Hogyan jutalmazd gyermekedet jó cselekedeteiért?

 In Lélek és pszichológia

jó gyerek jutalamazásaA jó gyermek minden szülő álma és okot ad az örömre. Ha jól viselkedik a gyerek, a legjobb mód arra, hogy ezt a helyes magatartást megőrizze, a jutalom. Ez a módszer működik 2 éven felüli gyerekeknél, és 2 hónapig válik be.

Válassz ki egy vagy két rossz szokást, amit meg szeretnél változtatni (például a késői lefekvést, fogmosást vagy a játékok összegyűjtését) a gyermekednél. Válassz egy olyan jutalmat, amit gyereked szeretne.

Magyarázd el gyerekednek az elvárt viselkedést, és hogy mi lesz a jutalma, ha teljesíti. Például: "Ha pizsamában vagy és fogat mostál, mielőtt a tévéprogram befejeződik, akkor ébren maradhatsz még egy fél órat". Kérd meg csak egyszer, és ha a gyerek teljesíti, add neki át a jutalmát.

Segíthet a gyereknek, ha szükséges, de nem túl gyakran. Minden figyelmet a szülőtől, még a negatívat is, a gyerekek annyira értékelik, hogy az idő elteltével inkább a szülői jutalmat akarják majd jobban, mint másféle jutalmat.

Ez a rendszer segít elkerülni a vitákat a gyerekekkel. Azonban a gyerek se jutalmat, se büntetést ne kapjon, ha nem teljesíti az elvárásokat.

Melyek a megfelelő jutalmak a gyerek jócselekedeteiért?

Jó példák jutalomra: egy plusz történet lefekvés előtt, a lefekvési időt fél órával későbbre tenni, egy kedvenc snack. Az idősebb gyerekek pontokat gyűjthetnek, amivel egy különleges játékot vagy egy kisebb pénzösszeget válthatnak ki szüleiktől.

A helyes viselkedés játéka

Írj egy rövid listát a helyes cselekedetekről, és egy csillaggal jelöld meg minden egyes alkalommal, amikor ennek egyikét teljesíti a gyerek. Miután elért egy bizonyos csillagszámot, jutalmazd meg!

Kérd meg gyeremekedet, hogy végezzen el egy feladatot. Mérd az időt! Ha a feladatot idő előtt befejezte, kapjon egy jutalmat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search