A 12 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A cikk tartalma szerkesztés alatt áll, és a benne található információk pontatlanok vagy hiányosak lehetnek. Hamarosan a frissített verziót tekintheted meg!

Elérkezett a pillanat élete első évének megünneplése! Ez egy érzelmekkel és sok elégtétellel teli nap, főleg a szülök részéről, egy egésszséges és fejlett gyerekkel szemben. Nehéz út áll mögötted, de az eredmények magukért beszélnek.

 

Fizikai és értelmi fejlődés

Tizenkét hónapos a babád, a súlya majdnem 10 és mostmár 73 cm hosszú.
A baba fejlődése kizárolag a te érdemed. Most, a 12. hónapjában kézen fogva elég jól járkál, néha segitség nélkül is. Felemelkedik csak egy kéz segitségével. Egyedül áll és megtartja az egyensulyát. Egyedül le tud ülni.

A 12 hónapos korban a csecsemő magabiztosan, kúszva elég gyorsan közlekedik, ez lévén a fő közlekedési módja, ha gyorsan szeretne eljutni valahová. A biztonság kedvéért megkerüli a bútorokat oldalazó lépésekkel.

Sokszor türelmetlenül megmutatja milyen tárgyakat akar. Kézben tartja a kanalat de még nem tudja használni. Csak a bögréből iszik. Kéri a bilit amikor kell és ha rendesen foglakoztál vele nem vizel be csak alkalmilag.

12 hónapos korban hangosan és sokat gügyög, így mutatva, hogy megérti a szavakat és válaszol a gesztusokkal társitott parancsokra, mint páldául a taps. Hajlandó elvégezni egyes kapott utasitásokat. Utánoz gesztusokat és viselkesdési mintákat ha ezt kérik tőle. Búcsúzkodásnál integet a kezével “pá-pá”.

A 12 hónapos baba felismeri a nevét és reagál ha hívják. Ugyanakkor megnevezi a családtagokat és a körülvevő kedvelt ismerőseit. Szereti az ismert személyeket. Ki tud ejteni körübelül 20 szót és majdnem mindent megért amit mondasz neki. Probál segíteni az öltozködésben. Készakarva dobigálja le a játékait és figyeli esésüket. Kiveszi a kockákat dobozábol és vissza helyezi őket.

Ne feledd, mind ezek csak tájékoztató jellegűek, a baba fizikai és értlemi fejlődése függ a saját ritmusától és attól, hogy naponta mennyit gyakorolnak és foglakoznak vele. 12 hónapos korában mégtöbbre vagy kevesebbre képes mint a fent felsoroltak. Ez, kedves szülők,  tőletek is függ!

Egy éves korára a gyerek nem tart észbe több mint hat szót, ezért olyan kifejezéseket használj, mint az  “add ide a bögrét az asztalról”,
„vedd fel a kockát a földről”, “hozd ide a labdát a kosárbol”.

Ne kiálts a gyerekre és ne használj sok nemleges kifejezést az adott utasításokban mint “ne tedd oda a kezed”,  “ne mássz fel”.  Minden ilyen jellegű hangos utasítás csak ellenszegülést, makacsságot és végső soron ugyan olyan viselkedést eredményez a gyerek magatartásában.

12 hónapos korban a gyereked szükséges alvási ideje lerövidül. Most már 14 orát alszik, amelyből 10-11-et éjszaka és csak 2 órát nappal. Az alvás időpontjait szigorúan be kell tartani, hogy a baba pótolja az energiaveszteségét, mert ebből egyre többet használ el.

Táplálás

12 hónapos korában a baba jól kell egyen és rágjon mert már vannak fogacskái. A 4 alsó és a 4 felső metszőfoga után megjelenik 2 felső és 2 alsó kisörlő fog is. Így 12-re nő a fogai száma, ami így megmarad 12 és 15 hónapos kora között. Hogy teljes legyen a kezdeti fogsora, ami 20 fogbol áll, még ki kell nőjön 8 fog. Ezek majd két -két és fél éves korukban jelennek meg.

Ideje, hogy a szilárd ételek egyre nagyobb teret foglaljanak. Mégis a hússal egyenlőre gondjaink lehetnek. Ezt nagyon apróra kel vágni vagy le kell darálni, mert a csecsemőnek nincs elég foga, hogy  jól meg tudja rágni. Emlékeztetésképp, nem megengedett csak a főtt sovány marha- és csirkehús. Ezeket csak ebédre, 3-4-szer egy héten adhatjuk. Nem szabad adni a babáknak disznóhúst, velőt, füstölt felvágottat vagy konzervhúst! Ne készíts semmi esetre sem szószokat rántással vagy hagymával.

A 12 hónapos babának az  etetésnél egyre gyakrabban adhatsz kenyeret. Néha nem árthat egy kis kenyérhéj sem. A gyereknek minél gyakrabban kell harapnia, hogy kialakuljon a szájpadlása, gyakorolja a rágást és megerősítse a rágóizmait.

Ha csak folyékony- és pépesített étellel eteted a gyereket az később nem lesz hajlandó rágni. Ne félj, hogy megfullad, mert addig mire sikerül átharapnia a kenyérhéjat a nyál már megpuhította azt.

Változatos étrend

Ami jellemeznie kell az egyéves étrendjét az a változatosság. A babának minden nap mást kell ennie, mert az egyhanguság étvágytalansághoz vezet. Akárcsak egy felnőtt, ő is megunja ha mindennap ugyanazt kell egye. Meg kell szokja a különböző ízeket is.

A baba étvágya egy elsődleges ösztön, ami veleszületett. Õ nem veszíti el az étvágyát, csak ha a szervezete megváltozik valamilyen betegség nyomán. Ha a gyerek egészséges és mégsem akar enni, akkor a leggyakoribb okok a következőek:
• eröltetve etették meg amikor nem volt étvágya, még ha nem is volt éhes
• az étel nem volt szakszerűen elkészitve
• különböző okokbol nem bír egyes ízeket
• édességet vagy más csemegefalatkákat kapott két evés között

A gyerekek bizonyos ételeket szeretnek , de ez nem jelenti hogy engedni kell a szeszéjeinek. Például ha ebédre kétféle ételt teszünk elé rögtön választani fog egyet. Ajánlatos őket inkább sorban felszolgálni.

Ha megmakacsolja magát és nem akarja az első fogást és meg vagy győződve, hogy jól van elkészitve ne kövesd el azt a hibát, hogy egy másodikat is teszel az asztalára, hanem még ha a gyerek most éhen is marad, várd ki a következő evést. A következő evésnél azonban ne tedd elé ugyanazt az adagot, mert időközben az étel megromolhat. De ha a gyerek következetesen visszautasít egy bizonyos ételt, ne erősködjél, és ne kináld neki többet azt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy