A legfontosabb tudnivalók a gyermekkori asztmáról

 In Betegségek - tünetek és kezelések

asztma inhalátor

Az asztma a légutak nyálkahártyájának gyulladása. Ha a sípoló hang, nem nátha vagy megfázás idején jelentkezik, javasolt kikérni az orvos véleményét. A csecsemők gyakran a szűk légutak miatt lélegeznek sípolva. Ez általában 3 éves korukig így marad, majd magától elmúlik.

Más esetekben azonban valóban asztmáról van szó. A betegség felismerése nem minden esetben egyszerű, azonban a szakorvosok bizonyos tünetekből különböző vizsgálatok által (például tüdőfunkciós tesztek) pontosan diagnosztizálni tudják azt. Az asztma tünetei és jelentkező panaszok széles skálán, az egészen enyhétől a nagyon súlyosig terjedhetnek.

 

Az asztma kialakulásának okai

Az asztma kialakulásában az arra való öröklött hajlamon kívül a környezeti hatások is szerepet játszanak. A betegséget a következők válthatják ki úgy a gyermekek, mint a felnőttek esetében: cigarettafüst, állatszőr, penész, atkák és pollen, de egyes vírusfertőzések, a fizikai megterhelés, valamint lelki tényezők, mint a stressz és szorongás is közrejátszik.

Egy asztmás rohamot egy légúti fertőzés, vagy a hideg levegőn történő fizikai megterhelés is kiválthat. Mint más allergiák esetében is, a rohamot serkentik az IgE antitestek (az allergiás reakciókban játszik szerepet, mint az asztma, szénanátha vagy atópiás ekcéma) és más kémiai mediátorok. A vegyszerek által felszabadított antitestek felduzzasztják a tüdőszövetet, amelyek összezsugorítják a légzőizmokat és ezek elkezdenek váladékot termelni.

 

Az asztma kockázati tényezői

Egy dohányzó szülőkkel élő gyermek esetében, négyszeresére nő a sípoló légzés kialakulásának veszélye, ellentétben a nemdohányzó házban élőkkel.

A genetika is fontos szerepet játszik. Az asztmás szülő gyermekei gyakran öröklik a betegséget. A nagyvárosban lakó gyermekek, és akik szegényes körülmények között élnek, hajlamosabbak rá. Ugyanakkor az iparosítás fejlődése is hozzájárul az asztma kialakulásához.

Egyre több időt töltünk a négy fal között, ahol a levegő tele van allergénekkel, például porral vagy állatszőrrel. A gyermeknél megnő az asztma kialakulásának veszélye, ha sok időt tölt a számítógép vagy a televízió előtt, és nem tartózkodik eleget a szabadban. A gyermek immunrendszere a védőoltásoknak köszönhetően megvédi őt a bárányhimlőtől és a rubeólától, ám mostanában fel kell vennie a harcot, hogy az asztmát kiváltó mikroorganizmusokat és allergéneket is képes legyen legyőzni.

 

Az asztma kezelése

Az asztma egy krónikus betegség és jelenleg nem gyógyítható, de gyógyszerekkel és a rohamot kiváltó tényezők elkerülésével, ellenőrzés alatt lehet tartani.

Ha gyermeked asztmás, ne tiltsd meg neki a fizikai gyakorlatok végzését, hisz ennél a betegségnél javasolt az aktív életmód. Sok gyermek az életkor előrehaladtával kigyógyul az asztmából, vagy jelentősen csökken betegség súlyossága. Konzultálj orvosoddal, hogy megtaláljátok a legjobb gyógymódokat az

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search