A baba fürdetése

0

 

baba fürdikElőkészületek a fürdetéshez

Először is, készíts elő mindent időben, amről úgy gondolod, hogy a baba fürdetése során szükséged lehet. Miután a kisbabát betetted a kádba, már nem szabad elmenned mellőle. Ugyanakkor pedig, ha már mindent előre előkészítettél nem kell a gyermeket a törölközőben tartanod, amíg előveszed a babaruhákat.

Vegyél fel kényelmes ruhákat – a baba sok vizet fog kilocsolni, főleg azért, mert ez a helyzet még új neki. Gyűrd fel a ruhád ujját, vedd le az ékszereidet, mint a gyűrűk vagy karkötők és tegyél egy puha szivacsra babaszappant.

Ha kényelmesebb számodra, térdelj le a kád mellé és párnaként tegyél a térded alá egy törölközőt, hogy kényelmes legyen a számodra és ne fáradj el olyan gyorsan.

Hagyományos fürdőkád helyett egy babafürdető kád vagy akár a kagyló is jó szolgálatot tehet a baba fürdetése megkönnyítése érdekében, attól függ, hogy milyen idős.

Fürdik a baba

Engedd meg a vizet és mindig ellenőrizd a hőmérsékletét. Erre használhatod a könyöködet, a csuklódat vagy vásárolhatsz egy direkt erre a célra használatos hőmérőt is a gyógyszertárból. Mindig teszteld le a vizet mielőtt a gyermeket beletennéd. Az optimális hőmérséklet elég meleg kell legyen ahhoz, hogy kényelmes legyena baba számára, de nem olyan meleg, hogy zavarja őt.

A baba biztonsága érdekében tartsd a fejét mindig a víz felett. Ha a baba még nem tudja tartani a fejét, helyezd a bal kezedet a háta alá és a derekán keresztül támaszd meg. Vigyázz! A baba sokat mozog fürdetés közben, nehogy elejtsd. A fejmosáshoz, egy kisebb edényt használj, amivel lassan öntöd a fejére a vizet.

Soha ne menj karnyújtásnyi távolságnál messzebb a babától és semmi esetre se hagyd el a helyiséget, ha így a baba egyedül maradna. A kád igen veszélyes tud lenni, hiszen a nagyobb gyermekek már előszeretettel játszanak a csappal és így akár könnyen le is forrázhatják magukat. A babák és a kisgyermekek akár néhány centiméter mély vízben is megfulladhatnak, ezért mindig tartsd szem előtt gyermekedet fürdetés közben!

Használj egy szivacsot és egy ph semleges babaszappant. Ne felejtsd el mindehol beszappanzoni, a füle mögött és a nyaka mögött is; általában ide gyűlnek össze a krémek és egyéb szennyeződések.


A baba hajmosása

• ha a a haját mosod, engedd a gyermeket enyhén hátra és masszírozd a fejebőrét vízzel
• használj egy edényt a vízöntéshez. Használhatsz bébisampont is ha akarsz, de ez nem szükséges. A újszülöttek egy olyan olajréteggel születnek, ami a fejebőrüket hidratálja. Ha mégis használsz sampont, vigyázz a szemére!
• öblintés előtt vigyázz arra, hogy a víz ne legyen túl meleg
• öblintsd le a baba fejbőrét jól, hogy biztoss lehess abban, hogy semmilyen szappanmaradék nem maradt a testén. Tekerd a gyermeket törölközőbe, nehogy a hirtelen hőmérséklet változás rosszat tegyen neki.

Szintén a törölköző segítségével szárítsd a haját is. A baba haja viszonylag gyorsan szárad. Ne használj a hajszárítót, mert ez nem szükséges, sőt, veszélyes is lehet a babára nézve. A baba bőre érzékeny, ezért speciális krémeket vagy más termékeket csak az orvos javaslatára tegyél a baba bőrére. Cseréld ki a pelenkáját és öltöztesd tiszta ruhákba.

Ne aggódj, még akkor sem, ha eleinte nagyon nehéznek tűnik, idővel megtanulod mit kell tenned és hogyan vigyázz gyermekedre.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!