Tehéntej a babának?

 In Csecsemők és újszülöttek

tej

Cikkünkből megtudhatod, hogy miért nem ajánlott az első 12 hónapban a csecsemőknek tehéntejet adni. Tehéntejet csak egyéves kor után adj a babának!

A csecsemőnek egyéves korig tilos tehéntejet adni!

Amíg kisbabád egészen pici, napról-napra fejlődik, ezért gyakori táplálásra van szüksége. Egyszerűbb lenne neked is, ha szoptatás helyett cumisüvegből táplálnád vagy speciális csészéből tehéntejet adnál neki, csak úgy, a hűtőből.

Ha belegondolsz, a tejpor elkészítése sokkal körülményesebb, emellett sokkal drágább is, mint a tehéntej. Mégis a gyerekorvos arra figyelmeztet, hogy ne adj tehéntejet a kisbabának.

Ezért lehet, hogy felteszed a kérdést: miért is nem jó a tehéntej a babának?

Az anyatej és a speciálisan életkornak megfelelően kidolgozott tápszer megfelelően kímélik a kisbaba emésztőrendszerét. Ellenben a tehéntej olyan fehérjéket is tartalmaz, ami nincs az anyatejben és a tejporban.

Ezeket a fehérjéket nem képes még megemészteni a csecsemő, és az emésztetlen táplálék megbetegítheti a kisbabát. A tehéntejben még nagy mennyiségben van nátrium, kálium és kloridok, amelyek megterhelik a baba veséjét.

A csecsemő első életévében fontos, hogy a megfelelő mennyiségű E-vitamint, cinket, vasat, más fontos vitaminokat és nyomelemeket megkapjon. Ezeket a tehéntej nem tartalmazza.

A szükséges vitaminok és ásványi anyagok a megfelelő mennyiségben természetes módon előfordulnak az anyatejben, a tejporhoz viszont mesterségesen adagolják. A tehéntej okozhat ezáltal vashiányt és ritka esetekben belső vérzést is a kisbabánál. Nagyobb korban allergiát is okozhat a tehéntej.

Tény, hogy kényelmesebb és olcsóbb megoldást jelentene, de egyéves kor alatt semmi esetre se adj tehéntejet a babának!

Tehéntej 12 hónapos kor után

A kisbabádnak egyéves születésnapja után, ha addig minden rendben ment, egészséges és jól fejlett és nem volt semmi gond az időszakos ellenőrzésekkor sem, a gyerekorvos tanácsolhatja a tehéntej használatát. Ez több előnnyel is járhat a kisgyerekre nézve.

Legtöbb esetben a kisbaba második életévében azt fogják neked tanácsolni, hogy D-vitamint tartalmazó tejet adj neki. Az ilyen tejben van a legtöbb vitamin, amire kisbabádnak szüksége van az egészséges fejlődéshez.

Ez a tej tartalmaz sok kalciumot, foszfort, A-vitamint, magnéziumot, amelyek segítik a csontok egészséges fejlődését, nem utolsósorban az erős és egészséges fogak kifejlődését.

Ebben a korban, amikorra baba emésztőrendszere megerősödött, a tej biztosítja számára a szükséges fehérjéket a harmonikus fejődéséhez, ezáltal egész nap mozgékony és aktív tud lenni.

A kalcium nagyon fontos a gyermek jövője szempontjából is, segít megelőzni a rák bizonyos fajtáit, a magas vérnyomás kialakulását, az érrendszeri betegségeket, vagy más, későbbi egészségügyi problémákat.

Mit tehetsz, ha kisbabád nem szereti a tehéntejet?

Szerencsés esetben problémamentes az áttérés az anyatejről a tehéntejre, azonban előfordulhat, hogy kisbabád nem fogadja jól a változást.

Ennek több oka is lehet. A tehéntej összetétele és állaga változó. Más a színe, íze, hőmérséklete, mint az anyatejnek vagy a tejporból készült tejnek, és ezt a változást kisbabád nem szívesen fogadja el. Ha ezt észleled, akkor fokozatosan kell áttérnetek a tehéntejre. Megpróbálhatod kis speciális csuporból adni, a cumisüveg helyett.

Legjobb tehéntejet adagolni az anyatejhez vagy a tejporos tejhez, fokozatosan növelve az adagot, amíg csak a tehéntej marad.

Ha nem fogadja el csuporból a tejet, akkor kiskanállal is adhatod, esetleg bébételek összetevőjeként, gabonafélékkel vegyítve, ameddig a kisbabád hozzászokik az ízéhez.

Mindenképpen konzultálni kell a gyerekorvossal arról, hogy hogyan kapja a kisbabád a tehéntejet, mikortól, azért, hogy egészségesen fejlődjön. Ha azt tapasztalod, hogy kisbabád semmiképpen nem akarja elfogadni a tehéntejet, szintén a gyermekorvostól kell tanácsot kérni. Õ megmondja, hogy mi lehet ennek az oka, és miként lehet a babát rászoktatni a tehéntejre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search