A 6 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 6 hónapos baba

Mozgásfejlődés

A 6 hónapos baba már mindkét irányba átforog: hasáról a hátára, és vissza. A mozgásfejlődés látványosan beindul, sok csecsemő ilyenkor már a kúszás-mászás tudományával is kísérletezik. Kis segítséggel könnyen ülőhelyzetbe tornázza magát, megfelelő támasztás mellett kis ideig ülve is marad.

A felé nyújtott tárgyakat tudatosan megérinti (sokszor mindkét kezét használja erre), és ha lehetősége van, a szájához is emeli őket. A kezével és a lábával továbbra is szívesen eljátszik.

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 6. hónapban

6 hónapos korában a kisbaba már képes tudatosan hangokat utánozni és szótagokat ismételni. Gyors hangulatváltozások jellemzik, energiatöbbletét sokszor nevetéssel, hangos gügyögéssel és éles visításokkal vezeti le.

A szülőkkel egyre szorosabb és mélyebb kapcsolata alakul ki, ezért anya vagy apa távollétére félelemmel és sírással reagál, az idegenek ölében pedig nyugtalanná válik. Az édesanya hanglejtése már különféle jelentéseket hordoz a számára – a kommunikáció egyszerűbbé válik.

Fogzás

A legtöbb babánál ebben az időszakban már megkezdődik a fogzás. Az első fogacska (ez a legtöbb esetben valamelyik alsó metszőfog) általában 5-6 hónapos korban jelenik meg, de az sem, kizárt, hogy csak a  9. vagy 10. hónap környékén. Ezt a folyamatot több hetes nyálazás és nyűgös viselkedés előzi meg.

Alvásigény és táplálás

A 6 hónapos csecsemő alvásigénye

6 hónapos korban megtörténhet, hogy a baba éjszakai alvásigénye kicsit megnövekszik az előző időszakhoz képest (10-12 óra), azonban az alvással töltött nappali időszakok lerövidülnek. Ilyenkor általában már csak 2 alkalommal alszik a pici, és ezek időtartama nem haladja meg a 3-3,5 órát összesen.

A 6 hónapos csecsemő táplálása

Ebben a hónapban a továbbra is az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, mivel egy egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét teljes mértékben kielégíti. Ha azonban a szopatás vagy az anyatej mennyisége problémát okoz, akkor a jól megválasztott tápszer jelenti a megoldást.

Az első szilárd ételek bevezetése általában a 5-6 hónap közötti időszakban történik – ezt természetesen függ a baba felkészültségétől és a szülők hozzáállásától is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint – amennyiben lehetséges – az újszülöttet 6 hónapig kizárólag anyatejjel kell táplálni. Ebben az időszakban azonban sok baba már szívesen ismerkedik új ízekkel is, kiegészítésképpen az anyatejes táplálás mellett.

A legtöbb szakértő szerint a hozzátáplálást ideális gyümölcsökkel kezdeni – például alma vagy őszibarack, de a sütőtök, a burgonya vagy a sárgarépa is jó választás lehet. A gyümölcsöket az első pár napban célszerű rostmentes formában kínálni, így a babának először csak az új ízzel kell megismerkednie. Ezután bátran következhet a gyümölcspép, amelyet például más élelmiszerekkel (például burgonyával) is keverhetsz.

Az új ízek bevezetése egyszerre mindig csak egyféle élelmiszerrel történjen, először kis mennyiségben, ügyelve a fokozatosságra!


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 6. hónapban

Súlygyarapodás

A hatodik hónapban a súlygyarapodás folyamata továbbra is lassabb ütemben zajlik (csupán 500-600 gramm/hónap). Az 6. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 7,9 kg, a kislányoké pedig 7,3 kg lesz. A legtöbb baba már megduplázta születési súlyát.

Hosszfejlődés

A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 66-67 cm, azonban ez sem törvényszerű.


Gyermekorvosi vizsgálatok a 6. hónapban

Általános vizsgálatok

• A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

  • a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
  • az esetleges fejlődési rendellenességekre utaló jeleket
  • az idegrendszer fejlettségét
  • a baba értelmi szintjét, illetve a mozgási, cselekvési képességeket
  • az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra, és a hallást)
  • a baba nemi szerveinek állapotát
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy