A gyermek képzeletbeli barátja

 In Lélek és pszichológia


Rajtakaptad gyermeked, hogy egyedül beszél? Nem minden esetben van okod aggodalomra, hiszen az esetek többségében a gyermek képzeletbeli barátja okozza ezt a jelenséget.

Vannak gyerekek, akineknek képzeletbeli barátaik kitalált emberi lények vagy megszemélyesített tárgyak (pl. játékmackó), mások állatokat képzlenek maguk mellé. Néha a képzeletbeli barát csak alkalmi látogató, máskor állandó társa lehet gyermekednek.

A gyermekek beszélgethetnek képzeletbeli barátaikkal, rajzolhatnak, olvashatnak együtt. Sok szülőnek az esti vacsoránál helyet kell biztosítani a képzeletbeli barátnak is.

Lehetséges, hogy már feltetted a kérdést magadnak, hogy adhatnak-e okot aggodalomra ezek a képzeletbeli barátok? Az esetek többségében a válasz: nem.

A képzeletbeli barát szerepe

A képzeletbeli barátok részei a természetes növekedési és fejlődési folyamatnak, különösen nagyon kicsi korban fontos szerepük van:

• Lehetnek remek társai különböző játékokban, amely egy fontos útja a kreativitás és képzelőerő fejlődésében. Ez a láthatatlan barát megteheti vele az utat a holdra, vagy a visszafele vezető időutazást, unalom nélkül.

• Lehet a gyermek bizalmasa, amikor nincs, kivel megossza a titkait. Még a legkisebb gyermeknek is lehetnek intim dolgai, amelyeket nem szívesen osztana meg veled.

• Segít gyermekednek különbséget tenni a jó és rossz között. A gyerekeknek vannak nehéz pillanataik, amikor megpróbálják visszatartani magukat valami olyan tettől, amiről eleve tudják, hogy rossz. A képzeletbeli barátjára fogja, őt hibáztatja, pl. ha kekszet evett vacsora előtt, ezáltal a gyermek jeleket ad, hogy már tud különbséget tenni jó és rossz között, de még nem elég felkészült ahhoz, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért.

• A képzeletbeli barát, néhány érdekes képet tud nyújtani gyermeked érzéseiről. Hallgatva, hogyan bátorítja, ösztönözve különböző módon az ő képzeletbeli barátját, aki majdnem megjárja a rossz tette miatt, képet kaphatsz arról, mennyi félelmet, szorongást leplez a gyermeked, még akkor is, ha nem mutatja ki félelmeit.

Hogyan kezeld gyermeked képzeletbeli baratját?

Ha általában rendben is van az, hogy kitűnően szórakozol gyermeked képzeletbeli barátján, azért létezik néhány szabály, amit be kell tartanod ezzel kapcsolatban:

• Ne hagyd soha, hogy a képzeletbeli barát csak egyetlen társa legyen a gyermekednek! A gyermekeknek szükségük van arra, hogy más hasonló korú társaikkal játszanak, ez a helyes szocializáció záloga. Beszélj erről a gyermekorvossal, ha látod, hogy hiányzik az érdeklődése más gyermekek iránt, illetve ha egyáltalán nincsenek barátai.

• Ne engedd a gyereknek, hogy a felelősséget képzeletbeli barátjára hárítsa! Ha azt állítja, hogy a képzeletbeli barátja felelős az éjszakai "kis balesetért”, ez rendben van. De nincs rendben, ha barátja a felelős a pénztárcádból hiányzó aprópénzért.

• Kezeld tisztelettel a képzeletbeli barátját! Ez azt jelenti, hogy jegyezd meg a nevét, köszönj neki, ha találkozol vele és kérj bocsánatot, ha véletlenül ráültél volna.

• Ne használd a képzeletbeli barátot arra, hogy a gyermekedet manipuláld. Vagyis, ne használj ilyen megjegyzéseket: ”Látod, Tudor már végzett az ebéddel, te miért nem fejezed be?”

Sok gyermek elveszíti képzeletbeli barátját valahol a 3 és az 5 éves születésnapja között. Néha teljesen feledésbe merül, gyakran állandó hosszú utazásokra indul, messze a tengerre vagy baleset éri.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search