Tanácsok a terhesség alatti táplálkozásához

 In Táplálkozás és diéta

Tanácsok a terhesség alatti táplálkozásához

 

kismama étrendMár a terhesség első időszakában a nők 70 százalékánál jelentkezik a reggeli hányinger, undor bizonyos élelmiszerektől, hányás. Elterjedtebben a reggeli órákban, de előfordulhat később is, és az enyhe émelygéstől fokozódhat a hányingeren, hányáson keresztül addig az állapotig, amikor már majdnem semmit nem fogad el a szervezet. Ez utóbbi állapot a terhes nők körülbelül 2 százalékánál fordul elő, amikor elég komoly orvosi beavatkozásra is szükség van. Ezért, ha azt tapasztalod, hogy minden, amit elfogyasztasz, visszajön, és huzamosabb ideig semmi táplálék és folyadék nem marad meg benned, sürgősen orvosi tanácsra van szükséged, mert a szervezeted kiszáradhat, ami nagyon veszélyes lehet a kismamára és a kisbabára egyaránt.

Mit tehetsz, hogy megelőzd vagy legalább csökkentsd a reggeli rosszulléteket?

• A nap folyamán gyakrabban egyél, de kis adagokat, ez lehet egy-két óránként. Ilyenkor az alapélelmiszer legyen szénhidrátban gazdag, mint például a kenyér, kekszek, tésztafélék, rizs vagy burgonya.
• Kerüld a zsíros ételeket – ezek nehezen emészthetők, és sokáig terhelik a gyomrot.
• A buborékos italok kis kortyokban csökkentik az émelygést.
• Olyan ételeket fogyassz, amelyeket hamar elkészíthetsz, mivel nem tudsz sokáig a konyhában lenni.
• Néhány keksz mindig legyen az ágyad mellett.
• Mikor jobb napod van, készíts el többféle ételt. Megtervezhetsz és elkészíthetsz előre több menüt, aztán lefagyaszthatod.
• Ne fogyassz sok kávét vagy fekete teát. A koffein előidézhet hányingert, vagy súlyosbíthatja azt. Térj át inkább más teákra, mint a gyömbértea, citromtea, menta- vagy kamillatea.

A jó hír az, hogy általában a rossz reggeli közérzet csak a terhesség első három hónapjában jellemző.

Az étvágy és a hányinger

Az étvágy,  az émelygés és a reggeli hányinger mondhatjuk, a terhesség megszokott velejárói. Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza ezeket az állapotokat. Valószínűleg a hormonok, a változó bélműködés, a fokozott íz- és szagérzékenység is közrejátszik a közérzeti változásoknál. Az étrendnek nincs nagyon nagy befolyása erre. Az a fontos, hogy legyen kiegyensúlyozott tápértékű. Hányinger jelenhet meg gyakran alkohol, kávé, zsíros ételek és húsok fogyasztása után.

Gyomorégés és székrekedés

Emésztési zavarok, gyomorégés, rossz közérzet inkább a terhesség későbbi időszakában jelenhet meg, amikor a magzat elnyomja a hasüregben a belső szerveket. Szerencsére ezek csak ideiglenes, múló problémák. Ki kell tapasztalnod és meg kell tanulnod, melyek azok az élelmiszerek, amelyek ezeket a kellemetlen tüneteket okozzák, és ezeket ki kell iktatnod az étrendedből. Mindezek mellett ajánlott a többszöri étkezés és a nem nagy adagok fogyasztása.

Terhesség alatt használható megfelelő gyógyszert is lehet találni a gyógyszertárakban, csak meg kell beszélni a gyógyszerésszel és az orvossal vásárlás előtt.

Székrekedés esetén ajánlott a sok folyadék bevitele, rostokban gazdag táplálékok, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, dió, mogyoró, magok. Ajánlott a séta és könnyebb gyakorlatok, amelyek elősegítik a bélműködést.

Vegetáriánus kismama

Ha vegetáriánus vagy, az étrendedet feltétlenül a helyzethez kell igazítanod ahhoz, hogy biztosítsa a baba egészséges fejlődését és a mama egészségének megőrzését a terhesség alatt is. Ajánlott megbeszélni a vegetáriánus kismama étrendjét egy szakemberrel is.

Cukorbetegség

Ha cukorbeteg vagy és kisbabát vársz, haladéktalanul ki kell kérned egy szakember véleményét, és meg kell beszélned az orvosoddal is, hogy az étrended kiegyensúlyozott és megfelelő legyen, biztosítva a magzat egészséges fejlődését, ugyanakkor saját egészségedet is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search