A szem mindent lát, csak magát nem (x)

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód, Szűrővizsgálatok

A szem mindent lát, csak magát nem

Gyakran visszaélünk szemünk tűrőképességével: túlságosan igénybe vesszük, és hajlamosak vagyunk elhanyagolni a kezdődő szemproblémák jeleit. Az általános szemészeti szűrővizsgálat (szemvizsgálat) elsősorban a látászavarok diagnosztizálása és azok megfelelő javítása érdekében történik, de a Budai Egészségközpont szakemberei szerint tünetmentesség esetén is indokolt lehet az évenkénti szemészeti szakorvosi vizsgálat.

 

Mik a leggyakoribb panaszok?

 1. 1.      Látásromlás

Lehet szó fénytörési hibáról (rövidlátás, távollátás, astigmia vagy szemtengelyferdülés), ami szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható.

Idősebb korban a közelre való alkalmazkodási nehézség (öregszeműség), a szemlencse elöregedésével járó elváltozások (lencsehomályok, szürke hályog), valamint az ideghártya betegségei, köztük a makula degeneráció (az éleslátásért felelő ideghártya terület – a sárgafolt – megbetegedése) okozhat gondot.

 

 1. 2.      Vörös szemek

A leggyakrabban kötőhártya-gyulladás váltja ki, mely lehet bakteriális, vírusos vagy allergiás eredetű is. Okozhatja a szembe került idegentest vagy a kötőhártya alatti kis vérzés, például vérnyomáskiugrást követően.

A vérbőség lehet a szem különböző rétegeiben keletkező gyulladás jele (szaruhártya-, szivárványhártya gyulladás.) De lehet glaucomás roham jele is, ami kezelés nélkül néhány óra alatt maradandó látásromlást eredményezhet.

 

 1. 3.      Eltérés a szem bármelyik részén

Ha gyulladást tapasztalunk a szem közvetlen környékén, vagy ha a szem bármely részén szokatlan elváltozást veszünk észre (szemhéj csüngése, a szem színének megváltozása, a pupilla méretében észlelt eltérés) tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni. Ugyanígy új tünetként jelentkező fájdalom, könnyezés, fénykerülés, szemszárazság esetén is. Látást zavaró úszó homályok megjelenése, fényvillanások látása sürgős szemészeti vizsgálatot igényel, mert ezek a tünetek jelezhetik az ideghártya (retina) sérülését, szakadását.

 

Tünetmentesség esetén kiknek ajánlott a kivizsgálás?

A szemek épsége szorosan összefügg a szervezet általános állapotával. Hosszabb távon kezeletlen, vagy nem jól kezelt belgyógyászati betegségek is okozhatnak látáskárosodást: ilyen a magasvérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérkoleszterin, lipoid és húgysav értékek is. Ezek karbantartása belgyógyászati feladat, de időszakos szemészeti ellenőrzésre szükség van, legalább évente egy alkalommal, súlyosabb betegség esetén gyakrabban.

Tünetmentesség esetén is ajánlott a szemészeti vizsgálat a további esetekben:

 • Ha a családban öröklődő szemészeti betegség fordul elő.
 • Egyes gyógyszerek huzamos használata esetén.
 • Gyermekek részére is ajánlott időszakos szemészeti szűrés, mert ők nem mindig tudják megfogalmazni a panaszukat.
 • Érdemes „szem előtt tartani”, hogy a zöld hályog és a makula degeneráció kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő.

 

Mit vizsgálunk?

Az általános szemészeti vizsgálatok során kiemelt figyelmet fordítunk:

 • a glaukóma (zöld hályog) idejében való felismerésére
 • az allergia okozta szemészeti elváltozásokra
 • a diabéteszes páciensek szemészeti gondozása
 • az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló makula degeneráció (sárgafolt-elfajulás) mielőbbi diagnosztizálására
 • a keringési és anyagcsere betegségek szemészeti vonatkozásaira
 • gyermekek látási zavarainak mielőbbi felismerésére és kezelésére

 

Vegyen részt szemészeti szakorvosi vizsgálaton a Budai Egészségközpontban május 5-31. között, és a vizsgálat árából 20% kedvezményt biztosítunk!

Forrás: BHC

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search