Epidurális érzéstelenítéssel való szülés

 In Szülés és gyermekágy

epidurális érzéstelenítés szülés
Sok nő kényelmetlennek és kimerítőnek tarja a vajúdással járó fáradtságot és fájdalmakat. Sokan közülük nagyon nehéz szülésen vannak túl, míg másoknak még ismeretlen az élet e csodás pillanata. Következésképpen hajlamosak az epidurális érzéstelenítés által lezajló szülést választani.

Ahogy azonban a fájdalmak egyre kellemetlenebbé válnak, sok nő választása esik a fájdalommentes szülésre. A módszer számos előnyének egyike az, hogy szülés közben az anya végig ébren és teljesen tudatánál van. Mindössze csak deréktól lefele érzéstelenítik.

Nincsenek káros mellékhatások, a fájdalomcsillapítás mértéke, más fájdalomcsillapító gyógyszerektől eltérően, jól kontrollálható.

Ugyancsak lényeges szempont az, hogy esetleges komplikációk, mondjuk egy császármetszés szükségessége esetén az érzéstelenítés már adott. Mindössze egy érzéstelenítő szerre és egy, az eljáráshoz szükséges katéterre van szükség. Az egyik lehetséges mellékhatás a szülés előrehaladásának lassulása. Ebben az esetben az intravénásan adagolt szintetikus oxitocin (pitocin) jelenti a megoldást, mely újraélénkíti a szülési folyamatot.

A fejfájás és a katéter helyének viszketése szintén gyakori mellékhatás. Egyes esetekben égető érzés is megjelenhet az epidurális injekció beadását követően, amely néhány percig, néha órákig is megmarad.

A katétert, ami tulajdonképpen egy hosszabb tű, két gerinccsigolya közé, az epidurális térbe szúrják. A procedúrát végző orvos, rutinjának köszönhetően, ezt akár az összehúzódások közben is képes megtenni. A terhes nőnek lábon állva vagy fekvőhelyzetben, a hasát fogva be kell hajlítania hátát.

A beavatkozás helyét előzőleg alaposan megtisztítják és fertőtlenítik, a fertőzések elkerülése érdekében. Ezután helyi érzéstelenítést alkalmaznak a katéter okozta fájdalom kiküszöbölésére, majd behelyezik azt. Ez egyáltalán nem kellemes érzés, sok nő egyenesen fájdalmasnak találja az epidurális érzéstelenítés folyamatát.

A katéter fém részét, a tulajdonképpeni tűt, ezután kihúzzák, a bennmaradt csövön pedig megkezdik az érzéstelenítő adagolását. Ennek hatására a fájdalmak hamarosan megszűnnek.

Az orvos kétféleképpen oldhatja meg az érzéstelenítő adagolását: vagy bead egy injekciót a katéterbe, vagy egy pompára csatlakoztatja azt, amely automatikusan adagolja a szükséges dózist. A pompának számos előnye van. A beteg, ha nagy fájdalma van, egy gomb megnyomásával növelheti az érzéstelenítő mennyiségét, a felhasználható dózisok száma azonban természetesen korlátozott. Emellet azt sem engedi, hogy a beteg elkényelmesedjen, orvosára várva, hogy az beadja az injekciót.

Egyes pompák folyamatosan, egyenletes mennyiségben csepegtetve adagolják az érzéstelenítőt, a fájdalommentes állapot fenntartásához. Ezek kényelmesebbek, mivel nem kell rajtuk gombokat nyomogatni. Ami a módszer hatásfokát illeti, ez teljes mértékben a beadott érzéstelenítő típusától és dózisától függ.

Az epidurális érzéstelenítés annál jobban működik, minél inkább a vajúdás kezdetén kezdik el azt alkalmazni. Minden késlekedés megnöveli a kívánt hatás eléréséhez szükséges gyógyszer mennyiségét.

Sok orvos véleménye szerint az érzéstelenítést rövid időre szüneteltetni kell, hogy a kismama nyomni tudjon. Épp ebből kifolyólag, ha a tágulás már 8 cm-nél nagyobb mértékű, nem érzéstelenítenek.

Ha tehát epidurális érzéstelenítést szeretnél a szülés pillanatában, kérd azt, még mielőtt a fájdalmak túl erősek lennének. Ezzel eléred, hogy az érzéstelenítés sokkal hatékonyabb legyen és kevesebb következménnyel járjon. A nők többsége teljesen elégedett a procedúrával és ennek hatásaival is, olyannyira, hogy ha megint szülnének, szintén ezt választanák. Mások szerint azonban az érzéstelenítés nem sokat segít, és hosszú távon komplikációkkal jár. Ezek közül szívdobogásra és a végtagok zsibbadására panaszkodtak legtöbben. Egyes esetekben a nők a derékon aluli idegek bénulására, az érzékek elvesztésére panaszkodtak, míg mások a procedúra közbeni és utáni erős fejfájást és viszketést említették.

Tehát minden a te döntéseden múlik, de kérd ki orvosdod véleményét is, hogy biztos lehess választásod helyességében!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search