Hogyan ösztönözd gyermekedet?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A gyerekekkel való kommunikáció fontossága

Sok gyerek nem érti, miért olyan fontos egy bizonyos cél kitűzése és a dolgokhoz való pozitív hozzáállás. Ha leülsz a gyerekek mellé és elbeszélgetsz erről a témáról, az segíthet nekik megérteni, miért van szükségük motivációra és célokra. Beszélgetés közben viszont ne feledd , hogy ők még csak gyerekek. A nekik szánt ötletek legyenek kevésbé bonyolultak és sokkal szórakoztatóbbak, mint általában.

 

Tanítsd játszva a gyerekeket!

A célokkal kapcsolatos legfontosabb dolog, hogy olyanok legyenek, mint egy játék. Az emberek – és főleg a gyerekek – szeretnek játszani. Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekeid kitűnőek legyenek az iskolában, ragassz a hűtőre egy papírt és kezdetben vedd rá őket, hogy tűzzenek ki célokat maguk elé.

Ebben a szakaszban lehetséges, hogy segítségre lesz szükségük. Biztosíthatod, hogy a céljaik kihívást jelentenek, de te is segíteni fogsz megvalósításaikban. Minden alkalommal, amikor jegyet kapnak az iskolában, jegyezheted a haladást a hűtőszekrényen. A ténynek köszönhetően, hogy a jegyeikkel kapcsolatos információk a hűtőn vannak, észrevehető lesz, hogyan boldogulnak a kitűzött célokhoz képest. Ha az eredmények a várttól lemaradnak, a gyerekek ösztönözve lesznek, hogy keményebben dolgozzanak. Ha elérik vagy átlépik a kitűzött célt, boldogok és elégedettek lesznek attól, amit elértek.

 

Légy példa gyermekeid számára!

A gyerekek a legtöbb dolgot tőled – a szülőtől – tanulják. Ha bizonyos tulajdonságokat szeretnél látni a gyermek viselkedésében, mutass nekik személyes példát. Ha szeretnéd motiváltnak és boldognak látni őket, tedd te is azt. Ha szeretnéd, hogy célokat tűzzenek ki, te is állíts fel célokat magad elé a mindennapi életben. Ha azt látják, hogy te is úgy viselkedsz, ahogy nekik tanítod, hamarabb fogják követni a mintát.

 

Értékeld gyermekeid igyekezetét!

Ha van egy meghatározott célod és azt ügyesen eléred, reakcióra számítasz a környezeted részéről. Ilyenek a gyerekek is. Például, ha a gyerekek megpróbálnak tisztaságot és rendet tartani a szobájukban, de te egy szót sem szólsz az igyekezetükre, a pozitív eredmény nem fog hosszú ideig tartani. Ha valamit jól csinálnak, mondd meg nekik, hogy észrevetted és nagyon büszke vagy rájuk.

Ne hagyd azonban, hogy csak fontosnak és sikeresnek érezzék magukat a dicséret következtében. Ha még törekedniük kell a céljaik elérésére, a dicsérő szavak mellett mondd meg nekik azt is, hogy a jövőben többet vársz tőlük.

A motiváció és a célkitűzés gyermekeid számára is épp olyan fontosak, mint neked. Egyszerű eszközökkel arra nevelheted őket, hogy kemény munkával elérhetik céljaikat és ekkor a megérdemelt  jutalom sem marad el.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search