Az 5 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

Az 5 hónapos baba

Mozgásfejlődés

Minden nap elteltével a baba egyre összetettebb és bonyolultabb mozdulatokra lesz képes. Könnyedén átfordul a hasáról a hátára (és fordítva), kis segítséggel és megfelelő támasztással pedig könnyen ülőhelyzetbe tornázza magát – ezt a mérföldkövet azonban továbbra sem kell még erőltetni! Egyes csecsemők 5 hónapos korban már a kúszás tudományát is kezdik próbálgatni.

Az ötödik hónapban a baba meg tud fogni kisebb tárgyakat, amelyek sokszor nehezen enged el. Egyre hosszabb időre lefoglalja magát, előszeretettel játszik saját kezeivel és lábaival, illetve csodálattal szemléli az őt körülvevő világot.

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 3. hónapban

Az 5 hónapos baba már szívesen nézegeti a saját tükörképét, a különféle színeket pedig képes megkülönböztetni egymástól. A legtöbb csecsemő ebben az időszakban már a saját nevét is felismeri, illetve fejét a hang forrása felé fordítja.

Szótagokat ismétel, gőgicsél és különféle hangnemben “beszélget”.  Egyre nagyobb hatással van rá a környezet és az őt körülvevő emberek: a pozitív élményeket mosollyal, a negatívakat pedig szomorúsággal, vagy sírással nyugtázza. Megtörténhet, hogy szoptatás közben is elterelődik a figyelme – ilyenkor kis időre megáll és szemlélődik.

Fogzás

A legtöbb babánál ebben az időszakban már megkezdődik a fogzás. Az első fogacska (ez a legtöbb esetben valamelyik alsó metszőfog) általában 5-6 hónapos korban jelenik meg. Ezt a folyamatot több hetes nyálazás és nyűgös viselkedés előzi meg.

Alvásigény és táplálás

Az 5 hónapos csecsemő alvásigénye

Az 5 hónapos baba alvásigénye általában 8-10 óra éjszakánként, amelyet 3-4 rövidebb, nappali alvási időszakok egészítenek ki. Ezek azonban általában már nem haladják meg a 4-4,5 óra időtartamot összesen.

Az 5 hónapos csecsemő táplálása

Ebben a hónapban a továbbra is az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, mivel egy egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét teljes mértékben kielégíti. Ha azonban a szopatás vagy az anyatej mennyisége problémát okoz, akkor a jól megválasztott tápszer jelenti a megoldást. Az éjszakai szoptatást 5 hónapos korban már nem mindegyik kicsi igényli.

Az első szilárd ételek bevezetése általában a 5-6 hónap közötti időszakban történik – ezt természetesen függ a baba felkészültségétől és a szülők hozzáállásától is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint – amennyiben lehetséges – az újszülöttet 6 hónapig kizárólag anyatejjel kell táplálni. Ebben az időszakban azonban sok baba már szívesen ismerkedik új ízekkel is, kiegészítésképpen az anyatejes táplálás mellett.


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése az 5. hónapban

Súlygyarapodás

Az ötödik hónapban a súlygyarapodás folyamata lelassul és nem olyan látványos, mint eddig (csupán 500-600 gramm/hónap). Az 5. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 7,5 kg, a kislányoké pedig 6,9 kg lesz. Ebben az időben a legtöbb baba már megduplázta a születési súlyát.

Hosszfejlődés

A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 64-66 cm, azonban ez sem törvényszerű.


Gyermekorvosi vizsgálatok az 5. hónapban

Általános vizsgálatok

• A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

  • a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
  • az esetleges fejlődési rendellenességekre utaló jeleket
  • mozgásszervek és idegrendszer fejlettségi szintjét
  • az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra, és a hallást)
  • a baba nemi szerveinek állapotát
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy