Gátizomtorna a terhesség alatt – rejtett izmaink edzése

 In Terhesség és babavárás

Gátizomtorna a terhesség alatt – rejtett izmaink edzése

A mednece izmainak szerepe

A medence izmai támogatják a méhet, illetve segítenek irányítani a húgyhólyagot és a beleket. Hogy elkerüld a váradndósság és szülés alatti, valamint az azt követő problémákat (mint például a vizelettartásai nehézségek), végezz különböző tornagyakorlatokat terhesség alatt. A Kegel-gyakorlatok, vagy gátizomtorna segítségével könnynen formába hozhatjuk a medence izmait egy kevés edzéssel.

A medencefenék izmai  egy kötőgerendát képeznek a lábaid között. Az ágyéki csont között található, tested elülső részénél, és egészen a hát alsó részéig húzódik. Már a terhesség első szakaszában a hormonok elkezdik megnyújtani ezeket az izmokat. Ez okozhatja a vizeletszivárgást tüsszentés vagy köhögés esetén.Az előbb említett kellemetlenség fennmaradhat a szülés után is. A nők egyharmada tapasztal szivárgást a szülést követően.

A kor előrehaladtával, általában a menopauza után, ezeknek az izmoknak az elgyengülése a kismedencei szervek süllyedését okozza. Ebben az esetben a szervek lesüllyednek, és nyomást gyakorolnak a hüvelyfalakon. Az 50 év feletti nőknél tízből négynek van ilyen problémája. Ha mindez elriaszt, bizonyára örülni fogsz annak, hogy rengeteg módszer létezik a medencefeneked megóvására.

A terhesség jelentősen igénybe veszi a medencefeneket. Már a terhesség 12. hetében elgyengülhet vagy megnyúlhat. Ha székrekedéses vagy, a medence izmaira fektetett nyomás még nagyobbá válik.

 

Medencefenék gyakorlatok és intimtorna

A medence inzmainak erősítésére szolgáló torna Kegel-módszer néven vált ismertté. Ha gyakran és megfelelően végzed őket , ezek a gyakorlatok segíthetnek a terhesség alatti, vagy az azt követő inkontinencia problémák megoldásában. Az orvosi szakintézetek véleménye szerint minden nőnek meg kell tanulnia elvégezni ezeket a gyakorlatokat, még az első terhesség ideje alatt. Ha nem vettél részt olyan tanfolyamokon, ahol ezt tanítják, fordulj szakemberhez!

A medencefenék izmainak fejlesztésével könnyebb lesz:

  • elviselni a terhesség alatt felhalmozódott kilókat
  • áttérni a szülés második szakaszára, vagyis arra, amikor a gyermek feje kibújik
  • meggyógyítani a gátat (a hüvely és a végbélnyílás közötti rész) szülés után, ha a vér könnyebben kering.

Egy másik előnye, hogy az erős medenceizomzattal rendelkező nők hamarabb eljutnak az orgazmusig. Tehát ezek az izomfejlesztést segítő gyakorlatok a hálószobában is hasznosnak bizonyulnak.

Amikor először próbálod ki a medenceizom-erősítő gyakorlatokat, jobb, ha kényelem és csend vesz körül. Ki is nyújtózhatsz, hogy könnyebben érezd az izmok mozgását. Amint sikerült elvégezned a gyakorlatokat ebben a pozícióban, elkezdheted ülve is.

Kezdetben azt veszed majd  észre, hogy amikor izmaidat megfeszíted, a lélegzeted is visszatartod. Meg kell tanulnod normálisan lélegezni a gyakorlatok végzése közben, mert amikor tüsszentesz vagy köhögsz, erőltetett módon fújod ki a levegőt. Ha csak akkor tudod megfeszíteni az izmaidat, amikor bent tartod a levegőt, és azok köhögéskor ellazulnak, akkor az akaratlan vizeletvesztés nem fog megszűnni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search