Szűrővizsgálatok nőknek

 In Egészség és életmód

Szűrővizsgálatok nőknek

A nők számára ajánlott rendszeres szűrővizsgálatok

• széles körű laborvizsgálat (vér, vizelet és széklet) ami magába foglalja a vércukorszint és koleszterinszint, valamint májfunkciók és vesefunkciók vizsgálatát
• vérnyomásmérés
• nőgyógyászati vizsgálat és citológiaméhnyakrák szűrés
• mellvizsgálat és mammográfia – a mellrák szűrésének legalapvetőbb eszközei
• pajzsmirigyszűrés – a hormonális okből történő pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés megállapítása céljáből
• szem- és hallásvizsgálat
• anyajegyszűrés – mivel a a melonóma az egyik legveszélyesebb bőrrákfajta
• vastagbéltükrözés

 

mammografia
Rendszeres szűrővizsgálattal a mellrák megelőzhető

 

A következőkben a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a zöldhályog kockázatait, valamint a megelőzésükre szolgáló szűrővizsgálatokat mutatjuk be.

 

Magas vérnyomás (hipertónia)

A magas vérnyomás előfordulásának gyakorisága az évek elteltével növekedik. Kapcsolatba hozható a testsúllyal, valamint az életstílussal. A magas vérnyomás, akár előzetes tünetek nélkül, súlyos szövődményekhez vezethet. Ilyen például a verőértágulat. Ez a betegség viszont kezelhető, így elkerülheted az általa okozott agyvérzést vagy a veseproblémákat. Ha időben kideríted, hogy magas a vérnyomásod, és követed az orvos utasításait, ellenőrzés alatt tarthatod, és egészséges életet élhetsz.

A magas vérnyomás vizsgálata

A vérnyomást két értékkel fejezzük ki. Az egyik érték a vérnek az artériákra gyakorolt nyomását méri, a szív dobbanásának pillanatában; a másik érték pedig ugyanezt a nyomást méri két szívdobbanás között. Egy egészséges felnőtt vérnyomása kisebb mint 120/80. A 140/90 vagy az ettől nagyobb érték már magas vérnyomást jelent. Ezen küszöbök közötti értékek kezdetleges magas vérnyomásnak számítanak.
A vérnyomásmérés gyakorisága függ a vérnyomás értékétől és az esetleges, általa kiváltott veszélyektől.

Magas koleszterinszint

A megemelkedett LDL koleszterinszint szívbetegségeket és arterioszklerózist okozhat (az artériák megkeményedését, illetve vastagodását). Ezek a szövődmények hosszú éveken át, tünetmentesen fejlődhetnek ki. Idővel szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethetnek. A cukorbetegség vagy a dohányzás is végződhet arterioszklerózissal. Az életstílus megváltoztatásával, valamint a gyógykezelések segítségével csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségeket.

A koleszterinszint megállapítása

Az orvosok e célból egy speciális vérvizsgáló táblázatot alkalmaznak. A vizsgálat során kiderül a LDL – rossz koleszterin – és a HDL – jó koleszterin szintje -, valamint a trigliceridszint is. A vizsgálatok eredményétől függően az orvossal együtt eldöntheted milyen kezelésnek veted alá magad. A 20 év feletti felnőttek esetében ezeket a szűréseket 5 évenként kellene megismételni.

 

vérnyomás mérés
A vérnyomásmérés is fontos!

 

2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz)

Nagyon sokan szenvednek cukorbetegségben anélkül, hogy ennek tudatában volnának. A cukorbetegség a hatodik helyen van a korai halált okozó betegségek között. Szívbetegségeket, agyvérzést, veseproblémákat, vakulást és idegkárosodást okozhat. Ha viszont időben felfedezik, ellenőrzés alatt tartható és a szövődmények megfelelő étrend bevezetésével, mozgással és testsúly-csökkentéssel elkerülhetőek.

A 2-es típusú cukorbetegség vizsgálata

A vérben található cukorszintet egy egyszerű, mindenki által ismert teszt segítségével, könnyen ki lehet mutatni. Étkezés után 8 órával vérmintát vesznek, és ebben mérik meg a glukóz szintjét. A 100 és 120 közötti értékek a cukorbetegség lehetőségére utalnak. A 126 feletti értékek cukorbetegséget jelentenek. Ha kiderül, hogy egészséges vagy és egyelőre nincs okod aggodalomra, minden harmadik évben ajánlott a vércukorszint vizsgálata, főleg a 45 év feletti nők esetében.  Ha a cukorbetegség veszélye nagyobb, ajánlott a vizsgálatokat gyakrabban, és már  fiatalabb korban elvégezni.

Zöldhályog (glaucoma)

A zöldhályog egy szembetegség, ami vakulást okoz, ugyanis ez a betegség a látóidegekre hat. A leggyakoribb a nyitott zugú zöldhályog. Ez a fajta betegség csak abban a fázisban jár tünetekkel, amikor már túl késő valamit tenni, és a vakulási folyamat már elkezdődött.

A zöldhályog vizsgálata

A szemvizsgálatok gyakorisága az adott helyzettől és a személyes egészségi állapottól függ. Ide tartozik az kor, az örökölt szembetegségek vagy a szerzett szembetegségek. Ha egészségesek vagyunk, 40 év felett 2-4 évenként ajánlott szemvizsgálatot végezni. 40 és 45 év között háromévenként, 55 és 64 év között kétévenként, 65 év felett pedig évente menjünk el a szemorvoshoz!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search