Hogyan előzzük meg a bölcsőhalált?

 In Csecsemők és újszülöttek

baba alszikÁltalános szabályok a bölcsőhalál megelőzése

1. Altasd háton fekve!

Ez a legfontosabb dolog, amit meg tudsz tenni gyermeked védelmében. Az Amerikai Egyesült Államokban 1994 után 50%-kal csökkent a bölcsőhalál előfordulása, miután bevezették a “Hátonalvás”-kampányt. Bizonyosodj meg róla, hogy bárki is vigyáz a gyermekedre – nagyszülők, dada – tudja, hogy a háton alvás a legbiztonságosabb számára.

A legtöbb ember tudja, hogy az oldalfekvés sem biztonságos alvási mód, sőt, a hátonalváshoz képest sokkal nagyobb a kockázat, hiszen oldalfekvésből a csecsemő könnyen hasonfekvő helyzetbe kerülhet. Természetesen az 5-6 hónapos csecsemő már képes maga hasrafordulni, akár álmában is, úgyhogy komoly kihívást jelent majd számodra, hogy álmában továbbra is hátonfekvésben tartsd.

Ne feledjük azonban, hogy ebben a korban már csökken a bölcsőhalál előfordulásának valószínűsége. Tehát próbáld háton altatni, de ne csinálj abból gondot, ha megfordul. Arra figyelj csak, hogy ne legyen semmi az ágyban, amitől megfulladhat.

Ne felejtsd el, hogy a folyamatos háton fekvéstől a gyermek fejének hátsó részén egy ellaposodott terület fog kialakulni, az úgynevezett plagiocephalia. Természetesen, amint a gyermek felül, majd elkezd mászni, ez az állapot megszűnik, és visszatér az eredeti fejformája.

2. Vigyázz magadra és gyermekedre terhesség idején!

Annak érdekében, hogy ne legyen a gyermeked koraszülött, vagy kis súllyal született baba (mindkét esetben fennáll a bölcsőhalál veszélye), táplálkozz megfelelően a terhességed idején, és menj el rendszeresen a kötelező vizsgálatokra. Ne dohányozz és ne fogyassz drogot!

Ne engedd meg, hogy gyermeked környezetében dohányozzanak!

Igyekezz tiszta, dohányfüstmentes levegőt biztosítani gyereked számára otthon, az autóban és tágabb környezetben is. Ha valaki szeretne rágyújtani, bizonyosodj meg arról, hogy ezt a lakáson kívül teszi ezt meg. Ha magad is dohányos vagy, kérj orvosi segítséget a leszokáshoz!

3.
Nagyon figyelmesen válassz  baba ágyneműt!

Altasd a gyermeked egy merev, kemény felületen, egy lapos matracon, párna nélkül. Ne tégy puha anyagokból készült játékokat a gyermek ágyába!

Szakértők azt javasolják, hogy ne használj takarót sem. Ha úgy gondolod, hogy a gyermek fázik, akkor inkább öltöztesd vastagabban. Ha mindenképp be akarod takarni a gyermeket, akkor „csavard” bele a takaróba oly módon, hogy a hóna alatt szorosan tekerd át, hogy ne tudja azt a fejére húzni.

A kiságy rácsait úgy tervezték, hogy a gyerek nem tudja a fejét kidugni köztük, ezért tehát ne aggodalmaskodj!

4. Kerüld a gyerek túlmelegedését!

Hogy elkerüld a túlmelegedést, ne öltöztesd túl vastagon a babát alváshoz. De ez nem elég, figyelj arra is, hogy a szobában, ahol alszik, ne legyen túlzottan meleg.

A túlmelegedés tünetei egy csecsemőnél: izzadság, vizes haj, kivörösödő, felpörsenő bőr, gyors légzés, nyugtalanság és láz.

5. Szellőztess gyakran a gyermek szobájában!

Törekedj arra, hogy abban a szobában, ahol a baba alszik, mindig friss legyen a levegő. Szellőztess gyakran, megelőzvén ezzel azt, hogy a gyerek a kilélegzett, szén-dioxid-dús levegőt lélegezze be újra. Egy 2007-ben publikált tanulmány adatai szerint a bölcsőhalál valószínűsége egy jól szellőztetett szobában alvó gyerek esetében 72%-al kisebb, mint egy állott levegőjű szobában alvó kisgyermek esetében.

Kutatók szerint egy ventillátor is nagyon hatékony tud lenni.

6. Kerüljétek a fertőzéseket!

Bölcsőhalál előfordul légúti-, illetve emésztőrendszeri fertőzésekben szenvedő csecsemők esetében is. Kérd meg tehát a látogatóidat, hogy alaposan mossanak kezet, mielőtt megérintenék gyermekedet, illetve kerüld a találkozást beteg emberekkel!

Mivel csökkenthető még a veszély?

Komolyabb cégek már olyan matracokat ajánlanak, melyek ventillációs-rendszerrel ellátottak, melyek megakadályozzák a szén-dioxid felhalmozódását a matracban. Ezek a matracok hosszan friss levegőt biztosítanak az alvó gyermek körül, ugyanakkor nem bizonyított, hogy ez által csökkentenék a bölcsőhalál kockázatát. Vigyázz, mert hamis biztonságérzetet nyújthat számodra egy ilyen termék!

Még akkor is, ha ilyen matraccal felszerelt kiságyban alszik az újszülött, tartsd be a fentebb már felsorolt megelőzési javaslatokat!

Ha zavar a gondolat, hogy gyermeked nincsen betakarva, akkor öltöztesd hálózsákba, ezzel elkerülvén, hogy a gyermek a fejére húzza a takarót. Hálózsákokat már kapsz különböző típusú anyagokból, hogy minden évszakban a megfelelő vastagságút tudd használni.

A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál valószínűségét?

Egy német tanulmány arra az eredményre jutott, hogy mind a teljes, mind a részleges anyatejes táplálás, szoptatás csökkenti a bölcsőhalál veszélyét. Az egyhónapos csecsemők esetében a szoptatás felére csökkenti a bölcsőhalál veszélyét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search