Útmutató a baba orvosi vizsgálatához

 In Csecsemők és újszülöttek


Gyermeked első életévében olyan érzésed támadhat, hogy mindig az orvosi váróteremben ülnél. Ez azért van, mert javasolt az első 3 évben rendszeres orvosi vizitre menni, körülbelül 9 alkalommal. Legtöbbjük az első évben lesz.

Íme, mivel találkozhatsz ezeken az orvosi vizsgálatokon:

Mérések

Ezt fogja az asszisztens leghamarabb elvégezni minden egyes alkalommal. Gyermekednek megmérik súlyát, magasságát és fejének körméretét. Annak érdekében, hogy minél pontosabb méréseket lehessen végezni, gyermeked csak pelenkában marad, ezért legyen kéznel egy meleg takaró, ha fázni kezd.

A baba mérése befejeztével a kapott eredményeket felvezetik egy táblázatba. Ez a táblázat úgy neked, mint az orvosnak lehetőséget nyújt arra, hogy összehasonlítsátok gyermeked növekedését más kisbabákéval.

Azonban nem kell törvénynek venned ezeket a százalékokat. Azért, mert kisbabád jobban növekszik, mint a korosztályában lévő más babák, még nem jelenti azt, hogy egészségesebb vagy betegesebb, mint a többi gyerek. A lényeg a folyamatos növekedés.

A kisbaba fejlődése

Minden vizsgálat során az orvos megbizonyosodik majd, hogy gyermeked általános- és finommozgása megfelelően fejlődik.

Ahhoz, hogy ezt megállapítsa, az orvos több kérdést is feltesz majd, a gyermek korától függően. Mindezt azért teszi, mert vannak olyan dolgok, amit egy gyermeknek tudni kell adott korban. Így az orvos könnyen ellenőrizheti, hogy baba fejlődése normális ütemben halad-e.

Íme, néhány kérdés, amit az orvos feltesz:
• A gyermek milyen jól irányítja a fejét?
• Utánoz arckifejezéseket és hangokat?
• Szájba vesz tárgyakat?
• Megpróbál egyik oldalról a másikra fordulni?
• Tud ülni segítség nélkül?
• Lábra tud állni?
• Használja az ujjait, hogy megemeljen kulönböző tárgyakat?

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search