A csecsemő táplálása: anyatej és tápszer

 In Csecsemők és újszülöttek

Az anyatej a legjobb

Az anyatej a legjobb a csecsemők számára. A tehéntejjel ellentétben, az anyatejben levő tejfehérje alkalmasabb a csecsemő anyagcseréjének, a zsírok is könnyebben emészthetőek és jobban felszívódnak. Ugyanakkor védi az újszülöttet a betegségek, a fertőzések és az allergia ellen.

Az anyatejen keresztül a gyermek immunrendszere is erősödik, ugyanis antitesteket kap a kicsi szervezete a betegségek legyőzésére. Ezeket az antitesteket az anyatejen keresztül kapja meg a kisbaba. Például ha az anya meghűl, szervezete antitesteket termel. Az orvosok szerint így a gyerek is védett lesz a hűléssel szemben. Az is lehet, hogy el sem kapja a betegséget, vagy ha mégis, akkor könnyebb lefolyású lesz, és ez is csak akkor következik be, ha az anya nem az elejétől szoptatta gyermekét.

Az egyetlen „mellékhatás” az lehet, hogy a gyerek túlsúlyos lesz, ha az anya bizonyos gyógyszereket vagy több gyógyszert is szed. Az édesanya étrendje nagyban befolyásolja az anyatej minőségét és mennyiségét.

Az anyatej előnyei a tejporral szemben

Még a gyerek születése előtt próbálj meg informálódni a szoptatás előnyeiről, s akkor sokkal magabiztosabb leszel. Sok kismamának a téves információk miatt okoz gondot a szoptatás.

Ahogy a baba megszületik, szoptasd meg minél hamarabb és minél gyakrabban tedd mellre. Ez az első része a háromlépcsős aranyszabálynak.

A második szabály abban áll, hogy lehetőleg ne cumisüvegből etesd, és ne adj neki tápszert az első hetekben. Elképzelhető, hogy a baba megszokja a cumisüveget, vagy a tápszert és nem fog tovább szopni.

A harmadik szabály szerint figyelned kell arra, hogy a kisbaba jól szopott-e. Ha egy kismama a három aranyszabálynak eleget tesz, akkor a szoptatás során felmerülhető problémák 90%-ától mentesül.

A tápszerek nem tartalmaznak mindent, ami az anyatejben megtalálható. Állandóan fedeznek fel új alkotóelemeket az anyatejben. A tápszerek a zsírok és a lipidek tekintetében egyenértékűek az anyatejjel.

Az anyatej kalóriaértékének több mint felét – a tápszerekhez hasonlóan – zsírokból kapjuk. Ezt jó, ha azok a felnőttek is tudják, akik harcban állnak a zsírokkal, a koleszterinnel és a telített zsírsavakkal (a vér kolszterinszintjét jobban növelik, mint a többi zsírok vagy olajok).

A telített zsírsav a kókuszolajnak köszönhetően kerül a tejbe. A felnőtteknek ajánlott zsírmentes diétát nem szabad az újszülötteknél alkalmazni. A csecsemőknek nagyon sok energiára és könnyen emészthető táplálékra van szükségük. Ezt az energiát a táplálék zsírtartalmának növelésével lehet csak elérni.

Nem ajánlottak az otthoni készítmények

A tehéntej nem tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot, amire egy kisbabának szüksége van. A tehéntej magas fehérjetartalma megnehezíti az emésztést.

Az otthon készült anyatejpótlók lehet, hogy könnyebben emészthetőek, de nem ajánlottak, inkább a bolti tápszereket kell használni. A szójatartalmú készítmények veszélyeztethetik a kisbaba egészségét. A bolti tápszer rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium engedélyével.

Ezek tartalmaznak mindent, amire a baba fejlődéséhez szükség van: fehérjék, zsírok, linolénsav, A, D, E, K, B1, B2, B, B12 és C-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink, réz, jód, nátrium, kálium és klór.

Minden esetben a tehéntejből készített tápláléknak tartalmaznia kell a biotint (B7), a kolint (B8), és az inozitolt (B9). A bolti tápszerek a gyakori ellenőrzések miatt is biztonságosak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search