A baba első születésnapja: ötletek és tanácsok

 In Ünnepek és szokások

A baba első születésnapját minden családban nagyon várják és általában méltóképpen meg is ünneplik azt. Az első év tele volt változással és sikerrel, öleléssel, mosollyal és könnyekkel. Nincs még egy születésnap, melyet ennyi érzelem vesz körül, így hát kitűnő mentséged van arra, ha nagy mulatságot szervezel.

 

Időben kezdd el a zsúr tervezését!

Sok anyuka az utolsó pillanatig vár a baba első születésnapi zsúrjának megszervezésével. Sajnos, az emberek határidőnaplója sokszor hamar betelik, és mire észbe kapnál, vendégek nélkül maradsz!

Ez az oka annak, hogy az előrelátó anyukák elkezdik tervezni a gyermek születésnapját hetekkel, sőt akár hónapokkal korábban, még akkor is ha csak egy kisebb összejövetelt terveznek Azt javasoljuk, kezdj el gondolkodni rajta, amikor a baba olyan 10 hónapos lesz. Egy hónappal a születésnap előtt már célszerű tisztában lenned a legtöbb részlettel. Ne hagyj mindent az utolsó száz méterre!

 

Elérkezett a szórakozás ideje… de mikorra is időzítsd az összejövetelt?

Melyik a legmegfelelőbb időpont a vendégek meghívására? Meg kell győződnöd arról, hogy a kisbaba nem lesz morcos és nyugtalan, tehát egy olyan időpontot kell választanod, amikor tudod, hogy kipihent és nem kell épp megetetned.

Ha kisbabádnak meghatározott napi programja van, és tudod, mikor kell aludnia, próbáld meg a zsúrt az alvási idők közé időzíteni. Ne hagyd, hogy a parti túl sokáig tartson! A gyermek csupán rövid ideig tud figyelni, így egy hosszan tartó mulatság után lehetséges, hogy zaklatott lesz.

 

A baba első születésnapi zsúrjának vendéglistája

A vendéglista családról családra változik. Ha a fő célod a baba születésnapja, ne hívj meg sok vendéget, mert csak túl lesz terhelve. Néhány családtag éppen elegendő lesz a baba születésnapjának megünnepléséhez.

Ha ki szeretnéd használni ezt az alkalmat, hogy az egész családot összehívd, próbálj meg egy szabadtéri grillezést megszervezni, hogy a gyermek is levegőn lehessen, esetleg hívj néhány vendéget korábbra, a többieket pedig az összejövetel végére.

 

Az ünnepi dekoráció – a kevesebb néha több!

Mindenki szereti a léggömböket, különösen a gyerekek! Nincs abban semmi rossz, ha feldíszíted a lakást, de ne felejtsd el, ha túlzásba viszed, hiába igyekszel majd, nem fogsz tudni lazítani és örülni ennek a különleges napnak.

Próbálj meg kevés díszítést használni, de azok legyenek csillogóak, és vonzzák a gyermek tekintetét. Válassz ki egy témát, és tarts ki amellett! Hogy fokozd a hangulatot, szervezhetsz különböző játékokat az első születésnap alkalmával, amelyekbe a vendégeket és gyermekedet is bevonhatod.

 

Szülinapi torták

Igen, jól olvastad, születésnapi torták. Többes számban! Az első születésnap legszebb pillanata, amikor a gyermek összemaszatolja magát a tortával. Senki nem akar azonban majd egy olyan süteményből enni, amellyel a gyermek éppen most kente össze az arcát.

Sok cukrász készít kisebb tortákat kizárólag gyermekek részére, viszont te is készíthetsz egyet, amelyet a kisbaba kedvére összemaszatolhat. Így a gyermeknek megvan a saját születésnapi tortája, míg neked és a családodnak van egy másik, amelyet nyugodtan megehettek.

 

első születésnap
Az első születésnap…

 

Az első születésnap emlékei – fényképek és videofelvételek

Készíts sok fényképet és videót! Ez a pillanat igazán egyedi. Minden bizonnyal szeretnél az összes pillanatról képet készíteni, hogy visszaemlékezhess és megoszthasd azokkal a barátokkal és családtagokkal, akik nem vehettek részt az ünnepségen.

Bérelj fel egy fényképészt vagy kérj meg egy ismerőst, illetve családtagot, hogy te is teljes egészében élvezhesd ezt az egyedi alkalmat, és ne hagyd, hogy elválasszon tőle egy fényképezőgép lencséje.

 

Ajándékok kicsiknek

Engedd meg a gyermeknek, hogy saját ritmusában bontsa ki a születésnapi ajándékokat, ami azt jelenti, hogy ez a folyamat órákig fog tartani! Ezért inkább hagyjátok ezt a vendégek távozása utáni percekre. A legtöbben megfogják érteni, ha csendben szeretnél lenni, amikor a gyermek kibontja az ajándékait.

Előfordulhat, hogy közben szüksége lesz egy kis szundikálásra is és csak utána fog ajándékot bontogatni. Ne felejtsd el feljegyezni (mialatt bontod őket) miket kapott, hogy később megköszönhesd őket az ajándékozóknak.

 

Apró figyelmesség: köszönőlevelek a vendégeknek

Szép tőled, ha köszönőcédulákat küldesz a kapott ajándékokért. Használd a fent említett listát, hogy ne felejts ki senkit! Hozzácsatolhatod a gyermek egyik fényképét, melyet az ajándékokkal készítettetek, esetleg egy másikat is a zsúron készült képek közül. Így a vendégeknek is lesz egy kedves emlékük gyermeked első születésnapjáról.

 

A gyerekzsúrokra szakosodott szaküzletek

Nagyon könnyen felkészülhetsz a mulatságra a gyerekzsúrokra szakosodott szaküzletek kínálatából. A koncepció zseniális: meghívók, dekoráció, tányérok, szalvéták, köszönőcédulák, minden amire szükséged lehet – általában a legutolsó divat szerint és egy helyen.

Természetesen ha te magad készíted a születésnapi tortát és a dekorációt, a meghívót és a köszönőlevelet pedig saját kezűleg írod meg, még emlékezetesebbé varázsolhatod ezt az amúgy is különlges alkalmat!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search