Nevelj kreatív gyereket!

 In Lélek és pszichológia

kreatív babaEngedd meg gyermekednek, hogy folyton a tévén lógjon! Ne beszélgess vele soha, és ne próbáld ösztönözni érdeklődését! Légy merev és biztosíts számára egy szervezetlen környezetet! CSAK akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, ha biztosan el akarod fojtani gyermekedben a kreativitást. Bizonyára nem szeretnéd, ha gyermekeid, kicsi robotokként ismételnék szavaidat, mozdulataidat. Arra törekszel, hogy megértsék gondolataidat, saját magukra alakítanák azokat, és teljesen újrarendezve, újraértelmezve adnák vissza őket.

Már az egyévesnél fiatalabb gyermeked kreativitását is elkezdheted fejleszteni. A gyermeki kreativitás már kisgyermekkorban megmutatkozik. Kutatók szerint azonban nem is az a legfontosabb, mikor jelentkezik, sokkal inkább fontos, hogyan bontakozik ki a gyermek kreativitása, hogyan szilárdul meg önmaga és környezetének felfedezése során.

Miért fontos a gyermeki kreativitás?

Azért, mert a kreativitás az önkifejezésnek egy módja, mondják a szakértők. Ez nem csupán a művészetekhez elengedhetetlen, de a gondolkodást, a világból érkező információk feldolgozásának mikéntjét, alapvető módon határozza meg. Azzal, hogy megerősítjük gyermekünket kreativitásában, önbizalmat adunk a kezébe, hogy szembe tudjon nézni az új, váratlan helyzetekkel, kihívásokkal. Így ahelyett, hogy megfutamodna az újdonságok, a kihívások elől, bátran fog azokkal szembenézni. Azok a gyerekek, akiket bátorítottak, segítettek kreativitásuk fejlődésében, képesek lesznek újító gondolatokkal és a környező világ felmérésével, megtapasztalásával újító megoldásokat találni.

Hogyan támogassunk egy csecsemőt kreativitásában?

A kreativitás elsősorban emberi kölcsönhatást feltételez. Első lépésben figyeld meg kisbabádat, miközben játszik. Figyelj oda, hogy mi az, ami foglalkoztatja, leköti, és mesélj neki arról. Segíts neki játszani, bármilyen tárgy is kerül a kezébe. Nagyon fontos megértened, hogy a gyermek az érzékein keresztül ismeri meg a körülötte lévő világot.

Adj egy gyümölcsöt a 8 hónap körüli gyermeked kezébe: segíts neki megszagolni, megtapintani a gyümölcs héjának, húsának a textúráját. Mondd el neki, milyen a gyümölcs színe, majd kínáld meg, kóstoltasd meg vele. A szakértők szerint ilyen banálisnak tűnő dolgok fejlesztik igazán egy ilyen korú baba kreatív gondolkodását és a gyerekek ezáltal ismerkednek a világgal.

Nem kell különleges játékokat vagy speciális cd-ket vásárolj, egyszerűen csak biztosíts lehetőséget, szabad teret gyermekednek, a világ felfedezésére. Amikor 6-7 hónaposan leeszi magát gabonapéppel, ne siess nagyon azzal, hogy letisztogasd róla, és ne ess kétségbe, ha belenyúl a zabkásába. Add meg neki a lehetőséget, hogy megfigyelje ezeket az új, számára eddig ismeretlen anyagokat, és örüljön az új tapasztalatnak.

Fontos a kortársgyerekek társasága. Más gyerekekkel kell kapcsolatba kerülni ahhoz, hogy összemérhessék kreativitásukat. A gyerekjátékok már önmagukban csodálatos eszközök, de a titok a tárgyak újszerű, innovatív felhasználásban és a segítségük révén kiváltott reakciókban rejlik.

Taníts meg gyermekednek egy új dolgot, majd azt, hogy ugyanazt a dolgot milyen más módon érheti el. Például tanítsd meg integetve köszönni. Ismételd el tízszer, míg gyermeked elkezd utánozni. Majd változtass valamit, mondd másként. Próbáld neki suttogva és integetve mondani, hogy szia, vagy mosolyogva és szemedet eltakarva (mintha „kukucs”-t játszanál). Mindez leköti majd a  figyelmét, és el fog gondolkodni azon, hogy „Mi ez? Csúcs! Ilyet még soha nem láttam!”. Ezzel ösztönzöd, hogy a saját kombinációját, saját köszönés-rituáléját kialakítsa.

Olvass neki mesét, énekelj és táncolj! Légy te magad is kreatív! Az, ami számodra, egy felnőtt számára természetes dolog, gyermeked számára határtalan kreativitás. Gondolj arra, hogy egy hétköznapi tárgyat hányféleképpen lehet használni. Gyermeked még nem tudja ezt, számára minden egyes új hasznosítási mód egy új felfedezés.

Nagyon fontos, hogy ösztönözd gyermeked veleszületett érdeklődését. Elengedhetetlenül fontos ez a kreativitás fejlődésében és megszilárdulásában.

Tartsd tiszteletben a gyermek törekvéseit! A kreativitás automatikusan fejlődik. Természetes, hogy szülőként aggódsz a gyermeked kreatív oldalának fejlődése miatt, különösen ebben a korban, amikor az elsajátított, megjegyzett információ és a kérdésekre adható, egyetlen helyes válasz uralkodik.

Fölösleges aggodalmaskodnod azonban, ha készségfejelesztő játékokat vásárolsz gyermekednek, amelyek csak 10%-ban játékok, 90%-ban viszont a gyermek kreativitására bíz mindent. Éppen ezért jó, ha olyan játékokat adsz a kezébe, melyeket többféleképpen is felhasználhat, ezáltal is támogathatod kreativitása fejlődését. Ne feledd, a leghatékonyabb, legmókásabb és legolcsóbb módja annak, hogy gyermeked kreativitását fejleszd az, ha részt veszel az általa kitalált játékokban, mókában!

Alapjában véve minden gyermek természet adta találékonysággal és kreativitással jön a világra. Nekünk csupán az a dolgunk, hogy ezeket a képességeket támogassuk úgy, hogy együtt játszunk gyermekünkkel, de olyan játékokat vásároljunk számára, amelyet többféleképpen is fel tud majd használni. Így szülőként azonnal észreveheted gyermeked kreativitásának megnyilvánulásait.

A helyes úton

Ha úgy érzed, hogy túl sokat foglalkozol gyermeked kreativitásának fejlődésével, állandóan új, változatos tevékenységeket találsz ki számára, akkor talán itt az ideje, hogy lazíts. Valószínűleg mindenképpen támogatod gyermeked kreativitásának fejlődését, még akkor is, ha ezt nem veszed észre. A kreativitás megszilárdulása a gyermek fejlődésének más területeitől, a gyermek életének más tevékenységeitől is függ.

Azzal is elérheted mindezt, ha olvasol neki, fejleszted nyelvi, kommunikációs képességeit, általános ismereteit, kreativitását és kognitív mechanizmusait. A legfontosabbat viszont, soha ne feledd: szülőként annál csodálatosabb öröm nincs, mint gyermekeddel elbeszélgetni. A beszélgetés, az emberi kapcsolat segíti a személyiség és a kreativitás fejlődését, hiszen a gyermek, beszélgetés által tanulja meg, hogy biztonságban van és támogatják felfedező törekvéseit.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search