Hogyan segíthetsz gyermekednek feldolgozni a kutya elvesztését?

0

kutya gyerekHogyan értesd meg a gyerekkel, miért pusztult el kedvenc kutyusa?

Egy kutya elvesztése nagyon nehéz helyzet. Ez lehet az első lecke a gyermek számára, amelyből megtanulhatja, milyen sebezhetőek, törékenyek vagyunk. Biztos, hogy nehezen fogja feldolgozni, és felejthetetlen esemény marad a számára. Ezért fontos, hogy segíts neki abban, hogy átvészelje ezt a szomorú fordulatot.

Ha a gyerek nagyon közeli kapcsolatban állt a kutyával, próbáld minél kíméletesebben közölni vele a szomorú hírt. Mesélj neki az életről és halálról, valamint arról, hogy a jó emberek a mennyországba jutnak, a jó kutyusok pedig a kutya mennyországból figyelik azokat, akiket szerettek.

Hogy a gyermek lássa, milyen fontos volt számodra is az eb, temessétek el közösen az állatot.

Fontos, hogy tartsatok megfelelő szertartást a házikedvenc emlékére, mert a gyermeknek ez fontos, hogy könnyebben feldolgozza a történteket. Ne nevess az érzésein, imádkozz is a kutyusért, ha a gyerek azt szeretné.

Készítsetek fotóalbumot a kutya legszebb képeiből, vagy hagyd, hogy gyermeked egy rajz által fejezze ki érzéseit az elvesztett állat iránt. Biztasd arra, hogy rajzolja le a kutyával töltött legszebb pillanatait és fűzzétek albumba. Tegyétek el emlékként a kutya nyakörvét vagy pórázát. Ezek mind segíthetnek abban, hogy megakadályozd gyermeked elcsüggedését, magába fordulását.

Készítsd fel a gyereket időben!

Ha öreg kutya van a családban és a gyerek folyton arról érdeklődik, hogy az miért nem olyan fürge már, mint régen volt, akkor használd ki az alkalmat. Ez tökéletes lehetőség arra, hogy mesélj neki a halálról. Mondd el neki, hogy ez egy termesztés dolog, mindenki számára elkerülhetetlen. Akár előre elkészíthetitek a gyermekkel közösen a kutya temetésére szükséges dolgokat. Értesd meg vele, hogy nem tehet semmit a kutyusért, az élet körforgása megállíthatatlan.

A gyerekek nagyon érzékenyek, ha egy számukra kedves dologról beszélnek, ezért beszélj nyugodtan az érzelmekről.

Nem mondd soha azt a gyereknek, hogy „ez csak egy kutya, holnap kapsz másikat”, mert ezáltal csak eltávolíthatod magadtól. Úgy érzi majd, téged nem érdekelnek az ő érzelmei, az ő sorsa. Ne feledd, hogy lehetséges, te is hasonlóképpen szenvedtél valamikor egy elvesztett kedvenc miatt.

Éreztesd a gyerekkel, hogy nincs egyedül, és hogy természetes dolog, hogy fáj neki egy barát elvesztése. Jelezd, hogy mindig számíthat rád, ha szüksége van rá. Próbálj ne szülőként, hanem barátként közeledni hozzá.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!