Gyerek és háziállat közötti kapcsolat kialakítása

 In Csecsemők és újszülöttek

baba kutya
Bizonyított tény, hogy a háziállatok pozitívan hatnak az egészségre és ugyanakkor az érzelmi világra is. Tehét nem kell meglepjen a tény, hogy egyre több gyerekes család „fogad örökbe” kutyákat vagy más háziállatokat . Lehet, hogy már tartasz valamilyen állatot vagy azon gondolkodsz, hogy jó lenne vásárolni egyet gyereked számára.

Idővel, az állat és a gyerek megtanulják egymást kölcsönösen tisztelni, és nagy az esélye annak, hogy nagyon jó barátokká váljanak. De ez az idilli kép csak akkor fog valóra válni, ha teszel is érte valamit. Tehát, vedd figyelembe az alábbi tanácsokat és készítsd fel magad egy szép kapcsolat kialakítására gyereked és háziállatod között.

Az első találkozás csecsemő és háziállat között

Sok szakértő ajánlja, hogy mielőtt hazavinnéd babádat, vigyél a házba ennek egy ruhadarabját, egy takarót vagy akár egy pelenkát, hogy háziállatod megszimatolhassa. Az állatok világában a szaglás nagyon fontos szerepet játszik, tehát ez az egyszerű lépés elősegíti az állat gyerekkel való megismerkedését.

A gyerekkel való hazatérés pillanatában először egyedül kell a házba lépned, hogy köszöntsd állatkádat, ennek nagyon örülni fog. Egy másik megoldás pedig az lehet, hogy megkérsz egy barátodat, hogy foglalkozzon az állattal még te elhelyezkedsz a gyerekkel.

A csecsemő egy macskának való bemutatása nagyon egyszerű: mivel a macskák természetüktől fogva kiszámíthatatlanok, ne engedd a macskát túlságosan közeledni a gyerekhez. Engedd meg neki, hogy figyelemmel követhesse a család új tagját, de csak távolról.

A kutyák esetében az ismerkedés valamivel bonyolultabb. Mikor készen állsz bemutatni a gyereket kutyádnak, vedd figyelembe a következő tanácsokat:
• kérj meg valakit, hogy tartsa pórázon a kutyát még te elhelyezkedsz egy széken a gyerekkel a karodban, kezedet fejére helyezve. (ez a gesztus az új családtag védelmezéséről árulkodik és ugyanakkor megakadályozza azt, hogy a kutya megharapja a baba füleit)
• ne helyezd a gyereket a padlóra és sose tartsd a kutya feje fölé, hisz így ugrásra készteted
• egy kiegyesúlyozott, nyugodt hangnemet használj mikor kutyádhoz beszélsz és időnként simogatnod kell, hogy biztonságban érezze magát
• ha semmiféle agresszív magatartásmódot nem veszel észre, mint például a morgás vagy a lefele irányuló farok, lassan megengedheted neki, hogy közelebbről pillantást vessen a babára – de ne nyalja meg. A nyalás egészségtelen és egy harapás előjátékaként szolgálhat. •
• győződj meg arról, hogy a kutya póráza elég szoros ahhoz, hogy szükség esetén hátra lehessen húzni. Ha a kutya bármilyen negatív magatartásmódot mutat, egy határozott „nem”-el felelj és parancsold meg neki, hogy távolodjon vagy vidd ki a szobából. Ha hallgat parancsodra és magától távozik, jutalmazd meg.

Még akkor is, ha minden „zökkenőmentes”, ajánlott a kutyát pórázon tartani akárhányszor ez közeledik a gyerekhez, legaláb az első 3 hétben, még sikerül tanulmáynoznod viselkedését.

Mire kell odafigyelned?

A kutyák és macskák gyakran féltékenyek az új családtagra, és agresszívakká válhatnak ezzel szemben. Mindkét állat esetében légy figyelmes a következő agresszió jelekre:
• harapás, karmolás, tapogatás, morgás
• felálborzolt szőrzet, hátraálló fülek, lefele irányított farok
• az alom használatának az elhanyagolása vagy a macskák esetében a terület megjelölés
• kisebb balesetek, mely által rendetlenséget okoznak – kutyák esetében
• a macska lopakodó közeledése a gyerekhez
• a visszahúzódott viselkedés vagy az ennivaló elutasítása

Ne feledd, hogy egy nem megfelelő viselkedésre mindig egy határozott "nem"-el kell válaszolnod és bármilyen pozitív reakció esetén jutalmaznod kell háziállatodat.

A túl fiatal vagy túl idős háziállatok egy még nagyobb éberséget igényelnek. A kölykök folyamatosan tanulják a szófogadást és rengeteg energiára tesznek szert, még az idősebb állatok nem szeretik másokkal megosztani gazdájuk figyelmét, szeretetét.

Barátságkötés

3 hét után, ha minden jól ment:
• vond be az állatot a mindennapi rutinodba. Engedd, hogy figyelemmel kövessen miközben a gyerekkel foglalkozol. Ha szükséges, használd továbbra is a pórázt.
• légy figyelmes és szerető állatoddal a gyerek jelenlétében is
• a gyerek etetése közben kényeztesd az állatot kedvenc desszertjével, és mikor a gyereket sétáltatod, vidd magaddal őt is
• tarts felügyelet alatt minden gyerek és állat közti érintkezést. Csakis abban az esetben hagyd őket magukra, ha közbe tudsz lépni probléma esetén
• légy éber akkor is, mikor gyereked elkezd járni. A gyereknek még sokat kell tanulnia az állattal való bánásról, és tudnod kell, hogy még a legszelídebb állat is harapni vagy karmolni fog, ha bántják. A gyerek ingadozni fog járás közben és hirtelen eleshet, erre az állat negatívan, védekezésre készen reagálhat.
• tartsd távol a kutyát a gyerektől, ha ez egy járókával vagy más segédeszközökkel tanul meg lépegetni, hisz így a gyerek egy függőleges pozícióban fog állni és egy szinten lesz a kutyával, ami egy kihívást jelenthet
• ne hagyd az állatot és a gyereket felügyelet nélkül még az utóbbi be nem tölti a 2 évet.

A gyereket és az állatot egymás kölcsönös tiszteletben tartására kell tanítanod:
Mutasd meg a gyereknek, hogyan simogassa az állatot. Így elkerülöd azt, hogy a gyerek az állat szemébe, fülébe, szájába kapjon, vagy, hogy bundájától fogva rántgassa.

Tisztázd gyerekeddel a „terület” fogalmát. Értesd meg vele, hogy bármi ami néhány cm-re van a kutyától, az az ő területe és azt nem szabad túllépni.

Engedd meg gyerekdnek, hogy segítsen az állat gondozásában, etetésében, itatásában, vagy a kedvenc ennivalójával való jutalmazásban.
Sok időbe fog telleni még ide eljutsz, türelemmel kell várnod még a gyerek és az állat kölcsönösen megkedvelik egymást.

Tudom, hogy már el is képzelted, hogy a gyerek boldogan, a padlón ülve az állattal játszadozik, azonban ez nem egy rövid folyamat eredménye.

Az alkalmazkodási folyamat – egy ilyen barátság kialakításában – időigényes.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search