Visszér a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Visszér a terhesség alatt

A terhesség alatt a vénák fokozott terhelésnek vannak kitéve egyrészt a növekvő testtömeg miatt. Másrészt, a szervezet vízvisszatartása és a hormonális változások is ösztönzik a visszerek kialakulását.

Terhesség során kialakuló visszér megelőzése

Sajnos nem sok mindent tehetsz a visszér megelőzése, illetve kifejlődésének megállítása érdekében. Viszont létezik pár dolog, amelyet nyugodtan kipróbálhatsz:
• A belső erekre gyakorlott nyomás csökkentése végett, terhességed alatt, feküdj a bal oldaladon.
• Helyezd a lábad egy párnára, egy másik párnát pedig rögzíts a hátadhoz.
• Ne ülj és ne állj túl hosszú ideig.
• Mozogj egy keveset, legalább félóránként. Már egy könnyű gyakorlattal is mozgásba hozhatod vérkeringésed.  Egy gyors, fürge séta is segíthet.
• Ha egész nap az irodában kell ülnöd, ne rakd egyik lábad a másikra. Inkább tartsd felemelve, amennyit csak lehet. Használj egy kisebb széket vagy dobozt.
• Ha rövid időn belül túl sok lesz a felszedett kilók száma, nagyobb esély van arra, hogy visszér alakul ki nálad. Próbálj meg egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet folytatni.

Hogy megelőzd a vér felgyülemlését a lábadban, többféle speciális harisnyanadrágot és zoknit is használhatsz. Ugyanakkor egy szűk nadrág is megteszi, amelyet te magad is megvásárolhatsz, illetve viselheted az orvos által előírt kompressziós harisnyanadrágot is.

A kompressziós harisnyák vastagabbak és kevésbé kényelmesek, különösen meleg időben. Ezeket jó, ha még az ágyból való kikelés előtt felveszed, így csökken az esélye annak, hogy lábaidban felgyűl a vér. Arra viszont nem létezik garancia, hogy a szűk nadrágok és harisnyák viselésével megakadályozhatod a visszerek kialakulását vagy állapotuk súlyosbodását, azonban csökkentheted a kényelmetlenség érzetét.

Legtöbb esetben a visszér nem okoz komoly problémát. Ha azonban a hüvely és a gát között alakul ki, a szülésznő különleges figyelmet fordít majd rá szüléskor. ügyelni fog arra, hogy amikor a vajúdás tolási részéhez érsz, ne repedjen meg a gátad, mert ez súlyos vérzéshez vezethet.
Arra fog biztatni, hogy enyhén nyomj éskülönböző szülési pozíciókat javasol, például, hogy  támaszd magad a kezedre és térdeidre, megkönnyítve ezzel az érintett területre gyakorolt nyomást.

Milyen problémákkal jár a viszér hosszútávon?

Ha már régóta van visszered, jobb, ha tudomást szerzel azokról a problémákról, amelyek hosszútávon előfordulhatnak:
• A visszér felett található bőr nagyon elvékonyodhat és sokat vérezhet, ha megvágod vagy megnyomod. Ilyenkor előfordul, hogy a vérzést nehéz elállítani és akár orvosi segítségre is szükséged lehet.
• A visszér feletti bőr oxigén- és tápanyaghiányban is szenvedhet, mivel a friss vér nem jut el odáig. Ez a dolog a maradványok felgyülemlését okozhatja, ekcémához, bőrkeményedéshez, illetve fekélyesedéshez vezetve.

Ha az említett tünetek közül bármelyiket megtapasztalod, fordulj orvoshoz vele!

Néhány édesanya amiatt aggódik, hogy vérrög keletkezhet a lábaiban, amely mély trombózissá alakulhat. Ez csak ritkán fordul elő, de a terhesség és maga a szülés miatt fennáll a kockázata. Ne feledkezz meg a szülés utáni tünetekről – ezeket sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a visszér nem múlik el, kezelheted őket. Jó, ha vársz, amíg meg nem szülöd a tervezett gyerekeket, mivel a viszér minden szülés után hajlamos súlyosbodni.

Többféle kezelés is létezik, beleértve a kémiai injekciókat, plasztikai-, illetve lézeres műtéteteket. Előfordulhat, hogy a kezelést  nem lehet az állami egészségügyi rendszer keretein belül végezni. Ezt a típusú kezelést esztétikai műtétnek tekintik,  hacsak nem okoz magas fokú kényelmetlenséget számodra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search