Hogyan dolgozz otthonról kisgyerek(ek) mellett?

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

Otthonról dolgozni kisgyerek mellett igazán nagy kihívást jelenthet számodra. Hasznos tanácsaink segítségével azonban könnyebb lesz a távmunka és marad időd a gyerekre is!

1. Ébredj korán!

Nem valami kellemes, de sokszor ez az egyetlen megoldás. Ha sikerül 5.30 és 6.30 között felébredned, még szabadidőd is lesz gyermekeid kedvenc rajzfilme előtt.

2. Működj együtt a partnereddel!

A cél érdekében fontos együttműködnötök. A partnereddel való beszélgetések segíteni fognak kialakítani a gyerekek felügyeletére való közös programot, amely nagyban megfogja könnyíteni otthoni erőfeszítéseidet.

3. Maradj későig fenn!

Még ha nagyon nehéz is ezt betartani, ez a legjobb mód azoknak, akiknek határidős programjaik vannak. Készíts egy kávét (ne túl erőset), kívánj jó éjszakát gyermekeidnek, a tévé vagy DVD helyett pedig kapcsold be számítógépedet! Még ha nem tartod már magad képesnek arra, hogy dolgozz, egy vázlatot még el tudsz készíteni, illetve valószínüleg az e-mailekre is sikerül válaszolnod.

4. Tanítsd meg őket egyedül játszani!

Ez akkor sokkal könnyebb, ha több gyermeked van. Jó megoldások közzé tartoznak az asztali játékok (amelyek nem túl zajosak) vagy a számítógépes játékok. Kerüld az alternatív DVD megoldást.

5. Küld a gyerekeket a nagyszülőkhöz!

Pillanatnyilag igaz, hogy ez egy kényelmes megoldás, de számolj azzal, hogy a nagyszülők nagyon szeretik az unokákat elkényeztetni, de a magatartásukért nem felelősek. Ezt a megoldást tartogasd akkora, amikor rendkívül fontos és sürgős munkád akad.

6. Folyamodj egy internet kávézó vagy egy könyvtár segítségéhez.

Már ideges vagy, a gyermekek nem akarják a leckéiket elkészteni vagy csendben játszani. Egy megfelelő környezet segítene koncentrálnod. De van egy hátránya az egésznek: valakit hívnod kell a gyerekek mellé.

 

kisgyerek mellett dolgozni

 

7. Küldd ki játszani a gyermekeket!

Ez a dolog kellemes és hasznos. Küld ki őket a kertbe játszani. Érdeklődj a városban található játszóhelyekről, és add meg a lehetőséget nekik, hogy ott játszhassanak. Ha emiatt rosszul éreznéd magad, emlékezz a gyermekkorodra, mennyire szerettél te is a pajtásaiddal játszani. Mindenképpen valakinek felügyelnie kell őket, miközben kint játszanak.

8. Adj gyermekeidnek a te munkádhoz hasonló elfoglaltságot.

Néha-néha félbe fognak szakítani tevékenységedben a kérdéseikkel, de csendben fognak maradni és neked sikerülni fog a munkád elvégezned.

9. Alkalmazz egy bébiszittert.

Még ha otthon is vagy, ha megengedheted magadnak, alkalmazhatsz egy bébiszittert. Neki meg lesznek a képességei és lehetőségei, hogy a gyerekeiddel foglalkozzon és játszodjon velük, amíg te dolgozol.

10. Kezeld úgy távmunkádat, mintha irodai munka lenne.

Mikor dolgozol, összpontosítanod kell az elvégzendő feladatokra, az ütemtervet tartva, amennyire csak ésszerűen lehet. Szüneteidben játszhatsz a gyerekeiddel, még ha csak pár percet is. De biztosítsd be magad arról, hogy csak az egyik tevékenységet fogod egyszerre végezni, nem mindkettőt egyszerre, mert nem leszel képes egyiket sem minőségileg befejezni.

+1. Készíts egy listát a megoldandó feladatokról!

Ha elvonnak a gyerekek a munkavégzésről , könnyű lesz visszatérned, ha van egy listád az elvégzendő feladatokról.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search