10 dolog, amit meg kell tenned a terhesség első harmadában

 In Terhesség és babavárás

10 dolog, amit meg kell tenned a terhesség első harmadában

1. Jegyezd meg az utolsó menstruáció dátumát!
Furcsának tűnhet, hogy megjegyezd ezt a dátumot. Az igazság az, hogy a nők többsége nem jegyzi meg, mikor menstruált. Az ovulációs kalkulátor segítségével megtudod határozni az ovuláció idejét, és amikor a baba megfogant. Ilyen körülmények között viszonylag könnyen meg tudod határozni születési dátumát.

2. A nőgyógyász kiválasztása
Ha még nincs saját orvosod, az első tanács az lenne, hogy gondosan válassz ki egy nőgyógyászt. Nagyon fontos, hogy ez egy megbízható személy legyen: kérdezd meg a barátokat, családtagokat, ismerősöket, és kérj ajánlásokat, hogy megtaláld a megfelelő embert számodra. Az orvosod lesz az, aki megválaszolja kérdéseidet, eltávolítja aggodalmaidat, és lépésről lépésre figyelemmel kíséri egészségi állapotodat, és a magzat fejlődését.

3. Pihenés
Pihenj sokat! Próbálj meg egy keveset aludni a nap folyamán, és korán feküdj le! Sok változáson esel át ebben az időszakban, az ideális módja, hogy kiváló állapotban légy az, hogy légy kipihent.

4. Egyeztesd az első látogatást a nőgyógyásszal!
Itt az ideje, hogy egyeztesd az első látogatást a nőgyógyász rendelőjébe. Ne felejts el először egy listát írni az összes kérdéssel, amit felszeretnél tenni. Lista nélkül és izgatottan lehet, hogy nem fogsz emlékezni egyes dolgokra. Ne feledd, hogy:
• kérdezd meg, mit tanácsol neked
• ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, milyen módon befolyásolja a terhességet, és mi a megengedett
• hogyan befolyásolja a terhességet a szexuális élet
• ha voltak genetikai betegségek a családban, beszéld meg azokat a kezelőorvosoddal
• érdeklődd meg, hogy milyen teszteket ajánlott csinálni és mikor.

5. Ismerd meg jogaidat!
A törvény úgy rendelkezik, hogy ha tudomásul vetted, hogy terhes vagy, értesítened kell a munkáltatót. Előzetesen kérned kell egy igazolást a háziorvostól vagy szakorvostól – amely igazolja, hogy terhes vagy, majd jelentsd be a munkáltatódnak. Az emberi erőforrások osztályán érdeklődd meg jogaidat és kötelezettségeidet. Elolvashatod a 96/2003. október 20-i szabályozást, amely rendelkezik valamennyi jogi intézkedéssel, amely megcélozza a terhes nőket.

6. Tudd meg, mit csinálsz jól és mit nem!
Talán ismerős a kifejezés: “kettő helyett enni”, de az igazság az, hogy a napi kalória-bevitel egy terhes nő számára csa kicsivel kell több legyen a szokásosnál. Nem szabad végletekbe esni: a koplaló kúrák terhesség ideje alatt a magzat mentális retardációjához vezethet. A mennyiség mellett az élelmiszerek minősége is fontos: próbáld meg eldobni, amennyire csak lehet, azokat az élelmiszereket, amelyek mesterséges édesítőszereket tartalmaznak és káros adalékanyagokat.  Győződj meg róla, hogy megvan az ajánlott folsav bevitel (bőségesen megtalálható a narancsban és sötétzöld zöldségekben), vitamin– és ásványi anyag bevitel, és ne feledkezz meg a kiegészítőkről, amit a nőgyógyász írt elő.

7. Étkezz egészségesen és hidratáld magad!
Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen, tehát amikor vásárolni mész, győződj meg arról, mi kerül a kosárba a te és a baba egészségének érdekében. Ahogy körülveszed magad otthon egészséges dolgokkal, kevésbé leszel hajlamos a “tiltott” dolgok használatára. Győződj meg arról is, hogy a folyadékbevitel jelentős, figyelembe véve, hogy a kutatások kimutatták a hidratálás előnyeit. A megfelelő hidratálás hiánya székrekedéshez vezethet, fáradtsághoz, sőt koraszüléshez.

8. Mozogj!
Az a tény, hogy babát vársz, nem jelenti azt, hogy kerülnöd kell a mozgást – kivéve, ha ezt tanácsolta az orvos. Folytathatod egy mérsékelt fizikai gyakorlatokat, tartózkodva a kiszáradástól és a túlmelegedéstől. Fordulhatsz egy szülés előtti központhoz vagy edzőteremhez, amely kínálatában a speciális terhestorna is megtalálható.

9. Határozd meg terhességi költsgvetésedet!
A szülés költségei, majd a baba megjelenése növelheti a család kiadásait, ha nem tervezel előre. Készíts tervet a kiadásokról, és határozd meg a fontossági sorrendet. Megelőzhető a vásárlási láz, ha papírra veted időben a szükséges dolgokat. Jó esélyed van, hogy találsz néhány leszállított áró vagy akciós dolgot, esetleg több ruhát kapsz a barátoktól vagy ismerősöktől. Rá fogsz jönni, hogy így jelentős megtakarításokat tudsz tenni.

10. Döntsd el, hol fogsz szülni!
Nem túl korai, hogy eldöntsd, hol adsz életet gyermekednek. Érdeklődj a lehetőségek után, beszélhetsz más anyukákkal a fórumon, hogy minél több részletet megtudj a tapasztalataikról, és találd meg azt a megoldást, amely legjobban megfelel számodra!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search