Gyomorégés a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Gyomorégés a terhesség alatt

Gyomorégés akkor jelentkezik, ha a gyomorsav, illetve a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe jut. Sok nő akkor érez gyomorégést először életében, amikor teherbe esik. Bár a terhesség alatti gyomorégés gyakori és ártalmatlan jelenség, mégis igen fájdalmas is lehet.

Az égető érzés a mellkas alsó-középső részén lép fel, közvetlenül a szegycsont alatt. Úgy tartják, hogy ennek a szervezetben kialakult hormonális és fizikai változás lehet az oka. A gyomorégést elősegítő terhesség alatti változások a következők lehetnek:

• A progeszteron növekedése, amely a méhizomzat lazulásáért felelős. A kutatók úgy vélik, hogy ez a hormon enyhíti azt a billentyűműködést, amely a nyelőcsövet elválasztja a gyomortól, lehetővé téve a gyomorsavnak, hogy újból átcsorogjon a tápcsatorna felső részébe, amely jelenség a kellemetlen gyomorégést okozza.

• A progeszteron leassítja a gyomor hajlatainak az összehúzódásait, ezáltal lassítva az emésztést.

• A terhesség utolsó harmadában a magzat – növekedésével egyidejűleg – nyomást gyakorol a hasüregre, lelassítva ezáltal a kiürülést és a nyelőcső felé préselve a gyomorsavat.

A terhességi gyomorégés okai és megelőzése

A gyomorégés gyakori terhesség alatt, különösen jellemző ez a terhesség előrehaladtának időszakával. Sok nőnek csupán a terhesség második szakaszában jelentkezik a gyomorégés, illetve az emésztési zavar, bár az sincs kizárva, hogy előbb előfordul.

Sok kismama már a terhesség első periódusában szenved ettől a tünettől. A terhesség harmadik szakaszáig , többnyire már a nők kb. 70%-ának vannak ilyen panaszai. Megtörténhet ugyan, hogy nem tudod teljesen megszüntetni a fájdalmat, de tehetsz bizonyos dolgokat ennek enyhítése érdekében, hiszen terhesség alatti táplálkozás nagyban hozzájárulhat a gyomorégés kellemetlenésgének csökkentéséhez.

  • • Kerüld az olyan ételeket, amelyek az állapotodat ronthatják, például a különböző zsírokban gazdag ételeket, illetve a fűszereket, csokoládét, déli gyümölcsöket, alkoholt és a kávét!
  • • Étkezz gyakrabban és kevesebbet, így a gyomrodnak is kevesebb ideje lesz arra, hogy savat termeljen, mivel a táplálék semlegesíti a gyomorsavat! Ne siess az ételek elfogyasztásával, kicsi falatokat egyél, és jól rágd meg őket!
  • • Ha dohányzol, ajánlott lenne abbahagyni, mivel a dohányzás enyhíti a gyomor és a nyelőcső közötti billentyű működését, elősegítve a refluxot (a dohányzás rendkívül káros a magzat számára is).
  • • Ülj egyenesen evés közben, utána pedig ne feküdj az asztalra, kerüld a gyomortájéki szoros ruházatot, és próbáld megállni legalább egy órára, hogy ne feküdj le evés után.
  • • Ha éjszaka szoktad magad inkább rosszul érezni, próbálj ne enni lefekvés előtt minimum három órával. Alvás közben helyezd a felső testedet a megszokottnál magasabb pozícióba, tehetsz néhány könyvet vagy párnát a fejed alá, vagy akár egy deszkadarabot is. A gravitáció ott tartja majd a gyomorsavat, ahol tulajdonképpen lennie kell, és segíteni fog az emésztésben.

Ha nem segítenének a fennt említett tanácsok, sem pedig a diéta, akkor egy savlekötő gyógyszer – amely vény nélkül is kapható – valószínűleg enyhíteni fog a kellemetlen érzésen. Célravezető, ha a savkötő gyógyszert étkezés közben vagy éjszakára veszed be,  amikor a tüneteid erősebbek.

Mielőtt azonban bármilyen gyógyszert szednél terhesség alatt, kérd ki a háziorvosod, nőgyógyászod, vagy akár egy gyógyszerész véleményét. Egyes gyógyszerek, magas nátriumtartalmuknak köszönhetően, önmagukban nem alkalmasak a terhesség alatt történő alkalmazásra. Amennyiben vastartalmú étrendkiegészítőt is szedsz, a savkötő gyógyszert ettől különböző időpontban kell beszedned, mivel ez megzavarhatja a vas felszívódását.

Ha ezen tanácsok alkalmazása következtében sem enyhül a gyomorégésed, feltétlenül keresd fel az orvosodat, hogy változtasson a kezelésen. Ha a fájdalom éles és kizárólag egy bizonyos helyen érzed – a gyomor felső részén, elvándorolva a mellkas nyak felőli részére – előfordulhat, hogy terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) tüneteit érzed. Bizonytalanságod esetén, beszélj kezelőorvosoddal vagy a szülésznővel!

Az is előfordulhat, hogy csupán emésztési zavarod van és semmi köze nincs a terhességedhez, ám a tünetek komolyabb problámára is utalhatnak, mint például a gyomorfekély. Ha nincs étvágyad, veszítesz a súlyodból, illetve ha egyéb tünetek is aggasztanak, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulnod.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search