A kisbaba egyik elso kedvenc játéka: a tükör

 In Csecsemők és újszülöttek

kisbaba a tükör előttNem létezik lebilincselőbb és magávalragadóbb egy olyan baba mosolyánál, aki először fedezi fel saját tükörképét. Első pillanatban talán kíváncsian és óvatosan méregeti azt a babát, aki a tükörből kémleli őt hasonló módon, de hamar elszáll az óvatosság, és átalakul gurgulázó nevetéssé és boldog sikongatássá. Szakemberek állítják, hogy a saját tükörkép iránti vonzódás minden kisbaba sajátja és nagyban hozzájárul a gyermek fejlődéséhez.

A baba és a tükör: Ki van ott?

A kisbabák elmerülten tudják figyelni az arcokat, arckifejezéseket. A szemek és a száj nagyon kifejezőek, és folyamatosan mást mutatnak.
Amikor egy baba tükörbe néz, nem tudatosul benne, hogy a saját tükörképét tanulmányozza, amikor a tükörben látott baba visszamosolyog rá!

Ezzel akár az egész család is órákig elszórakozhat. Egy baba számára az emberi arc lenyűgöző dolog, így a saját arca is. Szóval, ha kisbabád véletlenül meglátja magát a tükörben, valószínűleg nem fog tudni tőle elszakadni, csodálkozva fogja kémlelni a „tükör-babát”. Körülbelül 9 hónapos korára fogja megérteni, hogy az, akit a tükörben lát, tulajdonképpen saját maga, és nincs egy másik kisbaba a tükör előtt, aki bújócskát játszik vele.

Hogyan ismertessük meg kisbabánkat a tükörrel?

Mostmár tudod mekkora rajongást vált ki egy egyszerű tükör, felmerül a kérdés, hogy mikor érkezett el a pillanat, gyermekedet saját arcképével történő megismertetésére. Egy újszülött érdeklődéssel figyel bármilyen arcot, ha az egészen közel kerül hozzá, vagyis 30 centiméteren belül. Számára tehát a tükör akkor válik érdekessé, ha egészen közel kerül a szeméhez. Ahogy picit nő, 6-8 hetesen, már utánozni kezd különböző arckifejezéseket, így azokat már a tükörben is gyakorolni fogja.

Azt ajánljuk, hogy akkor kezdjetek el a tükörrel foglalkozni, amikor azt veszed észre, hogy a baba örül neki. Eleinte, mikor még az öledben van, egy kisméretű, kozmetikai tükröt használj. Később már a nagyobb, függesztett tükrök fogják lekötni, amelyek például a babakocsira vagy ágyra függesztett játék részeiként kerülnek a látómezejébe. 

A kisbaba megtanulja a tükör használatával az ok-okozati kapcsolatot, az arc mozgásait és a mimikai kifejezéseket, ez utóbbiakat örömmel fogja követni a tükörben. Gyakran a legegyszerűbb játékok a legnagyszerűbbek! A tükörrel való legegyszerűbb találkozás is sokat segíthet bizonyos alapvető készségek elsajátításában. Ösztönzi a társas kapcsolatok alakulását azáltal, hogy a gyermek már korán elkezdi megtanulni az emberi arckifejezéseket, és elkezdi utánozni is azokat.

Olyan helyre helyezd a tükröt, tükrös játékot, ahol könnyen felkeltheti a gyermek figyelmét: a pelenkázó asztal, a hinta vagy az autósülés idális lehet. Amíg a baba nem túl mozgékony, illetve a kezeit még nem nagyon használja (4 hónapos kor előtt), addig akár egészen közel is teheted a tükröt. Amennyiben műanyagból készült tükröt adsz neki, a nagyobb gyerek is biztonsággal játszhat vele: megragadhatja, forgathatja.

Természetesen mindig elsősorban a baba biztonságát és kényelmét tartsd szem előtt: biztosan nem szeretnéd, ha az autósülésben elbóbiskoló gyermeked befejelne egy tükörbe.

Babák, tükör, biztonság

Ügyelj arra, hogy az a tükör, amelyet gyermeked kezeügyében hagysz, teljesen biztonságos legyen számára. Nagyon fontos tudnod, hogy bármelyik tükör, amit gyermekeddel játékra-tanulásra használtok, speciális, babák számára kifejlesztett, biztonságos, törhetetlen tükörnek kell lennie, hegyes, éles sarkak nélkül!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search