Fogorvosi ellenőrzés a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Fogorvosi ellenőrzés a terhesség alatt

fogak terhesség alatt
A fogászati ellenőrzés alkalmával  fogorvosodat feltétlenül tájékoztasd terhességedről. Lehetőleg kerülni kell a fogászati beavatkozásokat a harmadik terhességi trimeszter első és utolsó szakaszában.

Egy fogászati rutinbeavatkozás során is keletkezhetnek mikroszkopikus vágások, sebek, a fertőzés veszélyét pedig mindenképp el kell kerülnöd ebben az időszakban. A harmadik trimeszter középső időszakában, valamint az utolsó időszak kezdetén ideális felkeresni a fogorvost egy rutinellenőrzés céljából, hogy megbizonyosodhass arról, hogy fogászati szempontból teljesen rendben vagy. A fogkozmetikai kezeléseket legjobb szülés utánra halasztani. Feltétlenül tudasd fogorvosoddal, ha valamilyen gyógyszert szedsz, a prenatális vitaminkészítményeket is beleértve. Egyes gyógyszerek vérzékenységet okozhatnak, ezáltal a fogászati beavatkozás fertőzésveszélye is nagyobb.

Ha mindenképp fogászati röntgenfelvételt kell készíteni (például egy sürgősség esetén), fogászodnak különösen figyelnie kell arra, hogy ez nehogy ártalmas legyen rád vagy a babára nézve. A műszaki fejlődésnek köszönhetően, a modern röntgenkészülékek sugárzás szempontjából biztonságosabbak, mint az elmúlt évtizedekben.

Ne hagyj ki egyetlen találkozást sem fogorvosoddal, mivel terhesség alatt a fogíny állapotának rendszeres ellenőrzése fontosabb, mint bármikor. A terhesség megváltoztatja a hormonháztartást, ebből kifolyólag megnő a periodontális betegségek kockázata. Ilyen például a terhesség alatti fogínyvérzés.

Terhesség alatt sokkal jobban oda kell figyelned a fogíny bármilyen jellegű elváltozására. Ha érzékenyebbé válik, vérezni kezd vagy begyullad, feltétlenül keresd fel a fogorvost! Szigorúan tartsd be az orális higiéniai szabályokat, hogy megelőzd a fogászati problémákat.

Milyen hatással van a terhesség az orális egészségre?

A terhesség idején megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint hatással van a fogak felületét borító plakkra. A plakkban található baktériumok okozzák a fogínyvérzés, nem pedig a megemelkedett hormonszint. Sok esetben ezek a baktériumok okozzák a terhességi fogínyvérzésnek nevezett betegséget.

A fogínyvérzés tünetei a fogíny megduzzadása, kipirosodása és vérzése. A reggeli hányinger elmúltával, és este lefekvés előtt is moss fogat alaposan. Használj fogselymet a plakk-képződés megelőzésére. Azoknak, akik a terhesség előtt is rendszeresen jártak fogorvoshoz, sokkal kisebb az esélye a fogínyvérzésre terhesség alatt.

Részesülhetek fogászati kezelésben terhesség alatt?

Folytasd a rendszeres fogápolást, és időszakosan keresd fel fogorvosodat, ezáltal megelőzheted az olyan, magzat számára is veszélyes orális fertőzéseket, mint a fogínyvérzés. A fogászok véleménye szerint a nem sürgősségi jellegű fogászati beavatkozásokat ajánlatos szülés utánra halasztani.

A terhesség első trimesztere az az időszak, amikor a magzat legtöbb szerve kialakul. Ez a magzat szempontjából egy kritikus periódus, melyben mindenképp el kell hárítani egy estleges fertőzés veszélyét. A potenciális veszély kockázatának csökkentésére bármilyen fogászati beavatkozást halassz a második trimeszterre.

A fogorvosi szék már igen kényelmetlennek bizonyulhat egy harmadik trimeszterben járó terhes anyuka számára.
Ha ínyed megduzzad vagy vérezni kezd, sürgősen keresd fel a fogorvost!

Ha mégis szükségem van fogászati kezelésre, melyek a biztonságos gyógyszerek?

Minden gyógyszert nagy óvatossággal kell kezelned a terhesség idején. Ha fogínyvérzésben vagy fogínysorvadásban szenvedsz, gyakoribb fogorvosi beavatkozásra lesz szükséged, hogy elkerüld a fertőzéseket, elsősorban gyermeked egészsége érdekében.

Abban az esetben, ha a terhesség alatt sürgősségi fogászati kezelésre van szükséged, bizonyos antibiotikumok és dalacin szedése megengedett. Mindenképp kerülni kell azonban a tetraciclint, mely a baba fogainak átmeneti vagy tartós elszíneződését válthatja ki.

Az acetaminofen tartalmú fájdalomcsillapító megengedettek, de légy nagyon óvatos az olyan gyógyszerekkel, mint az aspirin vagy az ibuprofen. Fogfájás esetén kerüld a narkotikumok szedését a gyermek születéséig. Ezek terhesség alatti használata igen kockázatos. A Novocain szintén azok közé a gyógyszerek közé tartozik, melynek hatóanyaga áthatol a méhlepényen, de mellékhatásai nem ismertek.

Mit kezdjünk a reggeli hányingerrel?

Ha a reggeli hányinger meggátol a fogmosásban, a terhesség idejére használj egy édesebb fogkrémet. Fogorvosod biztosan tud ajánlani egy bizonyos márkát. Ne akkor moss fogat, amikor rosszullét környékez, mert ez egy újabb hányingerrohamot válthat ki.

Ha hányingered van, csak öblítsd ki a szád tiszta vízzel, halaszd a fogmosást későbbre, mikorra a gyomrod megnyugszik kissé.

A fogak számára egészséges táplálkozás

Kerüld az édességek, sütemények fogyasztását! A terhesség alatti édesszájúság közismert, de fogaid épségének megőrzése érdekében tartsd kordába étvágyadat! Azt is mindenképp vedd figyelembe, hogy a gyakori étkezés megnöveli a fogszuvasodás kockázatát, úgyhogy ha többször akarsz enni, fogat is gyakrabban kell mosnod.

Azt még hozzá kell tenni, hogy a legújabb kutatások szerint a fogszuvasodásért felelős baktérium képes átterjedni az anyáról a magzatra. Úgyhogy nagyon figyelj, mit eszel! Étrended legyen egészséges és kiegyensúlyozott. A magzat első fogai a terhesség  harmadik hónapjában kezdenek fejlődni. Egy egészséges diéta sok tejtermékből, túróból és joghurtból épül fel. Ezek mind nagyon jó ásványi anyag források és elősegítik a baba fogainak, fogínyének és csontjainak egészséges fejlődését.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search