Így védekezzünk hatékonyan a bélvírusok ellen

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Így védekezzünk hatékonyan a bélvírusok ellen

A vírusok ősszel nem csak a felső légutainkat támadják, hanem gyakran a bélrendszerünket is, melynek következménye a kellemetlen, olykor több hétig is elhúzódó hasmenés, hányás. Sal Péter homeopata-orvos szerint érdemes figyelni a tüneteket, hiszen nem mindegy, hogy egy egyszerű gyomorrontással vagy komoly vírussal állunk szemben. Minden, amit érdemes tudni a bélvírusokról.

A hasmenést okozó vírusokat – melyek a téli és a tavaszi időszakot kedvelik a legjobban – szennyezett élelmiszerrel és vízzel, valamint a másik emberrel való érintkezés útján juttatjuk a szervezetünkbe. A vékonybélben irritációt okozó vírusos bélgyulladás napi legalább háromszori székelés formájában jelentkezik. Felnőtteknél hirtelen alakul ki és akár két hétig is eltarthat, a gyermekek azonban jellemzően egy hét alatt túlesnek rajta. Érdemes résen lenni, hiszen Sal Péter homeopata-gyermekorvos szerint, ha a hasmenést hányinger, hányás, láz vagy hasi fájdalom kíséri, a tünetek vírusfertőzésre utalnak.  Ha a széklet véres, akkor a betegség nagy valószínűséggel bakteriális eredetű. Utóbbi esetén, illetve ha nagy a fájdalom, és ha a hányás, a láz és a gyakori hasmenés jelentős folyadékvesztést okozott, természetesen mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Gyomorrontás és egyéb gyomorbetegségek vagy vírusos hasmenés?

Sokszor nem egyértelmű, hogy a tünetek mögött egy egyszerű gyomorrontás, vagy komolyabb baj áll. Sal Péter hangsúlyozza, hogy a gyomorrontás általában egy olyan étel fogyasztása (zsíros hús, vagy gyümölcsök) után alakul ki, melyet a szervezet nem tolerál. Ugyanakkor a vírusos hasmenéssel ellentétben a gyomorrontásos tünetek nem ismétlődnek, nem kíséri őket láz, és viszonylag hamar, 1-2 nap alatt elmúlnak, míg a vírusok esetében jóval tovább küzdünk a kellemetlen közérzettel.

A szakértő szerint az elhúzódó gyomor-bélrendszeri tünetek hátterében gyakran táplálékallergia vagy intolerancia is állhat, ezért érdemes orvoshoz fordulni a tünetek hosszabb fennállása esetén. Amennyiben a tünetek 2 hétnél tovább tartanak, krónikus hasmenésről beszélünk.

Hogyan védekezzünk?

A vírusos hasmenés általában akut és spontán gyógyuló betegség, ezért nem igényel gyógyszeres terápiát (sőt, egyes gyógyszerek lassíthatják a széklet ürülését, így a méreganyagok hosszabb ideig tartózkodhatnak a szervezetben), viszont érdemes diétába kezdeni a tünetek megjelenésekor, illetve figyelni a folyadékpótlásra (utóbbit lehetőleg az erre célra kifejlesztett ún, rehidrációs folyadékkal végezzük), mert a kiszáradás kisgyermekek esetén különösen veszélyes lehet. Ugyanakkor homeopátiás gyógyszerekkel is támogathatjuk, gyorsíthatjuk a gyógyulást. Homeopátiás szert mindig az egyéni tünetek alapján választunk: a hirtelen fellépő, súlyos lefolyású, hasmenést és hányást okozó bélhurutot az arsenicum album alapanyagból készült szer enyhítheti. Ilyenkor a beteg rendkívül fázós, és gyakran, apró kortyokban iszik és leginkább vizet kíván. Ha a hasmenést émelygés kíséri, a phosphorus alapanyagú homeopátiás szer csökkentheti a tüneteket. Amennyiben a hasmenést teljes kimerültség, hideg veríték, rosszabb esetben ájulékonyság kíséri, a veratrum album alapanyagból készült homeopátiás szer hozhat enyhülést. A klasszikus óvodai hasmenésért leggyakrabban a rotavírusok felelősek, ilyenkor gyakran alkalmazzák az arsenicum album és podophyllum alapanyagból készült szereket. A homeopátiás készítményeket érdemes vízben feloldani és a rehidrációs oldattal felváltva 10-15 percenként kortyoltatni a beteggel.

Forrás: positive.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search