Terhességi kockázatok

 In Terhesség és babavárás

Terhességi kockázatok

Az alábbiakban a leggyakoribb terhességi kockázatokat szedtük össze.

Fizikai tényezők

A következő fizikai tényezők veszélyesek lehetnek terhesség alatt:

• Életkor: A 15 éves vagy fiatalabb anyáknál fennáll a preeclampsia veszélye (magas vérnyomás, amely terhesség idején jelentkezik). A fiatal, várandós leányoknál ugyanakkor koraszülés vagy vérszegénység is felléphet. Ezeknek az anyáknak a gyermekei is vérszegények lehetnek, vagy túlzottan soványak. A 35 év feletti kismamák esetében könnyen jelentkezhet magas vérnyomás, vagy kialakulhat a terhességi cukorbetegség (a diabétesz olyan formája, amely a terhesség alatt fejlődik ki), a magzat kromoszómai rendellenességei, vagy a magzat halála. Ugyanakkor a szülés is szövődményekkel járhat, ilyen például a preeclampsia, korai méhlepényleválás, az elől fekvő méhlepény vagy a nehéz szülés.

• Súly: azok a nők, akik terhesség előtt 45 kg alatt vannak, kicsi, sovány gyermekeket szülhetnek. A túlsúlyos nők esetében pedig a magzat nagyra nőhet, és nehéz szülést okozhat. Ugyanakkor, a túlsúlyos nők esetében gyakoribb a magas vérnyomás, terhességi diabétesz vagy a preeclampsia előfordulása. Ezeknél az anyáknal a terhesség is hosszabb lehet, 42 hét vagy akár több (határidőn túl), és valószínű, hogy császármetszéssel végződik.

• Magasság: az 1,52 méternél alacsonyabb nők medencéje is meglehetősen szűk, így születéskor a magzat nehezen halad át a kismedencén és a hüvelyen. Például a magzat válla megakadhat a szeméremcsontban. Ezt a szövődményt váll dystociának nevezzük. Ugyanakkor az alacsony nőknél is felléphét a koraszülés, a magzat pedig nem minden esetben képes optimálisan kifejlődni.

• Reprodukciós rendellenességek: a méh vagy a méhnyak strukturális rendellenességei növelik a nehéz szülés, a spontán vetélés esélyeit. Ilyen esetekben megtörténhet az is, hogy a magzat nem a szülésnek megfelelő helyzetben van, így császármetszésre kerül sor.
Ezek olyan anomáliák, mint például a dupla méh vagy a meggyengült (inkompetens) méhnyak, amely egyre jobban tágul, ahogy a magzat növekszik.

Szociális tényezők

Azoknál a nőknél, akik nincsenek férjnél, vagy akik az alsóbb szociális-gazdasági osztályba sorolhatóak, gyakoriabbak a terhességi szövődmények. Nem tudjuk potnosan, miért okoznak ezek terhességi nehézségeket, de azt tudjuk, hogy szoros kapcsolatban állnak egyes szokásokkal, amelyek gyakoriabbak ezeknél a nőknél.

Például ezek a szülési veszélyek általában olyan nőknél jelentkeznek, akik dohányoznak, nincs megfelelő étrendjük, vagy nem részesültek megfelelő orvosi kezelésben.

 

terhességi kockázatok
Az előrehaladott életkor és a túlsúly is kockázati tényező

 

Korábbi terhességi szövődmények

Egy korábbi terhességi probléma további gondokat okozhat, legtöbbször ugyanazok a szövődmények lépnek fel minden terhesség esetében.
Ilyen előzmény például a:
• koraszülés;
• sovány gyermek
• 4,5 kg-tól súlyosabb gyermek
• a gyermek veleszületett rendellenességei
• korábbi vetélések
• késői szülés (határidő után – több mint 42 hét)
• az Rh-negatív faktor miatti inkompatibilitás az anya és magzat között
• császármetszést igénylő korábbi szülés
• születés előtt vagy után meghalt gyermek (magzathalál).

Léteznek olyan beteségek, amelyek terhesség vagy szülés alatt ezeket a problémákat okozzák. Például a cukorbeteg anyák nagy valoszínűséggel hozhatnak a világra 4,5 kg feletti magzatokat.

Azoknál az anyáknál, akik már szültek egy genetikailag beteg vagy születestől problémás gyermeket, nagy az esély, hogy a következő gyermeknél is ilyen gondokkal kell küszködniük. Az ilyen nők esetében a magas felbontású ultrahangos vizsgálat, vagy az amniocentézis és korion-biopszia segíthet a magzat esetleges betegségeinek kimutatásában. Szakemberek segíthetnek ebben.

Az ötödik szülés után megnő a gyorsított vajúdás veszélye, vagy a szülés utáni túlzott vérzés. Ha ikerszüléséről vagy többes szülésről van szó, megnövekszik az elől fekvő méhlepény esélye is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search