Vény nélkül kapható gyógyszerek szedése terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

 

Vény nélkül kapható gyógyszerek szedése terhesség alatt

A gyógyszeres kezelés veszélyes lehet a terhesség időszakában. Ilyenkor jobban kell vigyáznod magadra, hisz jövendőbeli anyaként el kell kerülnöd minden esetleges fertőzést. Kétszer is gondold át a dolgokat, mielőtt elkezdenél bármilyen gyógyszert szedni. Még egy banálisnak tűnő, vény nélkül kapható gyógyszerrel sem szabad játszani, legyen az egy egyszerű megfázás elleni tabletta, mivel olyan anyagokat tartalmazhat, melynek használata nem ajánlott terhesség alatt.

Minden gyógyszer esetében, amelyet beszedni készülsz, függetlenül attól,  hogy vény nélkül kapható vagy sem, okvetlenül konzultálj egy orvossal vagy gyógyszerésszel. Ez utóbbinak mindig említsd meg, hogy terhes vagy, mielőtt bármilyen gyógyszert beszednél. A terhesség alatt érdemes leellenőrizni, hogy nem-e káros rád, illetve a magzatra nézve. Nagyon szerencsésnek kell lenned, hogy átvészeld a terhesség időszakát fej- vagy hátfájás nélkül, de választási lehetőségeid a fájdalom csillapítására, igencsak korlátozottak.

Vény nélkül kapható gyógyszerek hatása terhesség alatt

Az aszpirint kerülnöd kell, mivel vérhígító tulajdonsága van. Az orvos általában abban az esetben írja fel, ha nemrég vetélésed volt, illetve kutatások szerint a kis mennyiségű aszpirin adagolása segíthet megelőzni a terhességi magas vérnyomásból (preeclampsia) adódó komplikációkat

Az ibuprofen terhesség alatti alkalmazását lehet?ség szerint szintén kerülni kell, különösen a terhesség els? trimeszterében, valamit mert egyes kutatások szerint késleltetheti a szülés megindulását és meghosszíbítja a vajúdást.

A paracetamol biztonságosnak tekinthető, míg betartod a szigorú adagolási utasítást, és csak alkalmanként használod. A kutatások kimutatták, hogy azok az anyák, akik nagyon sűrűn szedtek- akár naponta is-, paracetamolt, kétszeres esélyük volt arra, hogy asztmás csecsemőjük szülessen. A szakértők azt javasolják, hogy heti 1-2 paracetamol tartalmú tablettánál többet egy terhes kismama se vegyen be.

Kerüld azokat a fájdalomcsillapítókat, amelyek egyesítik a fent említett gyógyszerek hatásait. Ha mégis migrén gyötörne, beszéld meg az orvosoddal, mi lenne a legbiztonságosabb gyógyszer számodra.

 

gyógyszerszedés terhesség alatt
Milyen fájdalomcsillapítót szedhetsz a terhesség alatt?

 

Vényköteles gyógyszerek

Ha a terhesség alatt felírt gyógyszert kell szedned, mint például epilepsziára vagy cukorbetegségre, fontos kikérned orvosod véleményét és tanácsát, amikor gyermeket tervezel. Ha a fent említett gyógyszereket szeded, azok átjuthatnak a méhlepényen keresztül a baba véráramába és gátot szabhatnak annak fejlődésében – átmeneti vagy maradandó károsodást okozva.

Tehát rendkívül fontos a gyógyszert ellenőriztetni alkalmazás előtt. Az orvosod megteheti a szükséges kiigazításokat, de sok esetben egyedül is folytathatod a kezelést, persze, ha a megfelelő gyógyszer adagolásra öszpontosítasz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search