Hogyan javithatsz gyermeked kézírásán?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A gyermek írásának javítása – tanácsok szülőknek

A gyerekeknek általában 2-3 évre van szükségük ahhoz, hogy megtanulják folyóírás technikáját – ez magába foglalja a betűk megformálását, vonalra helyezését és összekötését, valamint a helyes kéz- és testtartást is. Az elvárások általában magasak, ha a betűk pedig nem sikerülnek elsőre megfelelően hurkoltra és gömbölyűre, akkor azt kudarcként élik meg a kicsik. Idővel persze mindenkinek kialakul a saját stílusa és módszere, addig azonban meg kell küzdeni a mindennapi iskolai kihívásokkal, és a szépírás nehézségeivel.

Milyen apró praktikák segíthetik elő a szépírás elsajátítását?

Először is a legfontosabb a gyakorlás. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő légkör megteremtése, amikor a gyermek valóban az írásra tud koncentrálni, és semmi nem vonja el a figyelmét. Jelöld ki a tanulásra leginkább alkalmas helyet (ez lehet egy csendes sarok vagy a gyermek külön szobája), válassz az életkorának és magasságának megfelelő bútorokat (széket és íróasztalt) és szerezz be egy jó asztali lámpát – ezek mind  elengedhetetlen kellékei a tanulósaroknak.

  • Jegyezd meg – minőség vs. mennyiség. Egy íráslecke átlagban ne haladja meg a 15 percet.
  • Elsőnek fektess hangsúlyt a betűformálás kijavítására. Figyelj rá, hogy lentről felfelé és balról jobbra formálja a betűket. A kerekített betűket mint az “o”, “a” és “g” formálja az óramutató járásával egyirányban.
  • A következő lépés a betűk sorban tartása. Figyelj arra, hogy tartsa meg a sort, a betűk ne hulljanak a sor alá és ne is röpködjenek felette.
  • Azután dolgozz egy kicsit a szóközökön. Óvodás korú gyerekeknél használj kétujjnyi távolságot a betűk vagy szavak közt, első osztályosoknál vagy nagyobbaknál pedig egyujjnyit.
  • Ugyancsak figyelmet érdemel a kis és nagy betűk, illetve az írásjelek helyes használata. Gyakori hiba a szó közepére biggyesztett nagybetű, ami annak jele, hogy a gyerek épp elfelejtette, hogy kell írni az illető kisbetűt.
  • Dolgozz a betűméreten is. Kezdetben használj egy nagyobb vonalas lapot, aztán fokozatosan térj át arra a méretre amit a gyermek az iskolában használ.
  • Legvégül próbáld elérni, hogy helyesen másolja le a mondatokat. A gyermekeket gyakran meg kell tanítani arra, hogyan ellenőrizzék saját leckéjüket. Gyakran csak azért hibáznak, mert nem szentelnek egy kis figyelmet az apró részletekre.
  • Egy tanácsokat tartalmazó vizuális ellenőrzőlista nagy segítség a gyermek számára, az elsajátított készségek és információk továbbvitelében.
  • Légy nagyon türelmes. A jó íráskészség elsajátítása gyakran rengeteg ismétlést feltételez.
  • Varázsold szórakozássá az írásgyakorlást, például receptek, a nagyszülőknek szóló levelek vagy viccek írásával.

10+1 tipp kézügyesség fejlesztésére írástanuláshoz

1. Gyurmázás, agyagozás
Mindkettő erősíti a kezek izomzatát és a térlátást is fejlesztik. Az írószerboltban kapható különböző színű gyurma is, de olcsóbb, házi megoldásként só-liszt gyurmát is készíthetünk a gyermeknek.

2. Árnyjáték, ujjbábozás
Mindkettő abban segít, hogy a gyermek egymástól elkülönülten és koncentráltan tudja mozgatni az egyes ujjait. Találjatok ki történeteket vagy a gyermek kedvenc meséjét próbáljátok eljátszani csak a kéz és az ujjak használatával. Ujjbábozás esetén akár lemosható filccel vagy festékkel arcot is rajzolhattok a figuráknak, úgy még élvezetesebb.

3. Papírhajtogatás, origami
A papírhajtogatás ugyancsak fejleszti a kézügyességet, hiszen az igazán szép alkotásokhoz fontos a pontos hajtogatás és illesztés. Az elkészült munkákat utólag ki is lehet festeni, de használhatunk akár színes papírokat is.

4. Papírkép készítés
Az ollóval való vágás és a ragasztás nagy figyelmet és kézügyességet igényel. Ha kisgyermek nem bánik biztosan az ollóval, akkor kezdetben a papírtépést is alkalmazhatjuk.
Csodaszép képmontázsok születnek, ha a gyermek a neki tetsző színes, szép képeket kivágja az újságokból, majd azokat egy nagy kartonlapra ragasztja fel.

Tipp: A gyerekkel közösen dolgozva készítsük el mi is a saját pozitív, teremtő gondolkodásra ösztönző képmontázsunkat! Válasszunk olyan képeket, amelyek olyan dolgokat, jelenteket ábrázolnak, amire mi is vágyunk, amit szeretnénk elérni, bevonzani az életünkbe. (pl.: nyaralás a családdal, pihenés, a vágyott állást szimbolizáló kép stb.)

5. Lánc vagy gyöngyfűzés
A szemek és a kéz koordinációját javító, a mozdulatok pontosságát fejlesztő játék inkább a kislányok kedvelt elfoglaltsága. Az elkészült karkötők, nyakláncok akár ajándékba is adhatók.

6. Festés
Ha a gyermek nagyon görcsösen fogja a ceruzát, vagy azt erősen rányomja a papírra, akkor érdemes a festéssel próbálkozni, hiszen az ecsethasználat segíti a finomabb, lágyabb mozdulatok megtanulását, és a kéz ellazítását.

7. Színezés
A színezéssel a kontrollkészség fejleszthető. Ma már sokféle színező, kifestő könyv és füzet létezik. Érdemes olyat választani, ami témájában kapcsolódik a gyermek ízléséhez, érdeklődéshez.

8. Rajzolás sablonnal
Keménypapírból vágjunk ki különböző alakú sablonokat, formákat, amelyet aztán a kisgyereknek kell körülrajzolni, majd kiszíneznie, kidekorálnia. Készíthetünk különböző álarcokat, vagy papír öltöztethető babát a kislányoknak ruhasablonokkal.

9. Kopírozás
A kopírozással a vonalkivetés pontossága fejleszthető. Fektessünk egyszerű háztartási sütőpapírt a lemásolandó ábrára, fogassuk le gémkapcsokkal, hogy ne mozduljon el.

10. Rajzolás
A rajzolás a legtöbb gyermek számára kedvelt elfoglaltság. Fontos, hogy minél többféle rajzeszközt biztosítsunk a gyermek számára, és ügyeljünk arra, hogy a ceruzák ki legyenek faragva, az ecsetek alaposan ki legyenek mosva használat után, nehogy összeragadjanak, megkeményedjenek a szálak. A rossz rajzeszközök csökkentik a rajzolási kedvet, a sikerélményt.

10 +1 Lusta nyolcas 
Rajzoljunk a levegőbe nagy elfektetett 8-asokat háromszor először a bal, majd a jobb kézzel, végül minkét kézzel együtt. A lusta nyolcas rajzolása segít két agyfélteke összehangolásában, javítja a koordinációs készséget. Mi, felnőttek is bátran elkezdhetjük, ha azt tapasztaljuk, hogy olvasás közben a szemünk átugrik egy szót vagy sort. Ez a legolcsóbb és bármikor alkalmazható gyakorlat.

 

Forrás: http://www.azirastukreben.hu/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search