Ételallaergiák: nem olyan megszokottak, mint gondolnád

 In Táplálkozás és diéta

allergiaMégis, amikor a gyerekeket kivizsgálják, csupán 5%-ról derül ki, hogy valóban allergiásak valamilyen ételre. Miért létezik vajon ekkora eltérés a szülők elképzelése és a valóság között?

Az ételallergia tünetei

A kezdő szülőként könnyű minden apró bőrkiütést vagy viszketegséget az allergiára fogni. Mivel az ételallergia is hasonló tünetekkel nyilvánul meg, a gyerekeknél ezek nagyon megszokott jelek, de okozhatja más betegség is, mint például egy vírusos megbetegdés, gyógyszerek vagy irritációk. Csak egy alaposabb kivizsgálás során dönthető el, hogy mi okozza ezeket a tüneteket.

Az ételallergia tünetei és az ételre való érzékenység jelei közé tartozik a gyomor fájdalom, hányinger vagy hasmenés. Meg kell jegyeznünk újra, hogy másról is lehet szó nemcsak ételallergiáról. A gyomnak egy vírusos megbetegedése is okozhat hasonló tüneteket és veszélyeztetheti a beleket, a felépülés pedig kettő vagy akár négy hétbe kerülhet. Ebben az esetben a gyermek nehezebben emészt meg bizonyos ételeket, mint például a tej, egészen addig amíg a gyomra teljesen meg nem gyógyult. Ugyanakkor a laktóz intolerancia, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tartalmaz egy adott enzimet ami lebontja a tejtermékeket, ugyanezekkel a tünetekkel társul.

Végsősoron, az orrgyulladás, a köhögés és a sípoló légzés is lehet néha az ételallergia tünete, mindezek ellenére sok más ok miatt is jelentkezhetnek, például a rozsdával vagy a virágporral való érintkezés is hasonló tünetekhez vezet.

Az ételallergiák tesztelése

Az valódi allergia kimutatására teszteket kell végezni. Három féle teszt van, ami pontosan kimutatja az illető ételt (ha létezik ilyen) amitől a tünetek jelentkezhetnek. A bőrteszteket már több mint 80 éve használják, hogy megállapítsák az allergiát.

Újabban, egy Radioallergosorbent (RAST) nevezetű vértesztet használnak a bőrtesztek helyett. A RAST előnye abban áll, hogy 1 vagy 2 üvegecske vér szükséges csak, nem tucatnyi karcolás, mint a bőrteszt esetén. A hátránya viszont az, hogy csak 80%-os potossággal képes eredményeket mutatni.

Az “aranystandard” szintén az allergia kimutatására használt teszt, mely során a pácines lenyel egy olyan tablettát amiről nem tudja, hogy mit tartalmaz. Ha a páciens ugyanazokat a reakciókat váltja ki, kettő vagy három ilyen tabletta lenyelése után, akkor a tüneteket hivatalosnak könyvelik el.

Az ételallergia kezelése

Amikor a allergiát okozó ételt megtaláltuk, egyetlen megoldás az, hogy kerüljük ezt az ételt. Semmilyen más kezelés nem elégséges. Az antihisztaminok segíthetnek a reakciók csökkentésében, de ezek mindig ki fognak újulni. Ha az illető ételt elkerüljük hat hónaptól egészen két vagy három évig, akkor valószínű, hogy a gyeremek képes lesz majd újból tolerálni, ha elkezdi fogyasztani lassanként.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search