Babakonyha: receptek 6-12 hónapos babá számára

 In Táplálkozás és diéta

zöldégek babáknakA szilárd táplálék bevezetése a baba 6 hónapos korától ajánlott. A kisbaba fokozatosan megismerkedik az ízekkel és egy éves korában már szinte mindennel megkínálhatjuk.

Paradicsomos-mandulás brokkoli

Az alábbi étel béta-karotint, E-vitamint, kalciumot és C-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
• 2 fej brokkoli
• 25 g pirított mandulapehely
• 2 kanál feldarabolt konzervparadicsom

Elkészítési mód:
Párold meg gőzön omlósra a brokkolit, majd keverd hozzá a paradicsomot. A mandulapelyhekkel megszórva tálald.

Avokádó, spárga és ricotta túrókrém

A spárga nagyon finom zöldség. Ez a zöldségkombináció olasz ricotta túrókrémmel amelett, hogy finom, gazdag E-vitaminban, folsavban és kalciumban.

Hozzávalók:
• 3 darab megmosott, feldarabolt spárga
• fél darab sült avokádó
• 1 kiskanál citromlé
• 1 kanál ricotta túró

Elkészítési mód:
Párold omlósra gőz fölött a spárgát és hagyd kihűlni. Azután keverd össze a többi hozzávalót, és kenyérre kenve. Répadarabokkal fogyasztható.

Édes burgonyapüré, répa és túró

Ez a színes burgonyapüré béta-karotint és C-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
• 120 g héjazott, kockákra vágott édesburgonya
• 1 közepes, héjazott, kockákra vágott répa
• 25 g sajt, például reszelt cheddar

Elkészítési mód:
A zöldségeket főzd omlósra, és a túróval együtt készíts pürét belőlük.

Tehéntúróból és borsóból készült püré

Ez egy gyorsan elkészíthető, vasban és C-vitaminban gazdag étel.

Hozzávalók:
• 50 g fagyasztott zöldborsó
• 50 g tehéntúró

Elkészítési mód:
Főzd omlósra a borsót, keverd hozzá a túrót és rizspogácsával vagy kenyérre kenve tálald.

Lencseleves naranccsal

Ez a színes leves vasat, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
• 100 g lencse
• 300 ml víz
• 50 ml narancslé
• egy csomag fahéj

Elkészítési mód:
Önts elegendő vizet a lencsére, hogy ellepje, és hagyd körülbelül 20 percig főni. Mikor a lencse megpuhult, szűrd le a lencsét, add hozzá a narancslevet, és pár percig hagyd, hogy főjenek össze az ízek.

Bundáskenyér

A bundáskenyér kitűnő választás uzsonnára azért is, mert kisbabád biztosan szeretni fogja, és amellett vasban és B-vitaminban is gazdag.

Hozzávalók:
• 1 szelet kenyér
• 1 felvert tojás
• egy kevés olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítési mód:
Forrósítsd fel az olajat és süsd sárgára a tojásban megforgatott kenyér mindkét oldalát. Ha megsült, rakd szalvétára, hogy beszívja a zsírfölösleget. Paradicsomkarikákkal vagy mandarinszeletekkel fogyasztható.

Lecsó kisbabáknak

Ez a zölségekből készült mediterrán finomság sok C-vitamint és béta-karotint tartalmaz.

Hozzávalók:
• 1 kiskanál olívaolaj
• egy fél fej hagyma feldarabolva
• 1 felkockázott, kisebb méretű cukkíni
• 1 magvak nélküli, kockára vágott sárga- vagy pirospaprika
• néhány kocka padlizsán
• 4 darab kimagvazott, héjatlan paradicsom

Párold meg enyhén a hagymát az olajban, majd add hozzá a többi zöldséget. Keverd össze, és fedél alatt lassú tűzön hagyd megfőni. Körülbelül 30 perc múlva vedd le tűzről és törd össze a zöldségeket.

Almás bárányhús

A hús és a gyümölcs kombinációjából igazi különlegességet készíthetsz kisbabád számára, amely nemcsak finom, de egészséges is, gazdag vasban, B- és C-vitaminban.

Hozzávalók:
• 200 g darált bárányhús
• 1 lereszelt alma
• 100 ml édesítőszer nélküli almalé
• 1 egy kisebb cukkíni
• egy csomag fahéj
• egy kiskanál szárított tárkony

Elkészítési mód:
A pürét készítsd a kisbabának megfelelő állagúra. Süsd a húst saját levében barnára, majd öntsd le róla a levet. Add hozzá a reszelt almát, a cukkínit és az almalét, majd fedő alatt hagyd 15 percig főni. Ezután add hozzá a fahéjat és a tárkonyt, s még főzd 5 percig. Keverd jól össze, összetörve a nagyobb darabokat, és burgonyapürével tálald. Tedd tepsibe, vágj rá paradicsomkarikákat, majd rárakva a krumplipürét, süsd 180 C fokon 25-30 percig. Tökéletes vacsora az egész család számára.

Ízletes csirkepörkölt

Az alábbi étel tökéletes választás az egész család számára. Készíts nagyobb adagot, hogy mindenkinek jusson. Sok vasat, béta-karotint és C-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
• egy fél fej feldarabolt hagyma
• 1 felkockázott, bőr nélküli csirkemell
• 1 kávéskanál olívaolaj
• 1 héjazott, felkockázott répa
• 1 csokor petrezselyem
• 3-4 fej felszeletelt gomba
• 150 ml víz
• 50 g fagyasztott zöldborsó

Elkészítési mód:
Párold meg a a hagymát és a húst, amíg omlós nem lesz. Add hozzá a répát, a gombát és a petrezselymet. Keverd össze, öntsd fel vízzel, és fedő alatt hagyd 15 percig főni. Add hozzá a borsót, és még hagyd 5 percet főni. Szedd ki a petrezselymet, és készíts a babának megfelelő állagú ételt belőle.

Avokádós szardíniakrém

Az alábbi recept megfelelő választás uzsonnára, hiszen omega-3 savakat, kalciumot és E-vitamint tartalmaz.

Hozzávalók:
• 2 konzerv olajos szardínia lecsepegtetve, fedarabolva
• fél darab avokádó
• 1 kiskanál citromlé

Elkészítési mód:
Keverj a hozzávalókból kenhető masszát és kenyéren tálald.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search