Elso beszélgetés gyermekeddel… a szexrol

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

Mikor és hogyan világosítsuk fel gyermekünket?

A legjobb elhalasztani a beszélgetést, ameddig lehet, de ha eljön az ideje, hogyan is kellene történjen, milyen körülmények között? Az, hogy ő felnőtt korában mennyire tartja majd természetesnek a szexualitásról beszélni, ezektől a lépésektől is függ. A szülő nagyon meg kell fontolja, mikor hozza fel a témát, milyen szavakkal mondja el mondanivalóját, hiszen ezzel nagy felelősséget vállal.

A legtöbben rendkívül zavarban vannak, így a beszélgetés nem hat természetesnek és a gyermek egy eltorzított, hibás képet alakíthat ki a szexuális életről.

 

Néhány jótanács, hogy felkészülj a “nagy beszélgetésre”

? Légy minél természetesebb, nevezd meg a testrészeket, így a gyermek az ismétlés útján összeköti a szót azzal, amit jelent, és megkönnyíted a tanulás folyamatát.

? Arra a kérdésre, hogy “Én hogyan születtem?” próbálj meg összefüggően válaszolni, ellenkező esetben a gyermek elveszti bizalmát irántad, és másnál keresi majd a választ.

? Vigyázz, ne kövesd el azt a hibát, hogy a gyermek úgyis “butácska” még! Gyermeked igenis megjegyzi a magyarázatokat, és később rájön majd az összefüggésekre is.

? Ne puskázd el a legjobb pillanatot, amikor magyarázhatsz neki: válaszolj akkor, amikor kérdez.

? Ne halasztgasd a végtelenségig a beszélgetést, akkor kell megtörténnie, amikor a gyereket érdekli ez a kérdés.

? Az a legjobb, ha megszokja, hogy bármikor nyíltan kérdezhet tőled, vagy nyugodtan elmondhatja a változásokat életében, mindent, ami érdekli őt. Így elejét vehetitek mindenféle lelki vagy egészségi problémának.

? Jegyezd meg, hogy nem létezik “a nagy beszélgetés”, hanem több felvonásban kell felvilágosítani a gyermeket, mindig egy-egy részlettel többet közölni vele, attól függően, hogy hány éves, és mennyit tud felfogni belőle.

? A szexről akkor és úgy kell beszélni, hogy az megfelelő legyen a gyerek életkorának.

? Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerek hozzáállása a szexualitáshoz nagyban függ a szülőétől. A témát természetesen, magától értetődően és felszabadultan kell kezelned. Gyermeked mindig átérzi a lelkiállapotod.

? Nem kell túlságosan részletekbe bocsátkozni, minden attól függ, hogy gyermeked milyen mértékben mutat érdeklődést a téma iránt, illetve vedd figyelembe az életkorának megfelelő értelmi szintjét is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search