A gyerekem helytelenül viselkedik másokkal: mit tehetnék?

 In Lélek és pszichológia

gyerekek
Ennek okát már az iskolában vagy az óvodában ki kell vizsgálni. Egy olyan személlyel kell felvenni a kapcsolatot, aki jelenlétével segíthet a gyereknek, amikor ilyen gondokkal küzd.

Jó stratégia az is, ha rávezeted egy sajátos módszerre, mégpedig arra, hogy távolodjon el azoktól, akik bosszantják, és kérje tanárai segítségét. Ezt a módszert többször kell gyakorolni otthon és az iskolában, egészen addig, amíg a gyerek önbizalma ismét a régi lesz és képes egyedül is alkalmazni.

Még egy fontos dologra kell megtanítanod a gyereket: ha a többi gyerek csúnyán beszél hozzá, egyáltalán nem jelenti, hogy igaz, amit mondanak. Emeld ki azokat a jó tulajdonságait, amelyek egyedivé és különlegessé teszik, hogy legyen önbizalma és képes legyen eltűrni a többi gyerek sértéseit. Elengedhetetlen, hogy tudatosan kerülje a kellemetlen helyzeteket. Az is fontos, hogy gratulálj neki és jutalmazd meg, ha okosan feltalálja magát az efféle helyzetekben.

Mit gondolnak a gyerekek a többi bosszantó gyerekről?

A szülők „családi szabályokat” hozhatnak létre a bandákat és a szemtelen gyerekeket illetően. Mérlegelhetik saját értéküket, amikor másokkal szemben kedvesek. Ez ugyanolyan fontos, mint a családi problémák megoldása, a házimunka, az udvariasság stb. El kell mondanod gyerekeidnek, mit érzel, amikor megtudod, hogy csúnyán viselkednek más gyerekekkel szemben. Ez is szervezést igényel.

Más szóval azt mondhatnád: „Mindannyian népszerűek szeretnénk lenni. De a mi családunkban más dolgok sokkal nagyobb értékkel bírnak, mint a népszerűség. Ez azt jelenti, nem fogjuk megengedni, hogy más gyerekeket bosszants és azt sem, hogy olyan gyerekekkel barátkozz, akik csúnyán viselkednek. Ha úgy érzed, hogy másokat bosszantanod kell, fordulj hozzánk, és együtt találunk egy olyan alternatívát, amit  a rossz magaviselet helyett alkalmazhatsz.”

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search