Vitaminok az étrendben

 In Táplálkozás és diéta

vitaminokÉtrendünket életünk periódusai szerint kellene felállítanunk (terhesség, szoptatás, nővekedés, fizikai vagy szellemi megerőtetlés) és egyensúlyt kell tartanunk a vitaminbevitel szempontjából. Lássuk sorban azokat a vitaminokat amelyek szükségesek a szervezetünknek, és azt is, hogy milyen ételekből nyerhetjük ezeket:

A vitamin. Nagyon fontos a szervezet növekdésében, megvéd az emésztési és légzési fertőzésektől, a szemek működését segíti, egészségesen tartja a bőrt, a nyálkahártyákat és a csontvázat. Megtalálható a tejtermékekben, tojásban, májban, sárgarépában, fokhagymában, paprikában, paradicsomban, barackban, cseresznyében, sárgadinnyében és szilvában.

B vitamin komplexum, B1, B2, B6, B12
. Az energiáért felelős, a növésben és az idegrendszer mőködésében játszik játszik fontos szerepet. Ugyanakkor segít a vörös vérsejtek képződésében és a görcsoldásban is. Nagyon fontos a bevitele a lábadozási időszakban, a szellemi vagy fizikai megterhelések időszakában. Megtalálható a sertéshúsban, a májban, a tojásban, a halban, a gabonában, a sörélesztőben, a karfiolban, a spenótban, a zöldbórsóban és a petrezselyemben.

C vitamin. Nagyon szükséges a fertőzések elleni védekezésben, a sebek gyógyulásában, a vérképzésben, a vérszegénység megelőzésében, növeli az étvágyat és megelőzi a vérzéseket. Nagyon fontos a megfázás, a nátha esetében is. Friss gyümölcsök és zöldségekben található, melyek közül a legfontosabbak a citrusfélék, alma, szeder, káposzta, sárgarépa, krumpli, paprika, kapor, petrezselyem, eper, szamóca, csipkebogyó és a ribizli.

D vitamin. Segít a szervezet szabalyozásában valamint megköti a kálciumot a csontokban. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást, valamint biztosítja a pajzsmirigy működését. Megtalálható a tojásban, tejtermékekben, halolajban, tejszínben, egyes gabonafélékben és gombákban.

E vitamin.
Nagyon fontos szerepe van az embrió fejlődésében, a reprodukcióban valamint az izmok és idegek helyes működésében. Segít egyes mirigyek működésében is. Ateroszklerózis esetén ajánlott. Tartalmazza a tojás, a máj, a tej, a fekete kenyér, a naproforgó olaj, a hüvelyesek és magvak.

H vitamin. Nagyon fontos a haj növekedésében, a bőr egeszségének megőrzésében, valamint a pattanások kezelésében. Megtalálható a sörérlesztőben, gabonadarában, tojássárgájában és tejben.

K vitamin. Segít a véralvadásban és a máj helyes működésében.
Megtalálható a halmájban és hallisztben, tejben, tojásban, húsban, salátában, csalánban, spenótban, paradicsomban és a zöld borsóban.

PP vitamin
nagyon fontos a vérerek falainak működésében. A borjúszervekben találjuk meg, sörélesztőben, gombában, paprikában, szőlőben és citrusfélékben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search