése nagyon fontos a jövőjük szempontjából. Biztosan ismered azt a módszert, hogy a következő szavakkal ultimátumot adsz gyermekednek: “Öltözz fel, vagy itthon maradunk!”, és ő természetesen azt válaszolja: “Jó, maradjunk itthon!” Ezáltal pedig gyermeked hajlamos lesz azt hinni, hogy ezen kijelentéssel sikeres győzelmet aratott feletted.

Mindannyian szembenéztünk már néhányszor azzal, hogy fegyelmi erőfeszítéseink ellenünk fordultak. Van azonban olyan harc is, melyet nem érdemes megnyerni (még egy gyerek sem maradt ismétlő az óvodában, csak azért, mert nem voltak tiszták a fogai), be kell azonban bizonyítanod, hogy te vagy a szülő. Segítségedre válhat, ha megtanulod kiküszöbölni ezeket a hibákat.

 

Gyakori hibák a gyereknevelésben

Lássuk hát, melyek a leggyakrabban elkövetett nevelési hibák:

1. hiba: Hazugságok

Szükség esetén mondj gyermekednek féligazságot, de ne hazudj neki. Sok esetben az a legjobb választás, ha becsületes vagy vele, hiszen “hazugságaid” bármikor ellened fordulhatnak. A gyerekek érzik, ha megbízhatnak benned és ez a későbbiekben számtalan problémától kímél majd meg.

2. hiba: Nem vagy következetes

Olyan módszert szeretnél alkalmazni, melynek segítségével eléred, hogy gyermeked hallgasson rád? Fenyegetőzz, de ne cselekedj! Nem szórakoztató negatív karakternek lenni, de ha a gyerek helytelenül viselkedik , annak következmények is kell, hogy legyenek.

Azzal sem gátolod meg a gyerek helytelen viselkedését, ha folyton a következőket ismételgeted: “Ha tovább szórod a homokot, elhozlak onnan.” A gyermek ezt hallja: “Még csinálhatom néhányszor, ameddig anya megállít.” Figyelmeztesd, és ha mégis folytatja, azonnal alkalmazd a következményeket: tartsatok szünetet játék közben, és ha ezt követően is folytatja, akkor távozzatok. Majd legközelebb kérdezd meg, emlékszik-e arra, hogy távoznotok kellett, amikor szórta a homokot. Mondd neki: “Remélem nem kell ma is hamarabb hazamennünk.” – ezáltal ösztönözni fogod arra, hogy jól viselkedjen.

3. hiba: Elveted el párod nevelési módszereit

Ha te és férjed különböző büntetéseket és fegyelmezési módszereket szeretnétek alkalmazni, rendben van mindaddig, amíg ugyanazon cselekmények következményei. Ha gyermeked nem fogad szót, készíts egy listát szabályokkal, és beszéljétek meg azokat.

4. hiba: Ritkán jutalmazod meg gyermekedet

Ne tedd! Jutalmazd minél gyakrabban. Teheted ezt vásárlással, kedvenc tévéműsorral, stb. Szakértők szerint ez igen bevált módszer egy megfelelő viselkedés ösztönzésére.

Ne azt mondd neki: “Ha ma jól viselkedsz a nagyinál, veszek neked egy játékot.”, mondd inkább: “Büszke vagyok rád, hogy ma nagyinál szépen ültél az asztalnál”. Ugyanakkor ne becsüld alá csalódását! Ha azt mondod: “Nagyon haragszom, mert eltörted az ajándékot, amit apukádtól kaptam”, a gyermek rosszul fogja érezni magát viselkedése miatt. Ezekben a pillanatokban rossz anyának érezheted magad, de tulajdonképpen segítesz neki, hogy fejlessze tudatosságát és gyermeked felelősséget vállaljon tetteiért.

5. hiba: A felállított szabályok megszegése

A kisgyerek nemcsak átveszi rossz viselkedésed, hanem figyelmeztet is ezzel kapcsolatban. Õ tudja, hogy a házban nem engedélyezett a játékok dobálása, ha férjed pedig egy napon a játékkutyát a másik szobába dobja, a gyermek azonnal sarokba állíthatja.

Próbáljatok meg jobban odafigyelni saját szabályaitokra és ismerjétek el, hogy igaza van és a játékdobálással kapcsolatos szabályt igenis megtanulta.

6. hiba: Az önuralom elvesztése

Számtalan nehéz helyzet adódhat, igyekezz ne elveszíteni az önuralmad! A szüneteket nem csupán gyerekeknek találták ki, de szülőknek is. Szakíts időt, hogy elmehess valahova. Lélegezz mélyen, számolj el tízig, így sokkal hatékonyabb leszel gyermeked fegyelmezésében. Ha szükséges, menj át másik szobába mindaddig, amíg gyermeked biztonságban van. Ha nem hagyhatod egyedül, menjetek mindketten másik szobába. Néha csupán a helység változtatása is segíthet lenyugodni kicsit.

Ha férjed vagy egy barát a közelben van, kérdd meg, hogy foglalkozzon kicsit a gyerekkel, mert neked szükséged van egy kis szünetre. Ne feledd, hogy a gyerekek nagy szakértők a gyengeségeid és hibáid felismerésében. Vannak esetek, amikor nem hagyhatod, hogy a dolgok kicsússzanak a kezeid közül. Ilyenkor figyelmeztesd őt és hozz azonnali döntéseket.

7. hiba: Túl sokat vársz el

A gyerekek általában néhány óra elteltével már nem emlékeznek arra, hogy mit csináltak helytelenül, következő nap pedig még annyira sem. Igyekezz minél hamarabb szembesíteni őt cselekményei következményeivel. Ha például megüti az egyik barátját egy játékkal, ne mondd le a következő napi szabadidős programot, hanem vedd el tőle a játékot.

8. hiba: Sok beszédnek sok az alja…

A gyerekek sokszor nem veszik figyelembe a hosszú magyarázatokat és utasításokat. Elég ha azt mondod: “”vacsora előtt nincs süti“”, nem szükséges elkezdened magyarázni, hogy az édesség elveszi az étvágyat. Minden esetben használj a korának megfelelő szavakat és kifejezéseket.

 

nevelési hibák

 

Egyszerű nevelési módszerek – nagyszerű eredmények

Figyelmeztetted, aztán engedtél neki, vagy kiabáltál a gyerekre, mert ő is kiabált rád – ismerős helyzetek? Az alábbiakban olyan nevelési módszerekről olvashatsz, amelyek segítségével a saját viselkedésedet is ellenőrzés alatt tarthatod.

• Tedd túl magad a negatív helyzeteken! Mindannyian hibázunk. Ne büntesd magad ezért! Olyankor elég, ha azt mondod a gyereknek: tudom, hogy azt tettem vagy mondtam, amit nem kellett volna. Próbáld meg a továbbiakban betartani a következő szabályokat.

• Vedd könnyedén! Ha azt érzed, fegyelmezési technikádat alaposan át kellene vizsgálni, válassz ki kettőt vagy hármat a legkomolyabb szabályok közül, és kezdd azokkal, hiszen nem ajánlott a gyermeket egyszerre 20 szabállyal terhelni. Ülj le vele beszélgetni és mondd el pontosan, hogy mit vársz el tőle. Dolgozzátok ki együtt a szabályokat, így szívesebben fogja betartani őket.

• Egyszerre csak egy problémára összpontosíts! Feltételezzük, hogy minden esetben veszekedés a vége, ha gyermekednek választania kell, mit szeretne reggelizni. Ha nem akarsz minden reggel szembesülni ezzel a helyzettel, kínálj neki csupán két opciót, mondjuk gabonapelyhet és tojást – ezáltal érezni fogja, hogy van egy bizonyos választási határ.

• Adj neki időt – és magadnak is! A gyerekek rossz szokásai sok szülő számára okoznak fejtörést. Időre van szüksége ahhoz, hogy leszokjon ezekről. Ha következetes vagy és többször elismétled a kérésedet felé, erőfeszítéseidnek eredménye is lesz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search