Hogyan hozd közelebb gyermeked szívéhez a karácsony igazi jelentését?

 In Ünnepek és szokások

Tippek, hogy a karácsony valóban hangulatos családi ünnep legyen

A karácsony remek alkalom arra, hogy együtt legyen a család apraja-nagyja, azonban az ünnep szelleme gyakran elvesződik az ajándékvásárlás és a vendégvárásra való készülődés forgatagában. Íme néhány tanács, hogy varázsolhatod kicsit bensőségesebbé és meghittebbé ezt az időszakot:

Beszélgessetek közösen az ünnep eredetéről. Természetesen az, hogy ezzel kapcsolatban mit fogsz mondani gyermekednek, az nagyrészt saját vallási hátteredtől és lelki hozzáállásodtól függ. Keress a kicsi életkorának megfelelő, karácsonyi történetekről szóló képeskönyveket, mesekönyveket és olvass neki az ünnephez kapcsolódó történeteket, verseket és mondókákat.

Ha úgy gondolod, vidd el a családot templomba, imaházba, vagy bármilyen istentiszteleti összejövetelre, amely eleget tesz személyes hitednek. Az egyházak karácsony előtt prédikációiba belefoglalják az ünnep jelentőségét és gyakran szerveznek olyan közösségi tevékenységeket is, melyek valódi ünnepi hangulatot árasztanak.

Ne bonyolítsd túl a dolgokat, legyen a karácsony egyszerű és meghitt ünnep. Találkozzatok családtagjaitokkal és rég nem látott rokonaitokkal, rendezzetek vendégséget, ajándékozzátok meg egymást, ám karácsony ne veszítsen igazi szelleméből. Az is meglehet, hogy több szempontból is kompromisszumokat kell majd kötnöd, különösen az első alkalommal.

Bátorítsd gyermekeidet, hogy tekintsenek túl saját karácsonyi vágyaikon. Kérd meg őket, hogy válasszanak ki egy-egy játékot, amelyeket a szegény gyerekeknek fogtok ajándékozni vagy segíthetnek neked olyan tartós élelmiszerek kiválasztásában, amelyeket majd egy segélyszervezeteknek adományozol.

Állíts fel szigorú karácsonyi költekezési korlátokat az egész család számára és emlékeztesd őket, hogy az ajándék valódi értéke nem az árától függ! Kérd meg őket, hogy az idén valamilyen személyes, saját készítésű ajándékkal lepjék meg szeretteiket. Segíts gyermekeidnek saját kezűleg elkészíteni a hozzá tartozó üdvözlőkártyákat – ez megerősíti mindazt, amit a pozitív, felelősségteljes ajándékozásról tanítottál nekik, hogy “jobb adni, mint kapni”.

Csökkentsd a minimálisra a televízió fontosságát az ünnepek alatt. A karácsonyi tévézésnek kevés köze van a karácsony valódi szelleméhez, éppen ezért jól válogasd meg, milyen műsorokat nézzen a család ebben az időszakban, és halkítsd le vagy kapcsold ki, ha szükséges. Ilyenkor tegyél fel inkább valamilyen karácsonyi dalokat tartalmazó zenés cd-t, társasozzatok vagy nézzetek meg egy együtt kiválasztott családi dvd-t.

Hangsúlyozd a család, a szeretet és az együtt töltött pillanatok fontosságát. Függetlenül vallási hovatartozásotoktól, közösen sok szép, lelkiekben gazdag karácsonyi szokást teremthettek, és a gyerekek örömteli emlékekkel lesznek gazdagabbak az ünneppel kapcsolatosan.

Kölcsönözz vagy vásárolj olyan könyvet, amely Magyarország különböző tájegységeinek karácsonyi tradícióiról vagy a szomszédos országok és kultúrák karácsonyi hagyományairól szól. Kérd meg a gyerekeket, hogy válasszanak ki pár szokást és ételreceptet, amelyet szívesen kipróbálnának. Ez segít annak megértésében, hogy a karácsonyt sokféleképpen meg lehet ünnepelni.

A betlehemi díszletek – akár boltban vásárolod őket, akár otthon, közösen készítitek el – szintén remek emlékeztetőként szolgálnak a Karácsony eredetére – a gyerekek nagyon élvezik amikor fel kell állítani a jászolt, és beszélni is nagyon szeretnek róla.

Ha szeretnéd a karácsonyt kissé leegyszerűsíteni, azt ne “hidegzuhanyként” tedd! Csak apró lépésenként vezesd be (vagy vissza) az ünnep valódi jelentőségét a család életébe és ügyelj arra, hogy a gyerekek ne érezzék úgy, mintha hirtelen megfosztanák őket valamitől! Emlékeztesd őket arra, hogy a karácsony igaz szelleme nem foszlik szét december végén – a család egész évben nyújthat örömet, békességet, szeretetet és segítőkezet egymásnak és másoknak!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search