A 3D ultrahangos vizsgálat kockázatai

 In Terhesség és babavárás

ultrahang felvétel

A 3D ultrahangos vizsgálat kockázatai

A 3D és 2D ultrahang-vizsgálatok kockázatai gyakorlatilag azonosak, mivelhogy ugyanolyan ultrahangokat használnak, ugyanazzal az intenzitással. A 3D ultrahang vizsgálat esetében nem használják a 2D-s vizsgálatnál használatos gyakori pillanatfelvételeket, hanem a 2D-s képeit különböző szögekből nézve, annak érdekében, hogy egy kép alakuljon ki. Ezért 3D-s vizsgálat esetleges kockázata az ultrahangnak való kitevés hosszabb időtartamától függhet, ellentétben a 2D ultrahangos vizsgálattal.

Elméletileg az ultrahangos viszsgálat kockázata a következő tényezőktől függ:
• az ultrahangnak való kitevés időtartamától
• az ultrahangok intenzitásától
• az ultrahang frekvenciájától.

Intenzitás

Általában az ultrahangos vizsgálat a gyerek szívére és valamely szervére összpontosít. A gyerek szívveréseit 12 hét terhesség után követik, habár fizikailag hamarabb is ki lehetne mutatni – 9 hetes terhességnél.

Gyakoriság

Elméletileg ezen vizsgálatok gyakorisága kockázatot jelenthet. Rendszerint ellenjavallt az ultrahangos vizsgálatok végrehajtása havi egy alkalomnál sűrűbben. Nagyon fontos megjegyezni, hogy azon nők, akik mesterséges megtermékenyítési folyamatban vesznek részt, vagy akiknél magzati rendellenességek jelentkeznek, heti ellenőrzéseknek vannak alávetve a 2D ultrahangos készülék segítségével. Egyes országokban az állapotos nőknél havonta végrehajtanak 2D ultrahangos vizsgálatot, a rutinszerű terhesgondozás érdekében.

Fizikai hatások

Sem az anya, sem pedig a magzat nem hallja vagy érzi a 3D ultrahangos vizsgálat által kibocsátott hullámokat. Ismert a tény, hogy az ultrahang egy energiaforma, ugyanúgy, mint a többi hanghullám, és kis mennyiségű melegséget is termelhet, amikor több órán vagy napon keresztül egy helyre összpontosít.

A terápiás ultrahangok különböző beállításokkal rendelkeznek, nagy intenzitással, és céljuk, hogy enyhe hőt vagy rezgést váltson ki.

Egészségügyi hatások

Az orvostudomány ultrahangos vizsgálatának 30 éves történelme során nem adódtak mellékhatások sem az anyára, sem a magzatra nézve.

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/spcummings/3680669080/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search