Vírus vagy baktérium – mikor szükséges antibiotikumos kezelés?

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Az antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

Amikor gyermeked beteg, bizonyára csak arra tudsz gondolni, hogyan érezhetné minél gyorsabban jobban magát. A torokfájás, gyomorfájás, orrdugulás mind a megfázás tünetei, ezért lehetséges, hogy antibiotikumos kezelést fog kapni.

Az alábbi néhány tanács segíthet a szülőknek megérteni, hogy az antibiotikumos kezelés valóban szükséges a gyógyulási folyamathoz, ám vannak esetek, amikor többet árt, mint használ.

Az antibiotikumok csak bakteriális fertőzések ellen hatékonyak, a gyerekek esetében sokkal gyakoribb vírusos fertőzések ellen viszont nem. Megelőzhetik a bakteriális fertőzések súlyos szövődményeit, és akár életeket is menthetnek.

Bakteriális fertőzések esetén valóban antibiotikumos kezelés szükséges. Ilyen betegségek például a fül- és arcüreg-gyulladások, a piros torok és a köhögés. A vírusos fertőzéseket nem kezelik antibiotikummal. Ide soroljuk az influenzás megbetegedéseket, a hörghurutot, illetve a hányásos és hasmenéses esetek legtöbbjét. Ebben az esetben csupán a szövődmények megelőzésére vagy gyógyítására szolgál.

Lehetséges, hogy azok az  új antibiotikumok, melyeket nemrég kerültek a piacra, nem eléggé hatékonyak a súlyos bakteriális fertőzések esetén, épp ezért nem kell arra számítanod, hogy az orvos azonnal felírja, ha beteg a gyerek. Miután megvizsgálta a kis pácienst, eldönti, hogy szükséges-e vagy sem az antibiotikumos kezelés. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy szükséges és kiválasztja a megfelelőt, az segíteni fogja a gyógyulás folyamatát.

Ha a gyermek bakteriális fertőzésben szenved és antibiotikumot írnak fel neki, ajánlott tudni a következőket:

? Nagyon fontos odafigyelni a gyermekek gyógyszerek adadolásáraantibiotikumok esetében megszakítás nélkül kell beszedni az egész felírt adagot, hisz bármilyen megszakítás előidézheti a baktériumok újra megjelenését.

? Ne tarts meg egy antibiotikumokat későbbi használatra és ne oszd meg másokkal! Egy részleges antibiotikum adag akár ellenállóvá is teheti a baktériumokat.

? Ha gyermekednél az antibiotikum kezelés során gyomorrontás vagy hasmenés lép fel,  azonnal közöld a gyermekorvossal. Akkor is jó orvoshoz vinni, ha kiütések jelennek meg rajta, hisz csak így állapíthatja meg, hogy a gyerek allergiás vagy sem a gyógyszerre, ha pedig igen, a következő alkalmmal, ne feledd tudatni az orvossal!

? Ne feledd, hogy sok más módszer létezik az antibiotikumos kezelésen kívül, melynek segítségével a gyermek jobban érezheti magát.

? Megfázás esetén ajánlott párologtatót használni, és sok folyadékot adni a gyereknek, mivel ez a betegség kiszáradást idéz elő. Ugyanakkor sokat kell pihenni és aludni. A kiegészítő gyógyszereknek is veszélyes mellékhatásai lehetnek, ezért ajánlott előbb megkérdezni az orvost.

 

antibiotikumos kezelés
Vírus vagy baktérium?

 

  Hogyan terjednek bakterumok és a vírusok?

  Úgy a bakteriális, mint a vírusos fertőzések, több módon terjednek:

  ? köhögés vagy tüsszentés által

  ? kézfogással

  ? az élelmiszerek piszkos kézzel történő megérintésével

  ? testnedveken keresztül történő érintkezés útján: nyál vagy vér.

   Nem létezik olyan biztos módszer, melynek segítségével elkerülheted a gyermeked baktériumokkal való érintkezését, de terjedésüket meg tudod előzni. Ösztönözd gyermekedet, hogy mosson kezet rendszeresen étkezés előtt és játszás után. A kézfertőtlenítő oldatok is vannak annyira hatékonyak, mint a víz és a szappan. Ha gyermeked beteg, ne vidd iskolába, óvodába vagy más közösségbe!

    

   Mi a különbség a baktérium és a vírus között?

   A vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok, amelyek élő sejteket kell megtámadjanak ahhoz, hogy növekedjenek. Az emberi szervezet saját immunrendszerrel rendelkezik, mely képes megküzdeni a vírusokkal. A vírusos fertőzéseket gyakran többszörös tünetek kísérik, mint például torokfájás, orrdugulás, hányás és hasmenés.

   A baktériumok élőlények, melyek mindenhol megtalálhatóak és bizonyos esetekben a felnőttek és a gyerekek immunrendszere képtelen küzdeni ellenük.  Az antibiotikumot a baktériumok megölésére és növekedésük megállítására alkalmazzák. A bakteriális fertőzéseket általában különböző testrészi fájdalmak kísérik.

   Egy alapos vizsgálat következtében a gyermekorvos meg tudja állapítani, hogy gyermeked vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében betegedett meg.

   Recommended Posts

   Start typing and press Enter to search