A gyerekek kényeztetése a nagyszülők által

0

nagyapa-és-unokaValaki azt mondta, hogy a nagyszülők jobban szeretik az unokáikat, mint saját gyerekeiket. Éppen ezért, a tőlük telhető legtöbbet megtesznek, hogy minél többet tudjanak adni nekik, sokszor még annál is többet. A tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek elhízásra hajlamosak a kulináris kényeztetések miatt.

Melyek a hatásai a nagyszülők kulináris kényeztetésének a gyermekeknél?

Szakértők állítják, hogy azok a nagyszülők, akik unokáikat elhalmozzák édességekkel, csak rosszat tesznek nekik, mert megnövesztik a gyerekek hajlamát a szív- és cukorbetegségekre.

Egy, a közelmúltban elkészült tanulmányból megtudtuk, hogy azoknál a gyerekeknél, akik csak a nagyszülőknél nevelkednek, 34%-kal nagyobb az elhízásra való hajlam kockázata. A felfedezés ellentmond az előző tanulmányoknak, miszerint a gyermekek plusz kilóit a szülői elhízás, illetve a szegénység okozza. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik csak fél napot töltenek nagyszülőknél, 15%-ban hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik egész nap a szülőkkel vannak. Az óvodába járó gyerekek nem válnak egyáltalán elhízottakká – erre is kitér a tanulmány.

Miért kényeztetik el a nagyszülők az unokákat?

Hogy a nagyszülők elkényeztetik az unokákat, az tény. Vagy azért teszik mindezt, hogy elnyerjék a kicsik maradéktalan szeretetét, vagy megpróbálják mindazt a pluszt nyújtani, amit a saját gyerekeinek nem sikerült.

A másik magyarázat az, hogy a nagyszülők felszabadulva érzik magukat a nevelés felelőssége alól, és csak az egyetlen megmaradt élvezetnek örülnek, ami nem más, mint az unoka szélsőséges kényeztetése. A motiváció számukra kevésbé fontos.


Mit tehetnek a szülök, hogy korlátozzák a nagyszülők kényeztetését unokáikkal szemben?

Vannak határok, amelyeket a nagyszülők figyelmébe kell ajánlani kivételezett fontosságuk miatt, mint a gyermek táplálkozása, valamint egy rendszeres napi órarend betartása (az alvás idő, az ebédidő, a lecke írások ideje stb.).

A nevelésből adódó ellentétek a nagyszülő és a szülő között a kisgyermekben zavart okozhat, és a szülőknek később minden próbálkozása hiábavalónak fog bizonyulni, hogy a kornak megfelelő nevelésben részesítsék saját gyermeküket. Ilyen körülmények között jó közölni a nagyszülőkkel azokat a határokat, ameddig elmehet a kényeztetés.

Fontos észrevenni, amikor a kényeztetés már egy fegyver a nagyszülők kezében és a gyermek megfelelő nevelése útjában áll. Ilyenkor, egy megfelelő napi programot betartva, a gyermek kiegyensúlyozott nevelése érdekében, lépéseket kell eszközölnünk, illetve hogy megkapja a korának megfelelő táplálkozást.


Mit kell tegyenek a nagyszülők, hogy elkerüljék a gyermek túlzott elkényeztetését?

• Ne engedjék magukat befolyásolni az unokák által, hogy kikerüljék a kevésbé finom étkezéseket.
• Tartsák tiszteletben a napi programot, és ahhoz ragaszkodni, még ha nem is nagyon tetszik – naponta. Ily módon, ha a gyermekeknek sikerül a programot tiszteletben tartani, megtanulja, mit jelent a felelősség, és felnőttkorában képes lesz könnyedén megszervezni saját életét.
• Jusson közös nevezőre a gyermek szüleivel és semmiképp ne térjen el attól a nevelési módszertől, amelyet a szülők eddig használtak a gyerekükkel szemben. Az a gyermek, aki egy nap leforgása alatt kétféleképpen van nevelve, összezavarodik, és nem tudja okosan kiválasztani, mi is az a dolog, amelyet érdemes, méltó betartani. Ez családon belüli konfliktushoz vezethet, a gyermek sokszor le van szidva, pedig nem hibás, mert csak azt tartja tiszteletben, amit az egyik szülő kért tőle.
• Tudatosodjon bennük, hogy a gyermek kényeztetése nem a legmegfelelőbb módja a szeretet kivívásának. Túlzott kényeztetéssel a gyermek azt hiheti, hogy neki mindent szabad, hogy neki minden jár. Egy ilyen mentalitás végigkísérheti az életét, később ezáltal konfliktusokat okozva emberi kapcsolataiban.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!