Úton a babával: hogyan halaszd későbbre a szoptatást?

 In Csecsemők és újszülöttek

Úton a babával: hogyan halaszd későbbre a szoptatást?

A járni tanuló gyermekek a földkerekség legbájosabb emberkéi. Tele vannak energiával, kíváncsiak, kitartóak, türelmetlen természetük pedig azonnali elégedettséget követel. A gyerekeknek, különösen az első években, nagyon nehéz megérteni azokat a kifejezéseket, hogy csak még egy perc!, várj egy pillanatot!, vagy ne most!.

Azzal együtt, hogy egy anyának nagyon nehéz, amikor követelőző gyermeke a bevásárlóközpont közepén kéri a szoptatást, tudnod kell, hogy késleltetheted a dolgot addig, amíg találsz egy arra megfelelő helyet.

Nyújts a gyerek számára valamilyen alternatívát!

A babák a következő okokból kifolyólag kérhetik a szoptatást: éhség, szomjúság, bizonytalanság, unalom, félelem, fáradtság, vagy a fájdalom.
Ha az anya amellett dönt, hogy bizonyos körülmények között elutasítja a gyermek szoptatását, tudnia kell, hogy a gyermek miért kéri azt, hogy megfelelő alternatívát biztosítson számára.

Sok anyuka tapasztalata szerint, a finomságokat és az egészséges üdítőitalokat jól fogadják a gyermekek, amikor éhesek vagy szomjasak, de ha a szoptatás előtt adják nekik, teljesen összezavarodnak. A nők nagyon kreatívak kell, hogy legyenek, amikor elkerülik a gyermek kívánságának teljesítését, de valójában ez nem annyira bonyolult.

A trükk abban áll, hogy legyen a közeledben enni- és innivaló, ez helyettesíteni tudja a szoptatást egészen addig, amíg nem érkezel egy nyugodtabb helyre, ahol mindenki lazíthat. Például a legtöbb bevásárlóközpontban remekül felszerelt szoptatószobák vannak.

Hogyan alakítsd ki a szopizási szokásokat?

A szoptatási magatartás megtanulása egy éves korig hosszú út lehet. Már a tény, hogy figyelmezteted, ne húzza fel a blúzodat nyilvános helyen, amikor ő még ezt nem érti, fontos szerepet játszik az elfogadott korlátok megtanulásában. Mindazonáltal soha nem késő.

Amikor otthon vagy egy nyugodt környezetben szoptatsz, használd ki ezt az időt arra, hogy elmagyarázd neki azt a viselkedést, ami számodra kényelmes, például súgja a füledbe, amikor szoptatást igényel. Beszéljetek arról is, hogy nem szép dolog, ha felhúzza a blúzod nyilávnosan.

Tippek a szoptatáshoz, ha épp úton vagytok

A következő tippek segítenek könnyedén és diszkréten helytállni a szoptatási “támadásokkal” szemben, amennyiben a nem megfelelő helyen kéri ezt gyermeked:

• Egy kendő használata segíthet diszkrétebben szoptatni a babát  nyilvános helyen.

• Hordozz magaddal egy termoszt; különösen akkor jön ez jól, amikor el kell vonnod a gyermek figyelmét addig, amíg nyugodtabb helyet nem találsz a szoptatáshoz.

• Adj neki olyan egészséges harapnivalókat vagy egyéb finomságokat, amelyeket máskor nem kap meg.

• Használj kódolt szavakat. Egy cicit kiáltó gyermek minden bizonnyal több negatív figyelmet vonz, mint az, amelyik azt kéri, hogy vedd a karodba.

• A zaklatott gyermekek megnehezítik a szoptatást, különösen akkor, ha ahhoz vannak szokva, hogy felemelik az anya blúzát. Adj a baba kezébe egy medálos láncot a szoptatás idejére, hogy legyen mivel játszania és nyugodjon meg.

• Kerüld azokat a helyzeteket, amelyek meggátolnak abban, hogy haza érkezz a megszokott alvási idő előtt. Nem helyes elvárni egy gyermektől azt, hogy türelmes legyen és jól viselkedjen, amikor fáradt vagy éhes – ezek olyan dolgok, melyek általában a szoptatás igénylését váltják ki.

A legjobb indulatod ellenére is egy excentrikus gyermek mellett találhatod magad, ugyanakkor érdeklődő tekintetekkel körbevéve találhatod magad. Mielőtt pánikba esnél, vegyél egy nagy levegőt, mosolyogj és emlékezz, hogy kellemes társaságban vagy, a szoptatás pedig a világ egyik legtermésztesebb dolga.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search