A 10 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 10 hónapos baba

A 10 hónapos baba mozgásfejlődése

A baba egyre magabiztosabban és gyorsabban mászik. Vannak olyan gyerekek, akiknél kimarad a mászás fázisa, bár ez nem szerencsés. S akadnak olyan csecsemők is, akiknél nem a klasszikus mászási póz figyelhető meg, hanem speciális módon teszik ezt, például egyenes lábbal. (Ezt nevezik medvejárásnak is.) A mászás által fokozatosan edződnek izmai, izületei, tér látása, érzékelése, de sokat fejlődik a felállással, lépegetéssel való próbálkozással is. Szépen fejlődik az egyensúlyérzéke is. Nincs a lakásnak és a környezetnek olyan szeglete, ahova ne szeretne felmászni. Támogasd és segítsd abban, hogy minél többet mászhasson felfele is, s ezáltal minél hatásosabban tudja tökéletesíteni a járáshoz szükséges képességeit és fizikumát. Nagyon figyelj rá oda, mert időnként vakmerősége és kíváncsisága meghaladja ügyességét, és ez balesetveszélyes lehet.

Finom motorikus mozgása, kézügyessége is szépen fejlődik. A csattogós lepkét, vagy zsinórral húzható típusú játékokat most már egyre ügyesebben használja.

A járás, lépegetés rögös útján való elindulással párhuzamosan a lábbeli viselésre is fokozottabb figyelmet kell fordítani: lakásban is kemény talpú cipő legyen rajta. Lehetőleg olyan, ami fogja a sarkát. (Ez segít megelőzni a lúdtalp kialakulását.)

Érzelmi és értelmi fejlődése

Egyre több szót megért, és egyre több kérést tud teljesíteni. -Megjelenhetnek az első tudatosan, következetesen használt szavak. (Ez általában 15 hónapos korig következik be, attól függően, hogy mennyire fejlett a gyermek fizikálisan és értelmileg.) Ezek rendszerint olyan szavak, amiket a kicsi sokat hall, lát. Pl. mama, papa, tütü, apa, baba stb. Beszédfejlődését leginkább azzal segítjük, ha “normálisan” beszélünk hozzá. Mellőzzük a gügyögést, játékos sejpítést,dajkanyelvet. Törekedjünk az érthető, “normál”, tiszta beszédre. Inkább a rendszerességre, és a sűrű ismétlésre törekedjünk (cselekedet-szó, tárgy-szó következetes párosítása), ne a rengeteg új ingerre. A baba így sajátítja el leghamarabb és legkönnyebben a személyek, tárgyak, cselekvések, történések megnevezéseit.

Egyéb fejlődés

Folytatódik a fogzás, ebben a hónapban általában még a felső középső metszőfogak, szélső metszőfogak kibújása van folyamatban. Használjunk hűtőbe betehető rágókát, speciális, fogzásra kifejlesztett ínyre kenhető kenőcsöt, ha nagyon úgy látjuk, hogy a babánkat megviseli a fogzás.

Evés, hozzátáplálás

A 10. hónaptól adható a picinek egy kevés káposzta, padlizsán, zöldbab, továbbá főtt tojássárgája heti 1-2x. Az itatásnál próbálkozzunk a pohárral, ha eddig még nem tettük meg. Az evés során is megfigyelhető az önállósodási törekvés.

Gyermekorvosi vizsgálat

 • mozgásszervi vizsgálat
 • testsúly, hossz, fejkörfogat, mellkörf.
 • pszichomotoros és mentális fejlődés
 • érzékszervek működése
 • idegrendszer vizsgálat
 • fiúknál rejtettheréjűség
 • fejlődési rendellenességek szűrése

Amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulnia a szülőnek a babával:

 • nem gügyög, gagyog
 • vagy nem követi szemével a tárgyakat, fényre nem reagál
 • nem reagál hangra
 • nem köthető le a figyelme
 • feltűnően késik korosztályához képest mozgásfejlődése

Súly és hossz

A havi súlygyarapodás általában 250 gramm. 10 hónapos baba súlya rendszerint 8-9 kg, hossza 70-71 cm.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy