Baba fogmosás: gyermekfogkefe és fogselyem

 In Csecsemők és újszülöttek

 
fogkefe és fogselyemA fogápolás már az első fog megjelenésének pillanatától rendkívül fontos szerepet kap a fogszuvasodás megelőzésében.

Nagyon sok szülő elcsodálkozik, amikor megkérdezik tőle, hogy fogkefével mossa-e vagy fogselyemmel tisztítja a gyerek fogait. Gyakran ez a reakció: „Nem is tudtam, hogy ezt kellene tennem!”.

A fogkefével már a fogínyt és az első fogakat is lehet tisztítani, a fogselyem pedig két egymás melleti fog kibújása után lesz hasznos.

A fogkefe használata csecsemőknél

A  kereskedelemben számos termék kapható, amely tökéletesen megfelel a kisbaba íny- és fogápolására. Ide tartozik a gyerek fogkrém, újjra húzható speciális kefe és a kis fejű, puha gyermekfogkefék.

Előfordulhat, hogy a baba előszeretettel dörzsöli fogínyét az újjra húzható kefével, amikor épp kibújnak a fogai. Ez gumiból készül, végén puha szálakkal, mely kellemesen masszírozza a fogínyt.

Ha idejekorán elkezded használatát, a gyerek megszokja a napi fogmosást. Ha megtanulja, hogy ezt kell tennie, akkor készséggel végzi majd nagyobb korában is. Az sem árt, ha naponta akár kétszer mosod meg a kisgyerek fogait.

A gyermekfogkefe használatakor csak nagyon kevés fogkrémre van szükség, a tisztítást pedig fentről lefele kell végezni. Ez rád is ugyanúgy érvényes.

A fogselyem használata

Ha időben elkezded a fogselyem használatát, a kisgyerek hamar megszokja a szájhigiéniát. Akkor kell elkezdeni, amikor már kibújt két egymás melletti foga. A fogselyem használata megakadályozza a gyerek fogszuvasodásának kialakulását.

A fogkő gyulladáshoz, vérzéshez és a fogíny gyulladásához vezet, azt segít megelőzni a fogselyem használata. A gyerekek közel 70 százaléka szenved fogínygyulladásban. A fogkő eltávolítása segít ennek gyógyításában, de a krónikus fogínygyulladás a fogak keményszöveteinek roncsolódásához vezethet, ez pedig parodontózist (a fogágy és a fogíny betegsége) idézhet elő.

Ne feledd: sohasem lehet elég korán kezdeni a csecsemő fogápolását. Egész élete folyamán gyereked mindössze két rend fogazattal rendelkezik. Ha idejében megtanítod, hogyan ápolja fogait, akkor felnőttkorában is gondosan ügyelni fog a szájhigiénére.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search