Tanítsd meg gyermekedet az illedelmes viselkedésre!

 In Lélek és pszichológia

gyerek nevelése

Mikor gyermekeid még kicsik, mindenhova viszed magaddal őket. Ha ingerültek, nyűgösek lesznek, sírni kezdenek, gyorsan kiviszed őket az illető szobából/étteremből/üzletből, akárhol vagytok, hogy viselkedése ne zavarjon másokat. Ne értékeld helytelen dolognak egy gyermek izgatottságát vagy sírását. Ez egy normális viselkedési forma újszülöttek és csecsemők esetében.

Azonban a gyerekek gyoran nőnek és hamar eljön az az időszak, amikor meg kell tanítsd gyermekednek az illedelmes viselkedés szabályait.

Hogyan kezeld a gyermeked helytelen viselkedését nyilvános helyen?

A gyermek növekedésével egyidejűleg mindig el kell magyaráznod neki a rá vonatkozó szabályokat arra az alkalomra, ha együtt mentek el valahova, illetve hogy igyekezzen halkan beszélni és illedelmesen viselkedni más felnőttek tásaságában. Néha hagyhatod, hogy kicsit jobban elengedje magát, de azt mindenképp vedd figyelembe, hogy milyen társaságban teszed ezt!

Amennyiben egy ötcsillagos vendéglőbe mentek, ahová olyan személyek érkeznek, akik elegáns környezetben méregdrága vacsorákat van igényük fogyasztani, gondolod, hogy a többséget rabul fogja ejteni a gyermeked helytelen viselkedése?

Az udvariatlanság nem jelent mást, mint rossz modort. Ha  különleges helyzetbe kerülne a gyermeked és emiatt udvariatlanabbul viselkednél, ne törődj az emberek véleményével! De az ilyen esetek kivételek.

Egy gyermek helyes nevelése szemponjából elengedhetetlen, hogy már egész kisgyermekkorban megtanulja az illedelmes viselkedés alapszabályait, legfőképp ha gyakran töltitek az időt felnőttek társaságában.

Egyes szülők képesek tolerálni az udvariatlan, alapvető viselkedési szabályokat be nem tartó gyermekeiket. Ez hosszútávon nem vezet eredményhez, hiszen a következetes nevelés rendkívül fontos a felnőttéválás folyamatában. Megtanítjuk gyermekeinket, hogy ne lopjanak vagy ne hazudjanak, azonban a legfontosabb a másik fél iránti tiszteletre nevelés. Kirohanásaik vagy az ellenőrizhetetlen viselkedésük miatt ezeket a gyerekeket senki nem fogja szívesen látni a társaságukban.

Sok sikert kívánunk neked! A gyerekek meg kell tanulják az illedelmes viselkedés szabályait, valamint az alapvető udvariasságot. Ezeknek a gyerekeknek több esélye van arra, hogy messzire jussanak az életben, ha megfefelő nevelésben részesülnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search