Ételmérgezéses megbetegedések a téli hónapok alatt

 In Egészség és életmód

Bár a nyár már feledésbe merült, és az ételmérgezéses megbetegedések nem annyira jellemzőek a téli hónapokra, továbbra is érdemes odafigyelned az ételek tárolására. A legnagyobb veszélyforrást ilyenkor a romlott húsételek jelenthetik, hiszen az ünnepek alkalmával sokszor a házi vágások termékei kerülnek az asztalra.

Állandó jelleggel ellenőrizd, hogy milyen ételek maradtak a hűtőszekrényben és milyen élelmiszereket tárolsz az éléskamra vagy a spájz hűvösében. A kisebb gyerekek szervezete még kevésbé ellenálló, ezért ők jobban ki vannak téve az ételmérgezések veszélyeinek.  De miből is tudhatod meg, hogy ehető-e még egy étel, vagy el kell dobni?

 

Mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni a főtt ételeket?

Az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tárold szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, tedd be a hűtőbe. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne edd meg – még akkor sem, ha jól néz ki – és gyermekednek se adj belőle. Ha tárolni szeretnéd, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amit a hőmérséklete engedi azonnal tedd be a hűtőszekrénybe vagy más hideg helyre!

 

ételmérgezések télen 2 ételmérgezések télen 3

 

Mennyi ideig tárolható az étel a hűtőszekrényben?

Az ételt típusától függ, de legjobb, ha 3-4 napon belül mindenképp elfogyasztod, hogy ne legyen ideje a penésznek kialakulni vagy a baktériumoknak megtelepedni. Bizonyos ételcsoportok kifejezetten kényesek és veszélyesek, ilyenek például azok, amelyek húst, tejet vagy tojást tartalmaznak. A majonézes és tejszínes ételeket lehetőleg ne tedd el több napra, hanem elkészültük után, frissen fogyasszátok el őket.

 

Az ételmérgezés kockázata és megelőzése

Sok mindent  tehetsz az ételmérgezés megelőzése érdekében. A megelőző intézkedések az ételkészítés minden szakaszát érintik, az előkészítéstől a főzésen keresztül, egészen a maradékok tárolásáig. Vannak esetek, amikor az élelmiszerek már fertőzött állapotban kerülnek feldolgozásra, vagy a nem megfelelően megmosott kéz vagy a szennyezett konyhai eszközök baktériumokat visznek bele. Ilyenkor a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt ételekben a kórokozók és a szaprofiták rohamosan elszaporodhatnak, ételmérgezéses megbetegedéseket okozva.

A felelősség nagy része a felnőttekre hárul, de a gyerekek is sokat segíthetnek egy esetleges ételmérgezés és a baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében. A legfontosabb, hogy mindig mossanak kezet, ha a konyhában szeretnének segédkezni.

 

ételmérgezések télen 1

 

Hogyan tárold megfelelően az ételeket?

A téli ünnepek a nagy családi ebédek és vacsorák időszaka. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az ételmérgezések megelőzésére! A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni fogyasztás előtt. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Kizárólag megfelelően elkészített ételeket szabad fogyasztani. Ha például észreveszed a szárnyas húson, hogy a belseje kissé rózsaszínes és nyers, ne egyétek meg! Jól nézd meg, mit eszel, és milyen szaga van. Jó példa erre a tej. Ha ittál valaha megsavanyodott tejet, biztosan nem vágysz még egyszer hasonló élményre.

penész (ami lehet zöld, rózsaszín, fehér vagy barna) szintén azt jelzi, hogy az étel megromlott. Ha az előző napokban elkészített étel maradékát szeretnéd elfogyasztani, fel kell melegíteni. A melegítés által elpusztulhatnak azok a baktériumok, amelyek a hűtőben töltött időszakban kifejlődtek. Mikor a gyermekedet szeretnéd megetetni, mindig melegítsd fel az ételt, még akkor is, ha meg vagy győződve arról, hogy megfelelően volt tárolva!

A karácsonyi nagy bevásárlások alkalmával számos késztermék, édesség és gyümölcs kerül a kosarunkba. Minden esetben ellenőrizd a szavatossági időt! Minden csomagolt élelmiszeren fel kell legyen tüntetve a szavatossági idő vagy az időpont, ameddig tárolható. Vannak olyan időpontok, amelyek azt jelölik, meddig tartható a termék kereskedelmi forgalomban. Ez arra a napra utal, amikor a terméket le kell venni az üzlet polcairól. Ne fogyaszd el azt az élelmiszert, amelynek lejárt a szavatossági ideje!

Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, számukra a felnőtteknél is veszélyesebb lehet a lejárt szavatosságú termékek fogyasztása!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search