Terhességi tesztek

 In Terhesség és babavárás

 

Terhességi tesztek

Terhes vagyok? Ez az egyik leggyakoribb kérdések egyike, amelyet egy nő feltehet. Ha arra gondolsz, hogy terhes lehetsz, nyilván minél hamarabb erre a kérdésedre pontos választ szeretnél kapni.

A terhességi tesztek, amelyeket az orvosi rendelőkben végeznek el, nagyon biztonságosak. De van pár fontos kérdés, amelyet figyelembe kell venned, amikor úgy döntesz, hogy terhességi tesztet csináltatsz, konkrétan az, hogy melyik a neked legmegfelelőbb.

Otthoni terhességi tesztek

A legtöbb gyártó szerint az otthoni terhességi tesztek 99%-a megbízható, ha megfelelő módon használják. Körülbelül annyira megbízható, mintha az orvosi rendelőben végeznéd el a vizelettesztet terhességed megállapítására. Ezek a tesztvizsgálatok rendelkezésre állnak minden gyógyszertárban, recept nélkül.

A terhességi tesztek egyik előnye, hogy intimitást és rugalmasságot biztosítanak az eredmény megszerzésénél. Bárhol elvégezheted egy fürdőszobába, és csak pár percet vesz igénybe.

Az otthoni terhességi tesztek abból álnak, hogy pár csepp vizeletet elhelyezel egy már előre elkészített tesztcsíkra, vagy a tesztcsíkot a vizeletbe helyezed. A tesztet úgy tervezték, hogy észlelje a terhességi hormont, amit humán gonadotropinnak hívnak (HCG).

A HCG hormon akkor terjed el a szervezetbe a méhlepényből, amikor egy nő terhes lett. Ez a hormon felelős a kezdeti terhességi kellemetlen tünetekért is, mint pl. az emlőfájdalom vagy a hányinger.

Ma már bizonyos típusú terhességi tesztek képesek kimutatni a vizeletben a terhességet akár 5-6 nappal a menstruáció előtt is. Azonban minél korábban végzed el ezt a tesztet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az eredmény negatív lesz. Ez azt jelentheti, hogy azt fogja kimutatni a teszt, hogy nem vagy terhes, pedig valójában az vagy. Ha a teszt negatív lenne, érdemes megismételned pár nap múlva.

Ha a menstruációd nem jön meg, menj orvoshoz, ha vannak még más kérdéseid is. Nem minden terhességi teszt azonos, néhány érzékenyebb, míg másoknak alacsony a HCG felderíthetőségi szintjük.

Minél kisebb a HCG-mennyiség a teszten kimutatva, annál hamarább lehet majd kimutatni a terhességet.

Íme néhány jó tanács, amelyet követhetsz, egy otthoni terhességi teszt elvégzésénél:
• Használd a reggeli vizeletet (akkor a HCG-szint könnyebben észlelhető). Ha ez nem lehetséges, győződj meg arról, hogy a vizelet a húgyhólyagban volt legalább 4 órán keresztül.
•Ne igyál túl sok folyadékot a terhességi teszt elvégzése előtt, mert az megnöveli a vizeletmennyiséget, és felhígíthatja a HCG-szintet.
• Olvasd el nagyon figyelmesen a használati utasítást, mielőtt használni kezdenéd, és lépésről-lépésre kövesd azt.
•Néhány termékenységet okozó tabletta, vagy más gyógyszerek megzavarhatják az eredményt. Ellenőrizd a csomagot további információért.

Létezik egy bizonyos terhességi probléma, éspedig a méhen kívüli terhesség (amikor a megtermékenyített petesejt a petevezetékbe kerül a méh helyet), ilyenkor a HCG-szint nagyon alacsony lesz, és semmiképp nem kimutatható egy otthoni terhességi teszten. Menj orvoshoz, ha nem vagy biztos az elvégzett teszt eredményével.

Terhességi vérvizsgálat

Terhességi vérvizsgálatokat ritkán végeznek, mert nagyon drágák és csupán rutinvizsgálatok, valójában ugyanazokat az eredményeket megkaphatjuk a vizeletből vett terhességi tesztnél is.

A terhességi vérvizsgálatot akkor szokták végezni, ha a nő termékenységi kezelésben van, vagy ha más típusú egészségügyi probléma vetődik fel.

A terhességi vérvizsgálat érzékenyebb, mint a vizeletvizsgálat, és érzékelni képesek már nagyon alacsony HCG-szintet is. Ez azt jelenti, hogy biztosabb választ tud adni már a terhesség egy nagyon korai szakaszában is, akár kb. 7-12 nappal a fogamzás után is.

Ez a teszt abból áll, hogy a véreredményt a laboratóriumba küldik elemzésre, amelytől az eredményt pár óra múlva vagy akár egy nap múlva kaphatjuk meg.

Az orvos választhat egy olyan vérvizsgálatot is, amely egy szintre hozza a HCG-t, mialatt a terhesség előre halad. A HCG kb. kéthetente duplázódik meg a terhesség első hetei alatt. Ha a szintek nem emelkednek meg, akkor terhességre gyanakodhatunk. Nagyon magas HCG-szintnél ikerterhesség gyanúja merülhet fel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search